To Top
16:37 Τετάρτη
20 Ιουνίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Κατηγορίες για μεταλλάξεις
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ Κατηγορίες για μεταλλάξεις
  06 Δεκεμβρίου 2017, 5:00 πμ  

Είχε καιρό να κάνει την παρέμβασή του ο εκπρόσωπος του Μουσταφά Ακιντζί για τα όσα συζητούνται ανάμεσα στους Ελληνοκυπρίους για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Με μακροσκελή δήλωσή του ο Μπαρίς Μπουρτσιού επέλεξε να απαντήσει στις τοποθετήσεις του Νίκου Αναστασιάδη τον οποίο κατηγόρησε για προεκλογικές μεταλλάξεις. Ο Μπαρίς Μπουρτσιού έσπευσε σε αναφορές του Νίκου Αναστασιάδη για την αλλαγή στάσης από μέρους του Μουσταφά Ακιντζί στις συνομιλίες μετά την εμπλοκή της Τουρκίας.

Ο εκπρόσωπος του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων ανέφερε πως είναι χάρη των πρωτοβουλιών του Μ. Ακιντζί και την εποικοδομητική στάση της Τουρκίας που προχώρησαν οι συνομιλίες και πραγματοποιήθηκε η Διάσκεψη. 

Μέσα από τη γραπτή δήλωσή του ο Μπ. Μπουρτσιού είπε ότι δεν υπάρχει κανένα παράδειγμα που να αποδεικνύει ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά οπισθοχώρησε από κάποια συμφωνία. Για να ισχυριστεί στη συνέχεια πως είναι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης που οπισθοχώρησε και στο θέμα των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης αλλά και στις διαπραγματεύσεις των έξι κεφαλαίων.

Ο Μπουρτσιού υποστήριξε πως «υπάρχουν πολλά παραδείγματα για αναφορά». Είπε πως ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναγνωρίζει ότι κατά την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων υπήρξε σημαντική πρόοδος. Σημείωσε ότι η σημαντική πρόοδος προκάλεσε τις αντιδράσεις όσων είναι ενάντια στη λύση, με τον κ. Αναστασιάδη να επηρεάζεται ενόψει και των προεδρικών εκλογών. Υποστήριξε πως «για να μην χάσει ψήφους» ο κ. Αναστασιάδης «εγκατέλειψε την προσήλωσή του στη λύση» και επικρότησε αποφάσεις όπως την πραγματοποίηση εορτασμών για το δημοψήφισμα για την ένωση.

Κι ενώ, κατά την άποψη του Μπουρτσιού έκανε όλα τα πιο πάνω, υπήρχε από την άλλη ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, ο οποίος αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία συνέχισε τις ειλικρινείς προσπάθειές του μαζί με τη διαπραγματευτική του ομάδα για την εξεύρεση μιας λύσης. Στα πλαίσια των πρωτοβουλιών του Μουσταφά Ακιντζί και με την εποικοδομητική στάση της Τουρκίας φτάσαμε στη Διάσκεψη για την Κύπρο, ανέφερε ο κ. Μπουρτσού, και πρόσθεσε ότι λόγω των τουρκικών πρωτοβουλιών για πρώτη φορά στην ιστορία των διαπραγματεύσεων συζητήθηκε στα πλαίσια του θέματος των εγγυήσεων και ασφάλειας το πώς μπορεί η ασφάλεια της μιας κοινότητας να μην αποτελεί απειλή για την άλλη κοινότητα.

Κατηγόρησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι αυτός είναι που «προσπαθεί να επιβραδύνει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, που απομακρύνεται από τη συμφωνία, που όλο λέει ‘’δεν είμαι έτοιμος’’ και ζητά αδικαιολόγητες και αχρείαστες αναβολές, που προσπάθησε θέτοντας προϋποθέσεις να εμποδίσει τις διασκέψεις για την Κύπρο στην Ελβετία», και αφού δεν το κατάφερε αυτό και πραγματοποιήθηκε η Διάσκεψη τότε εμφανίστηκε με μαξιμαλιστικές θεωρίες για να σαμποτάρει τη διαδικασία, κατά την έκφρασή του.

«Αυτή είναι η αλήθεια, και όσοι έλαβαν μέρος στη Διάσκεψη το έχουν ζήσει και έχει καταγραφεί και στην ιστορία. Για τους λόγους αυτούς δεν γίνονται αποδεκτές κατηγορίες εναντίον της τουρκικής και της τουρκοκυπριακής πλευράς», είπε. Καταλήγοντας, υποστήριξε ότι για να κερδίσει τις εκλογές, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απομακρύνθηκε από τη λύση και προσπαθεί να επιρρίψει ευθύνες στην τουρκική πλευρά.

Σε ανοικτή γραμμή βρίσκονται Λευκωσία και Αθήνα ενόψει της επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα την Πέμπτη. Ο Νίκος Αναστασιάδης είχε χθες το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, με τον οποίο αντήλλαξαν απόψεις σχετικά με την επίσκεψη Ερντογάν. Ζητούμενο για τη Λευκωσία και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είναι το τι θα λεχθεί στη διάρκεια των συνομιλιών που θα έχουν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογάν ο Προκόπης Παυλόπουλος και ο Αλέξης Τσίπρας. Η κυπριακή πλευρά κινείται προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα περάσουν κάποια μηνύματα προς την κατεύθυνση του Τούρκου Προέδρου. 

Ο συντονισμός του βηματισμού Αθήνας-Λευκωσίας στο Κυπριακό, ενόψει της επίσκεψης του Προέδρου της Τουρκίας στην Αθήνα Πέμπτη και Παρασκευή, βρέθηκε στο επίκεντρων των τηλεφωνικών επαφών που είχαν προχθές οι Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Αναστασιάδης. Κοινή θέση των δύο κυβερνήσεων είναι όπως μιας νέας διάσκεψης προηγηθεί ένας προπαρασκευαστικός διάλογος Αθήνας - Άγκυρας. Γεγονός που καθιστά κομβική την επικείμενη επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς θα αποκαλυφθούν οι προθέσεις του.

Εάν σημειωθεί πρόοδος στα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, τότε το ενδεχόμενο σύγκλησης νέας διάσκεψης για το Κυπριακό θεωρείται πολύ πιθανό. Την ίδια ώρα θα μπορεί να προχωρήσει και ένας δικοινοτικός διάλογος σε επίπεδο ηγετών επί των θεμάτων που υπάρχουν στην ατζέντα των συνομιλιών του Κραν Μοντάνα. 
Μια τελευταία ανταλλαγή απόψεων αναμένεται να γίνει σήμερα όταν οι Προκόπης Παυλόπουλος και Αλέξης Τσίπρας τηλεφωνήσουν στον Νίκο Αναστασιάδη προκειμένου να του ευχηθούν για τα ονομαστήριά του. 
 

 

  Aνδρέας Πιμπίσιης   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.