To Top
05:26 Σάββατο
23 Ιουνίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Προσδοκίες στο μίνιμουμ
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ Προσδοκίες στο μίνιμουμ
Τελευταία Ενημέρωση: 07 Δεκεμβρίου 2017, 9:39 πμ

Ιστορική επίσκεψη θα πραγματοποιήσει σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η οποία σ’ ό,τι αφορά στο Κυπριακό, δεν αναμένεται να προσδώσει κάποια εξέλιξη που θα μείνει στην Ιστορία. Η Λευκωσία κρατούσε από την αρχή μικρό καλάθι και από τις χθεσινές τοποθετήσεις έδειξε πως περιόρισε τις προσδοκίες της στο μίνιμουμ. Εξάλλου οι δηλώσεις Αλέξη Τσίπρα στο Ανατολού ρίχνουν την μπάλα στις δύο κοινότητες σ’ ό,τι αφορά στην επανέναρξη των συνομιλιών. 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προσέγγισε την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα με αρκετό ρεαλισμό και στις δηλώσεις του στο «Σίγμα» παραδέχθηκε, πρώτον, ότι η ατζέντα των επαφών του Τούρκου Προέδρου «δεν θα επικεντρωθεί στο Κυπριακό, αφού υπάρχουν πολλά άλλα προβλήματα», δεύτερον, το Κυπριακό είναι ανάμεσα στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης αλλά δεν μπορούμε να προσδοκούμε» και, τρίτον, επιτυχία θα θεωρηθεί εάν συμφωνηθεί «η δημιουργία διαύλου ενός δομημένου διαλόγου για το Κυπριακό». Ανάλογη και η τοποθέτηση του Νίκου Χριστοδουλίδη ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει θετική ανταπόκριση από πλευράς Ερντογάν για την έναρξη ενός προπαρασκευαστικού διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για το Κυπριακό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, στη βάση αυτού του προπαρασκευαστικού διαλόγου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει η αναγκαία υποδομή για επανασύγκληση μιας Διάσκεψης για την Κύπρο.
Λευκωσία και Αθήνα συμφωνούν στην ανάγκη καλής προετοιμασίας μιας νέας Διάσκεψης για την Κύπρο, αλλά όχι πλήρως ως προς την κατεύθυνση από την οποία θα πρέπει να γίνουν κινήσεις ώστε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο Ανατολού έριξε την μπάλα στις δύο κοινότητες: «Είναι σημαντικό να στείλουμε ένα μήνυμα στήριξης για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση βασισμένη στις αποφάσεις των ΗΕ για το Κυπριακό. Αυτές οι διαπραγματεύσεις, όταν οι δύο κοινότητες είναι έτοιμες, πρέπει να ξεκινήσουν ξανά και να προετοιμαστούν με τρόπο που να διασφαλίζουν την επιτυχία τους».

Προέχει η θετική ατζέντα

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «πάνω από όλα πρέπει να προωθήσουμε τη θετική μας ατζέντα σε σχέση με τις συνεργασία μας στο μεταναστευτικό, την οικονομία και την επικοινωνία μεταξύ των λαών. Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και η διμερής μας συμφωνία επανεισδοχής πρέπει να συνεχιστούν όσο τον δυνατόν πιο αποτελεσματικά. Την ίδια ώρα υπάρχουν σημαντικά σχέδια ενώπιόν μας σε σχέση με τα δίκτυα συγκοινωνίας, την ενέργεια, το εμπόριο, τον πολιτισμό και τον τουρισμό. Ο αγωγός TAP-TANAP προχωρά με γοργούς ρυθμούς και υπάρχουν συνομιλίες για διαφορετικά σχέδια φυσικού αερίου. Σύντομα θα ξεκινήσουμε τα δρομολόγια μεταξύ Θεσσαλονίκης-Σμύρνης. Μπορούμε να εργαστούμε επί των σχεδίων για επαναλειτουργία του τρένου Θεσσαλονίκη-Κωνσταντινούπολη και για σχέδια συγκοινωνίας του μέλλοντος». 

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι το Αιγαίο και η Μεσόγειος δεν πρέπει να είναι θάλασσες έντασης και διαμάχης αλλά ειρήνης και διαλόγου και οι σχέσεις πρέπει να αναπτυχθούν στη βάση του διεθνούς δικαίου, της Συνθήκης της Λωζάνης και του αμοιβαίου σεβασμού. Αναφέροντας ότι οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου και η αύξηση του παρενοχλήσεων αυξάνουν τον κίνδυνο ατυχήματος, είπε ότι «είναι ακριβώς η ώρα που πρέπει να αναζωπυρωθούν οι διαπραγματεύσεις μας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τις Διερευνητικές Συνομιλίες». Για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «η Τουρκία έδειξε τη αφοσίωσή της στη συμφωνία, εφαρμόζοντας τις δεσμεύσεις της και μειώνοντας τη ροή των προσφύγων στο Αιγαίο». Ωστόσο, ανέφερε ότι «στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου η κατάσταση είναι ακόμη δύσκολη. Θα συζητήσω με τον Πρόεδρο Ερντογάν και στη συνέχεια με τους ηγέτες της ΕΕ για την εφαρμογή της συμφωνίας».

Θα συναντηθεί και με την «τουρκική μειονότητα»…

Ιστορικής σημασίας χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα. Πρόκειται για την πρώτη που πραγματοποιείται σε επίπεδο Προέδρου έπειτα από 65 χρόνια. Ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος έπειτα από επίσημη πρόσκληση του Έλληνα Προέδρου Προκόπη Παυλόπουλου θα επισκεφθεί πρώτα την Αθήνα και μετά την Κομοτηνή. Όπως είπε, θα συζητηθούν θέματα όπως της οικονομίας, της ενέργειας, της ασφάλειας, της συγκοινωνίας, του τουρισμού και του πολιτισμού. 

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας είπε ότι έπειτα από τη συνάντησή του με τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο Τούρκος Πρόεδρος θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. 

Ο Ιμπραχίμ Καλίν ανέφερε ακόμη ότι έπειτα από τη συμφωνία για το προσφυγικό μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, η Τουρκία και η Ελλάδα είναι οι δύο χώρες που ανέλαβαν τη μεγαλύτερη ευθύνη στο θέμα της επίλυσης του προσφυγικού προβλήματος. «Εμείς εφαρμόσαμε δεόντως όλες μας τις ευθύνες στο πλαίσιο της συμφωνίας με την ΕΕ αλλά δυστυχώς από πλευράς ΕΕ, όπως γνωρίζει η κοινή γνώμη, δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της ούτε στο θέμα των οικονομικών παροχών ούτε στο θέμα της συμπερίληψης των Τούρκων πολιτών στη βίζα του Σέγκεν ούτε και στο θέμα του ανοίγματος νέων κεφαλαίων. Αυτό θέλω να το υπενθυμίσω ξανά με αυτή την αφορμή», ανέφερε. Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας ανέφερε ακόμη πως προκαλεί ικανοποίηση η στήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή της πορεία, προσθέτοντας ότι αυτό και παρόμοια θέματα θα συζητηθούν στην Αθήνα. 

Ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι την Παρασκευή στη Δυτική Θράκη ο Τούρκος Πρόεδρος θα συναντηθεί με τη «μειονότητα των Τούρκων μουσουλμάνων», όπως αποκάλεσε τη μουσουλμανική μειονότητα, υπενθυμίζοντας ότι το 2005 ο Ταγίπ Ερντογάν είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Δυτική Θράκη.

«Φρούριο» η ελληνική πρωτεύουσα

Η ελληνική πρωτεύουσα έχει μετατραπεί σε «φρούριο», για να υποδεχθεί τον Τούρκο Πρόεδρο, ο οποίος μεταβαίνει συνοδευόμενος από έναν μικρό «στρατό». Ήδη, από την αρχή της εβδομάδας, βρίσκονται στην Αθήνα, αλλά και στην Κομοτηνή, Τούρκοι αστυνομικοί, μέλη της προσωπικής φρουράς του Ερντογάν, που ενημερώθηκαν από τους Έλληνες συναδέλφους τους για τον σχεδιασμό των αυστηρών μέτρων ασφαλείας και το «δίχτυ» που θα απλωθεί γύρω από τον Πρόεδρο της γειτονικής χώρας, από την πρώτη στιγμή που θα πατήσει το πόδι του σε ελληνικό έδαφος.

Στην επίσκεψή του στην Αθήνα ο Ερντογάν θα συνοδεύεται από 200 αστυνομικούς, κομάντος και πράκτορες της ΜΙΤ, ενώ περίπου 10 θωρακισμένα αυτοκίνητα, στα οποία θα επιβαίνουν οι αστυνομικοί της προσωπικής ασφάλειάς του, θα αποτελούν την αυτοκινητοπομπή του. Στις 10.30 το πρωί, αναμένεται να προσγειωθεί στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Με την άφιξή του στην Αθήνα, ο κ. Ερντογάν θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και ακολούθως θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο. Αμέσως μετά την επίσημη υποδοχή του από τον Έλληνα ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο, οι δύο Πρόεδροι θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών.

Στη 1 το μεσημέρι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, όπου θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες συνομιλίες. Στις 19.30 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, θα παραθέσει επίσημο δείπνο στον Τούρκο ομόλογό του στο Προεδρικό Μέγαρο. Την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου o κ. Ερντογάν θα επισκεφτεί την Κομοτηνή.

 

  Ανδρέας Πιμπίσιης   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.