To Top
04:13 Τετάρτη
18 Ιουλίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Πρόταση για Βαρώσι από τρεις επιφανείς Αμμοχωστιανούς
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ Πρόταση για Βαρώσι από τρεις επιφανείς Αμμοχωστιανούς
Τελευταία Ενημέρωση: 07 Δεκεμβρίου 2017, 4:41 μμ

Μια πρόταση για την Αμμόχωστο για να μπορεί να εξασφαλίσει τη διεθνή στήριξη και να τύχει αποδοχής από την Τουρκία θα πρέπει να είναι από τη μια δελεαστική για τους Τουρκοκύπριους και παράλληλα να διασφαλίζει οφέλη και στις δύο κοινότητες. Αυτό σημειώνουν τρεις προσωπικότητες της Αμμοχώστου με πρότασή τους για την κατεχόμενη πόλη, την οποία παρουσίασαν σε υποψήφιους για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
 
Η πρόταση ετοιμάστηκε από τους Θεόφιλο Θεοφίλου, πρώην πρέσβη, Γεώργιο Αρέστη, πρώην δικαστή του Ανωτάτου και τέως δικαστή του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Δημήτριο Χατζηχαμπή, τέως πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Την πρότασή τους αυτή την έθεσαν ενώπιον τριών υποψηφίων για την Προεδρία της Δημοκρατίας, τους Νίκο Αναστασιάδη, Νικόλα Παπαδόπουλο και Σταύρο Μαλά.
 
Στο κείμενό τους οι τρεις γηραιοί Αμμωχοστιανοί σημειώνουν πως οι συνθήκες σήμερα στο Κυπριακό «δεν αφήνουν άλλα περιθώρια και καθιστούν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη ενεργούς και δυναμικής επαναπροώθησης των ψηφισμάτων 550 και 789». Προειδοποιούν περαιτέρω ότι τυχόν άνοιγμα της πόλης υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση «ενδέχεται να δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα στη Δημοκρατία αλλά και να διχάσει τους Αμμοχωστιανούς ως εκ της απογοήτευσης και εξάντλησης στείρων δεκαετιών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οδοιπορικό του «Φ» στην κατεχόμενη Αμμόχωστο
 
Υποστηρίζουν πως αυτό μπορεί να γίνει με «επανέγερση του θέματος των Βαρωσίων στα πλαίσια των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, που θα αδυνάτιζε οποιαδήποτε τουρκική πρώτη κίνηση επωφελούμενη της δικής μας αδράνειας στο θέμα. Φρονούμε ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για τέτοια πρωτοβουλία, όπως προκύπτει και από την προσφάτως σχετική αναφορά του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην έκθεσή του για την τελευταία διάσκεψη και με δεδομένη την επανάληψη της πάγιας θέσης του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου για επιστροφή των Βαρωσίων, αλλά και από την ευλόγως αναμενόμενη στήριξη της διεθνούς κοινότητας και ιδιαιτέρως της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία πλέον εμπλέκεται στο θέμα».
 
Υπογραμμίζουν πως «για να τύχει της αναγκαίας διεθνούς στήριξης αλλά και της αποδοχής της από την Τουρκία, η νέα πρόταση για τα Βαρώσια θα πρέπει, εν όψει της παρόδου του χρόνου, που πολλά αλλάζει ανεπιστρεπτί, και στα πλαίσια της δικοινοτικότητας που διέπει διαχρονικά τις προδιαγραφές της επιδιωκόμενης λύσης, να είναι αρκούντως δελεαστική και για τους Τουρκοκυπρίους, προσφέροντας έτσι οφέλη και στις δύο κοινότητες. Σε αυτό το πνεύμα, θα μπορεί να είναι καταλύτης της επανένωσης και συνεργασίας των κοινοτήτων και της ίδιας της λύσης, χωρίς επιπτώσεις στην υφιστάμενη νομιμότητα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γαλανός: Θα λάβουμε αντίμετρα για την κλειστή Αμμόχωστο
 
Περαιτέρω καταγράφουν σκέψεις και εισηγήσεις για το τι πρέπει να διέπει την παράδοση των Βαρωσίων στα Ηνωμένα Έθνη:
 
1. Η ανοικοδόμηση της πόλης εξυπακούει δαπάνες δισεκατομυρίων και συνεχείς εργασίες πολλών ετών. Τούτο θα καταστήσει την Αμμόχωστο ένα τεράστιο και διαρκές εργοτάξιο που, πέραν της χρηματοδότησής του, θα ελκύσει αναλόγως μεγάλο αριθμό επενδύσεων και εργαζομένων, παρέχοντας πρωτοφανείς οικονομικές ευκαιρίες και συμβάλλοντας τα μέγιστα στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην άνευ προηγουμένου οικονομική ανάπτυξη ολοκλήρου της Κύπρου. Στην ανοικοδόμηση της πόλης θα πρέπει να συμμετέχουν σε συνεργασία και οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι, όπως και άλλοι ώστε να παρέχεται ανάλογο όφελος και στες δύο κοινότητες, οι δε Τουρκοκύπριοι αναμένεται ότι θα συνεχίσουν να μετέχουν και στη μετέπειτα οικονομική ζωή της πόλης.
 
2. Η εξασφάλιση των οικονομικών πόρων που θα απαιτηθούν για την ανοικοδόμηση της πόλης, σε μεγάλο βαθμό από εξωτερικές πηγές, θα διευκολυνθεί από την προοπτική της δικοινοτικής συμμετοχής, ιδιαιτέρως στο πολιτικό επίπεδο.
 
3. Το λιμάνι της πόλης θα μπορεί να τεθεί υπό τη συνδιαχείριση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων υπό καθεστώς που θα συμφωνηθεί, στα πλαίσια ήδη υποβληθείσας πρότασης, για τη διεξαγωγή νομίμως ελευθέρου εμπορίου.
 
4. Η παραλιακή περιοχή νοτίως των τειχών η οποία ευρίσκεται κοντά στην περίκλειστη πόλη θα προσφέρεται ιδανικώς για τη δημιουργία μαρίνας, με συμμετοχή στην κατασκευή και συνδιαχείριση των δύο κοινοτήτων υπό καθεστώς ανάλογο εκείνου του λιμανιού.
 
5. Η Αμμόχωστος θα προσφέρεται κατ’ εξοχή για τη δημιουργία δικοινοτικού Κέντρου Κυπριακών Σπουδών και αναλόγων εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων προς περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας των δύο κοινοτήτων.
 
6. Η εντός των τειχών πόλη θα μπορεί να περιληφθεί με προς τούτο διαβήματα της Δημοκρατίας, και μάλιστα άμεσα, στον κατάλογο της πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, προσφερόμενη για κοινή πολιτιστική δραστηριότητα με διεθνή εμβέλεια.
 
7. Η εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου στα κατεχόμενα έχει ανασταλεί με την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ. Μπορεί να εξετασθεί κατά πόσο είναι πρόσφορο να επεκταθεί το κοινοτικό κεκτημένο στα Βαρώσια με την επιστροφή των στα Ηνωμένα Έθνη για επανεγκατάσταση.
 
8. Στην εν λόγω περιοχή, ως ομοσπονδιακή περιοχή, θα μπορούν να εγκατασταθούν θεσμοί της ΕΕ και συγκεκριμένως ένας Οργανισμός (Agency), λαμβανομένου μάλιστα υπ’ όψιν ότι η Κύπρος δεν έχει εισέτι εξασφαλίσει οποιονδήποτε τέτοιο Οργανισμό.
 
Ως ομοσπονδιακή περιοχή
 
Περαιτέρω γίνεται εισήγηση για επέκταση του «ειδικού καθεστώτος» πέραν από την εντός των τειχών περιοχή και μετατροπή της σε «ομοσπονδιακή περιοχή»:
 
1. Για σκοπούς οικονομικής βιωσιμότητας και ανάπτυξης αλλά και της επιθυμητής επανένωσης, η Αμμόχωστος μπορεί να επεκταθεί σε ευρύτερη περιοχή βορείως των τειχών, ώστε να περιλαμβάνει και την παλαιά και τη νέα πόλη, με δυνατότητα επέκτασης προς και μέχρι και την Καρπασία, η οποία και να αποτελέσει ομοσπονδιακή περιοχή στα πλαίσια της λύσης διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας. Τούτο μάλιστα θα διευκολύνει και τη διευθέτηση του εδαφικού, αλλά και της ακτογραμμής η οποία θα εμπίπτει στη δικαιοδοσία των αντιστοίχων ζωνών. 2. Το λιμάνι της πόλης θα μπορεί να τεθεί υπό την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ως ομοσπονδιακό λιμάνι. 3. Στην εν λόγω περιοχή, ως ομοσπονδιακή περιοχή, θα μπορούν να εγκατασταθούν θεσμοί του μελλοντικού ομοσπόνδου κράτους. Ακόμα, το προτεινόμενο Κέντρο Κυπριακών Σπουδών καθώς και το ήδη λειτουργούν Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Μεσογείου μπορούν να καταστούν ομοσπονδιακό πανεπιστήμιο προς εμπέδωση μέσω ενιαίων σπουδών της ομοσπονδιακής συνείδησης και του κοσμοπολιτισμού, που είναι η ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία ανθρώπων με διαφορετική εθνότητα, θρησκεία, γλώσσα και πολιτισμό. 4. Με αυτά τα δεδομένα, η Αμμόχωστος, ήδη επανενωμένη ως ομοσπονδιακή περιοχή, θα προσφέρεται ιδανικώς με τη λύση και ως ομοσπονδιακή πρωτεύουσα.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
 

Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.