To Top
05:04 Τρίτη
17 Ιουλίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Ερντογάν, ο προκλητικός
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ Ερντογάν, ο προκλητικός
  08 Δεκεμβρίου 2017, 7:39 πμ  

Σε μια εφ’ όλης της ύλης δημόσια αντιπαράθεση θέσεων και απόψεων επί του συνόλου των θεμάτων εξελίχθηκε η χθεσινή (πρώτη ημέρα) της επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι τοποθετήσεις που έγιναν, τόσο στη συνάντηση του Προεδρικού Μεγάρου όσο και μετά στο Μέγαρο Μαξίμου, σε αρκετές περιπτώσεις ξέφυγαν τον διπλωματικών θέσμιων, πλην όμως έβγαλαν προς τα έξω τις πραγματικές τους θέσεις και προσεγγίσεις σ’ ό,τι αφορά το σύνολο των σημαντικών θεμάτων που επηρεάζουν τις σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου. Κυπριακό, Θράκη, Αιγαίο και Λωζάνη κυριάρχησαν στις τοποθετήσεις των Προκόπη Παυλόπουλου, Αλέξη Τσίπρα και Ρετζέπ Ερντογάν. Τοποθετήσεις μέσα από τις οποίες σφράγισαν τις κάθετες διαφωνίες τους. 

Από τις δημόσιες δηλώσεις Ερντογάν δεν διαφάνηκε οτιδήποτε σε σχέση με το Κυπριακό. Αντίθετα επανέλαβε τις γνωστές του θέσεις επί του θέματος επιχειρώντας να εμφανίσει την τουρκική ως την πλευρά που είναι διαλλακτική στο Κυπριακό και ότι αυτοί που αποχωρούν από τις συνομιλίες είναι οι Ελληνοκύπριοι.

Μιλώντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει μια λύση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας (ΔΔΟ), και εντός του πλαισίου που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι όλες οι πλευρές θα εργαστούν έτσι ώστε να ξαναρχίσουν το συντομότερο δυνατό οι συνομιλίες για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. 

Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε, όπως και κατά τις δηλώσεις του στο Προεδρικό, στα δημοψηφίσματα του 2004 λέγοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι είχαν αποδεχτεί τη λύση, ενώ οι Ελληνοκύπριοι την απέρριψαν. Σημείωσε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα είναι «μητέρες πατρίδες» και εγγυήτριες στην Κύπρο και πως θέλουν και οι δύο μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. 

Παράλληλα, αναφερόμενος στη Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα, ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά ήταν αυτή που αποχώρησε από τη διαδικασία και είπε ότι, κατά την άποψή του, υπάρχουν θέματα που χρησιμοποιούνται διαχρονικά ως υπεκφυγές της τελευταίας στιγμής, προκειμένου να μην καταλήξουν οι δύο πλευρές σε συμφωνία. 

Κατά τη διάρκεια των απαντήσεων στους δημοσιογράφους, ο Έλληνας Πρωθυπουργός επανήλθε στο Κυπριακό, λέγοντας ότι είναι 43 χρονών και πως, από τότε που θυμάται τον εαυτό του, υπάρχει εκατέρωθεν επίρριψη ευθυνών για το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις. «Όμως αυτό συμβαίνει γιατί πριν 43 χρόνια υπήρξε μια παράνομη εισβολή και κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία» κατέληξε ο κ. Τσίπρας. Ο κ. Ερντογάν σημείωσε ότι η χώρα του θα κινηθεί προς την κατεύθυνση της επίλυσης και ανέφερε ότι αν είχε εφαρμοστεί το σχέδιο Ανάν αυτή τη στιγμή δεν θα υπήρχαν στρατοί στο νησί.

Στο Προεδρικό Μέγαρο 

Αναφορά και στο Κυπριακό έκανε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια της συνομιλίας που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι η Ελλάδα και οι Έλληνες θέλουν πολύ να λυθεί το Κυπριακό με δίκαιη και βιώσιμη λύση. «Η λύση αυτή οφείλει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και την κυριαρχία ενός κράτους μέλους της ΕΕ» είπε ο κ. Παυλόπουλος. «Όλοι μαζί να φτάσουμε σε μια λύση, που να πληροί τα όσα προβλέπονται για ένα κράτος-μέλος της Ευρώπης» συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Απαντώντας ο κ. Ερντογάν είπε ότι όπως και η Ελλάδα έτσι και η Τουρκία είναι εγγυήτριες χώρες στην Κύπρο. Αναφέρθηκε στη διαδικασία επίλυσης με βάση το σχέδιο Ανάν λέγοντας: «Στο αποτέλεσμα εκείνων των συνομιλιών έπρεπε να βρεθεί κάποια λύση που όμως δυστυχώς δεν έγινε δυνατό. Στο δημοψήφισμα οι Τουρκοκύπριοι είπαν ΝΑΙ, ενώ οι Ελληνοκύπριοι ΟΧΙ». Κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν έχει εκπληρώσει καμία από τις υποσχέσεις που έδωσε στους Τουρκοκύπριους και κατέληξε ότι στόχος της Τουρκίας είναι να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στην Κύπρο.
 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Πρώτη αντίδραση από Λευκωσία

Η κυπριακή Κυβέρνηση έδωσε χθες ένα πρώτο στίγμα της αντίδρασής της για τα όσα ανέφερε ο Ρ.Τ. Ερντογάν σε σχέση με το Κυπριακό. Σε αναμονή μιας πιο ενδελεχούς ενημέρωσης για τα διαμειφθέντα στο Μέγαρο Μαξίμου και στο Προεδρικό, η κυπριακή Κυβέρνηση στέκεται σε δύο σημεία από τα όσα είπε ο Τούρκος Πρόεδρος:

Πρώτον, η προσπάθεια του Ρετζέπ Ερντογάν να εξισώσει τις ευθύνες της Αθήνας και της Άγκυρας, κάτι που ανάγκασε τον Έλληνα Πρωθυπουργό να υπενθυμίσει τα χρόνια που πέρασαν από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και το γεγονός ότι το πρόβλημα παραμένει άλυτο. 

Δεύτερον, για ακόμη μια φορά η τουρκική πλευρά κατέφυγε στην προσφιλή της τακτική για το τι έγινε στο δημοψήφισμα του 2004, γεγονός που ερμηνεύεται ως ένδειξη αδυναμίας διαχείρισης του αποτελέσματος στο Κραν Μοντάνα.

Πρόεδρος Αναστασιάδης και Πρωθυπουργός Τσίπρας θα έχουν από βδομάδας συνάντηση στις Βρυξέλλες, στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής, όπου θα γίνει εκτενής ενημέρωση για τις εξελίξεις. 

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Για τις ΗΠΑ είναι θέμα αρχής να υποστηρίζουν την κυριαρχία των χωρών της περιοχής συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδος και της Τουρκίας». Αυτό ανέφερε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον, Λένα Αργύρη, με αφορμή τις θέσεις που διατύπωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Ερντογάν περί αναγκαιότητας επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάνης.

Μπρα-ντε-φερ στο Προεδρικό Μέγαρο

Προκλητικές ήταν οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν και σκληρές οι απαντήσεις του Προκόπη Παυλόπουλου σε μια σειρά θεμάτων όπως η Συνθήκη της Λωζάνης, η Θράκη και το Κυπριακό, στη συνάντηση που είχαν οι δύο Πρόεδροι στο Προεδρικό Μέγαρο.

Παίρνοντας αφορμή από τα όσα είπε ο κ. Ερντογάν σε συνέντευξή του στον Σκάι για τη Συνθήκη της Λωζάνης, ο Προκόπης Παυλόπουλος δεν περιορίστηκε σε μια τυπική υποδοχή του Τούρκου Προέδρου. «Είμαστε εδώ εμείς οι Έλληνες για να σφίξουμε το χέρι και να δημιουργήσουμε γέφυρες φιλίας και όχι διχασμό, και να γίνουμε η πόρτα για την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ» είπε στον κ. Ερντογάν.

«Λόγω της Ιστορίας της Ελλάδας, αυτό προϋποθέτει τον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου» συνέχισε. «Η βάση που θεμελίωσε τη φιλία μας ήταν η Συνθήκη της Λωζάνης. Για μας αυτή η συνθήκη είναι αδιαπραγμάτευτη, δεν χρειάζεται ούτε αναθεώρηση, ούτε επικαιροποίηση, καλύπτει πλήρως τα ζητήματα».

«Διατυπώσατε κάποιες αλήθειες, ανοιχτά και ξεκάθαρα, και το ίδιο θα κάνω κι εγώ» δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, απαντώντας στον Πρ. Παυλόπουλο.

Ο Τ. Ερντογάν αναφέρθηκε στη Συνθήκη της Λωζάνης σχολιάζοντας πως πρόκειται για μια συμφωνία που έχει υπογραφεί πριν από 94 χρόνια και μάλιστα όχι μόνο από την Ελλάδα και την Τουρκία αλλά από 11 χώρες συνολικά. Τόνισε πως η Συνθήκη δεν εφαρμόζεται στην πράξη, καθώς για παράδειγμα στη Δυτική Θράκη η μειονότητα αντιμετωπίζεται ως μουσουλμανική και όχι ως τουρκική, όπως καταγράφεται σε επίσημα κείμενα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

«Όταν μιλώ για επικαιροποίηση εννοώ όλα αυτά τα ζητήματα. Υπάρχουν και κάποια στρατιωτικά ζητήματα. Όταν αποχωρήσατε από το ΝΑΤΟ σάς στηρίξαμε για την επιστροφή σας. Εάν δεν είχε συμβεί αυτό, δεν θα είχατε επιστρέψει. Εμείς σας είδαμε ως γείτονες και το ίδιο κάνουμε και σήμερα. Το ίδιο ισχύει και για το Κυπριακό. Όπως η Ελλάδα είναι εγγυήτρια χώρα, το ίδιο είναι και η Τουρκία. Επίσης καμία υπόσχεση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν τηρείται παρά τις δικές μας προσπάθειες. Στόχος μας μία βιώσιμη λύση σε Κύπρο και Αιγαίο» ανέφερε.

Το θέμα της προστασίας των ομογενών μας στη Θράκη είναι για εμάς ύψιστης προτεραιότητα, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος. «Επιθυμία μου είναι να μην ασχοληθούμε με το άδειο μέρος του ποτηριού, αλλά να κοιτάξουμε το γεμάτο και να ενσχύσουμε τις σχέσεις μας. Και πιστεύω ότι μετά την επίσκεψη αυτή θα κοιτάξουμε μπροστά» προσέθεσε ο κ. Ερντογάν. «Το θέμα το έχουμε συζητήσει με τους κ. Σημίτη, Παπανδρέου, Καραμανλή και Σαμαρά, το ίδιο κάνουμε και με τον κύριο Τσίπρα, αλλά λύση δεν έχει υπάρξει» πρόσθεσε. «Στη Θράκη ακόμη και η λέξη τουρκική δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Πρέπει να ξεπεράσουμε όλα αυτά τα θέματα». 

Εμμονή σε αναθεώρηση της Λωζάνης

Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι ο θεμέλιος λίθος για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, είπε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Επισήμανε ότι είναι σημαντικό να ενισχυθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες και χαρακτήρισε ιστορική την επίσκεψη, αλλά και την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο να τον προσκαλέσει, λέγοντας πως η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει τα προβλήματα που χωρίζουν την Ελλάδα και την Τουρκία, καθώς κάποιοι τις δυναμιτίζουν καθημερινά. Να τερματιστεί η παραβατική τουρκική αεροναυτική δραστηριότητα στο Αιγαίο ζήτησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Την ανάγκη να τερματιστεί η παραβατική τουρκική αεροναυτική δραστηριότητα στο Αιγαίο τόνισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και σημείωσε πως δεν συνάδει με το καλό κλίμα να επικρέμεται απειλή του casus belli.

«Συνομιλήσαμε ανοιχτά με τον Τούρκο Πρόεδρο, στην προσπάθειά μας να μην κρυφτούμε πίσω από διαφωνίες. Να τις εντοπίσουμε αλλά να άρουμε και παρεξηγήσεις, να καταλάβουμε ο ένας τι εννοεί ο άλλος. Μιλήσαμε για την ένταση στο Αιγαίο. Εγώ τόνισα ότι η παραβατική τουρκική αεροναυτική δραστηριότητα πρέπει να τερματιστεί. Οι αυξανόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και ειδικότερα οι εμπλοκές στο Αιγαίο αποτελούν κίνδυνο για τις σχέσεις μας και κυρίως αποτελούν κίνδυνο για τους πιλότους μας» είπε ο Πρωθυπουργός.

 «Τα βήματα που έχουμε κάνει είναι σημαντικά, θίξαμε και θέματα όπως το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, το οποίο έγινε επί δικής μου Προεδρίας» υποστήριξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Στο θέμα της τρομοκρατίας κάνουμε μεγάλο αγώνα με αιμοσταγείς συμμορίες. Ο αντιτρομοκρατικός αγώνας είναι θέμα που γνωρίζει καλά η Ελλάδα» επισήμανε ο Ταγίπ Ερντογάν και συμπλήρωσε πως «αναγνωρίζουμε την υποστήριξη που μας παρείχε η Ελλάδα στο θέμα αυτό». 

Σημείωσε ακόμα ο Τούρκος Πρόεδρος πως «οι πραξικοπηματίες είναι δυνατόν να επιστραφούν στην Τουρκία που είναι μία χώρα που έχει καταργήσει τη θανατική ποινή, δεν γίνονται βασανιστήρια και ελπίζω η ελληνική Δικαιοσύνη να μας εισακούσει στο θέμα αυτό». 

«Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι μια συνθήκη που υπεγράφη από 11 χώρες. Στη συνθήκη υπάρχουν προβλέψεις μόνο για το Αιγαίο; Δεν υπάρχει τίποτε για το καθεστώς που διέπει τις δύο μειονότητες; Στη Δ. Θράκη έχουμε μουσουλμανική μειονότητα και πιστεύουμε πως στο θέμα αυτό μπορούν να γίνουν νέες σκέψεις» υποστήριξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. 

Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε επίσης πως το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα είναι 15.000 ευρώ και στη Δ. Θράκη 2.000 με 2.500 ευρώ και προσέθεσε: «Υπάρχει οικονομικό χάσμα. Για το θέμα τις μουφτείας. Ο αρχιμουφτής είναι διορισμένος δημόσιος υπάλληλος. Η Συνθήκη της Λωζάνης προβλέπει, ο Οικουμενικός Πατριάρχης να εκλέγεται από την Ιερά Σύνοδο». Ακόμα, ο κ. Ερντογάν διαμήνυσε πως «δεν εποφθαλμιούμε την εδαφική ακεραιότητα καμιάς χώρας και καμιάς γείτονας χώρας» και υποστήριξε πως «δεν έχουμε πρόβλημα με θέματα ελευθερίας της πίστης. Υπάρχουν όμως θέματα στη Δυτική Θράκη».

Στο ξενοδοχείο λόγω αδιαθεσίας η Εμινέ

Η σύζυγος του Έλληνα πρωθυπουργού, Μπέτυ Μπαζιάνα, επισκέφθηκε τη σύζυγο του Προέδρου της Τουρκίας, Εμινέ Ερντογάν, στο ξενοδοχείο στο οποίο διαμένει, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης, αφού ακυρώθηκε το σύνολο του προγράμματός της, λόγω αδιαθεσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πρώτες κυρίες βγήκαν στο μπαλκόνι του ξενοδοχείου και η κ. Μπαζιάνα έδειξε στην κ. Ερντογάν τη θέα και της μίλησε για την Ακρόπολη.

Έκανε ιδιαίτερη μνεία στα Μάρμαρα του Παρθενώνα, τα οποία, όπως τόνισε, πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα, στον τόπο που γεννήθηκαν, ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Μάλιστα, η κ. Μπαζιάνα της είπε ότι βούλησή της είναι, την επόμενη φορά που η Εμινέ Ερντογάν θα επισκεφθεί την Αθήνα, να την ξεναγήσει η ίδια στο Μουσείο της Ακρόπολης, εκφράζοντας παράλληλα την ευχή να έχουν επιστραφεί και τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. 
Στη συνέχεια, οι δύο κυρίες είχαν πολύ θερμή συνομιλία και ήπιαν τσάι. Μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν ήταν και η προσφυγική κρίση, με αφορμή το βιβλίο που δώρισε η Μπέτυ Μπαζιάνα στη σύζυγο του Τούρκου Προέδρου, το οποίο είχε ζωγραφιές από προσφυγόπουλα. 

Η κ. Μπαζιάνα τόνισε πως και η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν πληγεί από την προσφυγική κρίση, υπογραμμίζοντας τις τεράστιες προσπάθειες που έχει καταβάλει η Ελλάδα για να υποδεχθεί και να καλύψει τις ανάγκες των προσφύγων. Μίλησε ακόμα για την ανάγκη αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη προστασίας και φροντίδας των ασυνόδευτων παιδιών, αλλά και της επανένωσης των οικογενειών που χωρίστηκαν εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης.

Αντίδραση από το ΡΛΚ 

Αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης σημαίνει κατάργηση της Τουρκικής Δημοκρατίας, δήλωσε ο βουλευτής του Ρεπουπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Μπαρίς Γιαρκαντάς, καλώντας τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να διορθώσει τις ατυχείς δηλώσεις του το συντομότερο, όπως είπε. Σε συνέντευξη Τύπου στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, ο Τούρκος βουλευτής είπε ότι «το Εθνικό Συμβόλαιο και η Συνθήκη της Λωζάνης είναι για την Τουρκία τίτλος ιδιοκτησίας».

«Το να ανοίγει κανείς συζήτηση για τη Συνθήκη της Λωζάνης, να αγνοεί τη Συνθήκη της Λωζάνης, και να λέει ότι μπορεί να την αναθεωρήσει, σημαίνει κατάργηση της Τουρκικής Δημοκρατίας. Ο Ερντογάν πρέπει το συντομότερο να διορθώσει αυτές τις ατυχείς δηλώσεις του» ανέφερε. 

 

  Ανδρέας Πιμπίσιης   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.