To Top
03:22 Πέμπτη
19 Ιουλίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Η επίσκεψη Ερντογάν... αλά κυπριακά
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ Η επίσκεψη Ερντογάν... αλά κυπριακά
  08 Δεκεμβρίου 2017, 5:35 πμ  

Το Κυπριακό, η διαχείρισή του και η στάση της Τουρκίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής αντιπαραβολής θέσεων και αντιθέσεων υποψηφίων και κομμάτων, καθώς οι πάντες είχαν στραμμένη την προσοχή στην Αθήνα και την εκεί επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου.

Οι αναγνώσεις ποικίλλουν όπως και οι θέσεις επί του Κυπριακού.

>>Το επιτελείο Νίκου Αναστασιάδη ανέδειξε ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουν κοινές θέσεις στο εθνικό θέμα και δη στο μείζον κεφάλαιο της ασφάλειας και εγγυήσεων και σημειώνει την αναφορά του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας ότι η λύση πρέπει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Καταδικάζει τις αξιώσεις Ερντογάν για τη συνθήκη της Λωζάνης και υποδεικνύει ότι η Τουρκία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι οι σχέσεις μεταξύ των κρατών της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου εξελίσσονται και προχωρούν σε σχέσεις άριστης συνεργασίας και καλής γειτονίας, κάτι που δεν μπορεί να γίνει με την ίδια ενόσω αυτή παραμένει αγκυλωμένη σε θέσεις μακράν του διεθνούς δικαίου κανόνων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

>>Το επιτελείο του Νικόλα Παπαδόπουλου τονίζει ότι οι απαιτήσεις Ερντογάν για «επικαιροποίηση» της Συνθήκης της Λωζάνης, επιβεβαιώνουν την τουρκική αδιαλλαξία και το γεγονός ότι η Τουρκία δεν συνηθίζει να τιμά την υπογραφή της. Επί τούτου επικαλείται την αναίρεση της συμφωνίας Γ’ Βιέννης για τους Ελληνοκύπριους εγκλωβισμένους. Και στρέφει την κριτική του προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για να τονίσει πως η έλλειψη καλής θέλησης από την Τουρκία δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για τις χωρίς ανταλλάγματα υποχωρήσεις του κ. Αναστασιάδη ως προς την επίτευξη συμφωνίας με την τουρκική πλευρά στο Κραν Μοντάνα. Και τονίζει ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος και η Νέα Στρατηγική που προτείνει εμμένουν στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη συνεχή δημιουργία πολιτικού, διπλωματικού και οικονομικού κόστους για την Τουρκία, ως του μόνου τρόπου αντιμετώπισης των τουρκικών πρακτικών.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

>>Αν κάτι πρέπει να αλλάξει είναι η συνθήκη εγγυήσεων και όχι η Συνθήκη της Λωζάνης διεμήνυσε ο υποψήφιος Σταύρος Μαλάς, έτσι ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να μετεξελιχθεί σε ένα πραγματικά φυσιολογικό κράτος και να απαλλαγούμε από την κατοχή. Για τις τουρκικές απαιτήσεις για τη Συνθήκη της Λωζάνης, ο ίδιος τόνισε πως οφείλει ο κ. Ερντογάν να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση και να μην ανοίγει άλλα κεφάλαια τα οποία έχουν κλείσει εδώ και δεκαετίες.
«Δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα το θετικό από μια τουρκική κυβέρνηση η οποία αμφισβητεί διεθνείς συνθήκες με απώτερο στόχο να επεκτείνει την επιρροή και την επίδραση της Τουρκίας στις γειτονικές της χώρες», υπογράμμισε ο Γιώργος Λιλλήκας, που επέκρινε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι οι προσδοκίες που καλλιέργησε είναι αυταπάτες και ψευδαισθήσεις. Δεν είναι στις προτεραιότητες του κ. Ερντογάν το Κυπριακό, πρόσθεσε, και δυστυχώς οι διεθνείς εξελίξεις όπως είναι η ατυχής και λανθασμένη απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, δημιουργούν νέα καυτά ζητήματα που αποσπούν την προσοχή της διεθνούς κοινότητας «και έτσι φοβάμαι ότι θα υποβαθμιστεί το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας για το Κυπριακό», συμπλήρωσε.

>>Η Πινδάρου υπέδειξε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος καλείται με την επίσκεψη στην Ελλάδα να δώσει πραγματικά δείγματα καλής γειτονίας και συνεργασίας και όχι επεκτατισμού. Υπεραμύνθηκε της διαπραγμάτευσης Αναστασιάδη και σημείωσε ότι θα πρέπει να δούμε στη συνέχεια την Τουρκία να παίρνει τις τελικές αποφάσεις, σύμφωνα και με την κατεύθυνση που έχει δώσει ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών. Ότι δεν νοείται λύση του Κυπριακού με την Τουρκία να συνεχίζει να αξιώνει την ομηρία της Κύπρου με εγγυήσεις ή στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο. «Είναι σημαντικό να διαπιστώσουμε τους προσανατολισμούς του στην πράξη, την ώρα που η Τουρκία καλείται να επαναπροσδιορίσει τη θέση της και να ανταποκριθεί σε βασικά προαπαιτούμενα τόσο για τη σχέση της με την Ε.Ε. όσο και γενικότερα με το δυτικό σύστημα», αναφέρει ο ΔΗΣΥ.

 >>Το ΔΗΚΟ χαρακτηρίζει εμπρηστικές τις δηλώσεις Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης, και σημειώνει ότι επιβεβαιώνουν τις επεκτατικές προθέσεις της Τουρκίας, την αναξιοπιστία της και την αδιαλλαξία της, σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και κατ’ επέκταση το Κυπριακό. Και προσθέτει ότι η πολιτική Νίκου Αναστασιάδη στο Κυπριακό, με την οποία ταυτίζεται πλήρως ο Σταύρος Μαλάς, έχει αποτύχει παταγωδώς σημειώνοντας ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να μετακινηθεί από τις αδιάλλακτες θέσεις της, εάν δεν υποστεί πολιτικό ή άλλο κόστος.

>>Η ΕΔΕΚ επισημαίνει ότι η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης επιβάλλει την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και την κατάργηση των εγγυήσεων πριν από την εφαρμογή της όποιας λύσης. Και υποδεικνύει ότι όσοι έχουν ακόμα ψευδαισθήσεις για τη στάση της Τουρκίας και για τις προθέσεις της για «δημοκρατική» επίλυση του Κυπριακού οφείλουν να τις εγκαταλείψουν. Παραπέμποντας σε σοβαρή και συλλογική αντιμετώπιση των δεδομένων. Καλεί δε την κυπριακή κυβέρνηση να τείνει ευήκοον ους στις δηλώσεις του Έλληνα Προέδρου, κυρίως όσον αφορά την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων.   

>>Οι Οικολόγοι χαρακτηρίζουν τον Ερντογάν ταραξία της περιοχής και στέκονται στις χαμηλές προσδοκίες σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. Αναδεικνύουν ότι η στάση της Ελλάδας που ήταν πάντα πολύ ορθή, είναι ότι θα έπρεπε πριν από την οποιαδήποτε διάσκεψη, να γίνει μεταξύ της Ελλάδας και Τουρκίας συζήτηση για την πλήρη αποχώρηση στρατευμάτων από την Κύπρο και την κατάργηση των στρατευμάτων από την Κύπρο. «Αυτό ζητούσε -αναφέρει- η ελληνική κυβέρνηση από τον περασμένο Δεκέμβριο πριν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποδεχθεί χωρίς προετοιμασία τη σύγκληση πενταμερούς διάσκεψής στη Γενεύη».

>>Η Αλληλεγγύη υποστηρίζει ότι η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα έπρεπε να ακυρωθεί ευθύς εξαρχής, από τη στιγμή που ο Τούρκος Πρόεδρος πριν καν αφιχθεί στην Αθήνα αμφισβήτησε εκ νέου και δημόσια τη Συνθήκη της Λωζάνης. Το Κίνημα χαιρετίζει τη δήλωση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας ότι η Συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη. Και τονίζει ότι τουλάχιστον ακόμη και τώρα, μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν στην Αθήνα, ας αναβληθεί η προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Θράκη. 

 >>Το ΕΛΑΜ υποδεικνύει ότι οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν που αμφισβητεί και ζητά επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης, την οποία ουδέποτε σεβάστηκε η Τουρκία μέχρι σήμερα, θα πρέπει να προβληματίσουν τις ενδοτικές δυνάμεις σε σχέση με τα διάφορα οράματα που μοιράζονται κατά καιρούς.  Εκτός, προσθέτει, αν τα παραδείγματα της Ίμβρου και της Τενέδου, καθώς και το πογκρόμ κατά των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, εμπνέουν σε κάποιους εμπιστοσύνη. Η επίσκεψη του σουλτάνου Ερντογάν στην Αθήνα, δεν αποτελεί επιτυχία όπως παρουσιάζουν διάφορα πολιτικά κόμματα, αντιθέτως αποτελεί μια προκλητική τουρκική φιέστα στην Ελλάδα.

Πηγή: Φιλελεύθερος

 

 

Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.