Ανέκαθεν, δεδομένη ήταν η καίρια σημασία της μάνας στην ανάπτυξη της οικογένειας. Με στόχο πρώτα να το γαλουχήσει, να σμιλεύσει το χαρακτήρα του παιδιού της, να μάθει στο παιδί τι σημαίνει υπευθυνότητα, αποδοχή, ευγένεια, σεβασμός και προσφορά, σαν μια δεξαμενή αστείρευτης αγάπης, αποκούμπι και κυματοθραύστης της οικογένειας, ήταν κυρίως αυτή που σήκωνε τα βάρη και κρατούσε τους δεσμούς ζωντανούς.

Ωστόσο, με το πέρασμα του χρόνου, ο ρόλος του πατέρα έχει αναβαθμιστεί και γίνεται σταδιακά όλο και πιο σημαντικός, καθώς πλέον επιβάλλεται και οι δυο γονείς να συμμετέχουν στη φροντίδα των παιδιών.

Ένα παιδί θέλει να βλέπει τον πατέρα του ως το μόνιμο φως, μια ισχυρή μορφή προστασίας που έρχεται και συμπληρώνει την πρώτη αίσθηση ασφάλειας μετά την αγκαλιά της μάνας στη βρεφική ζωή. Ο ποιοτικός χρόνος πατέρα και παιδιού έχει ευεργετικά αποτελέσματα. 

Μάλιστα, είναι πολύ σημαντικό ο πατέρας να είναι εκεί για το παιδί του από τη βρεφική του ηλικία. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά τα οποία από τη βρεφική ηλικία αλληλεπιδρούσαν και με τον πατέρα τους, διαμόρφωσαν χαρακτήρα με σημαντικές αξίες, είχαν περισσότερη αυτοπεποίθηση, καθώς και πιο ανεπτυγμένη κοινωνικότητα.

Περνάτε χρόνο με τα παιδιά σας, δώστε στα πλάσματα σας την ευκαιρία να σας εμπιστευτούν και να σας δουν για αυτό που πραγματικά είστε στα μάτια τους: Η συνέχεια της βάσης, η ολοκλήρωση της ύπαρξης, η εξέλιξη των συναισθημάτων, η πεποίθηση ότι μπορούν να έχουν τη δική σας στήριξη. 

Γιατί, πατέρα, θα κτίσεις δυνατό άνθρωπο αλλά και ευαίσθητο. Θα καλλιεργήσεις την αγάπη αυτού του μικρού ανθρώπου για την ύπαρξη του, μέσα από την αγάπη που ο ίδιος έχει αισθανθεί από εσένα. Θα δημιουργήσεις κίνητρο για τη ζωή του μέσα από το βίωμα του. Θα βάλεις το λιθαράκι για μια υγιή αίσθηση του εαυτού. Ενός εαυτού που θέλει να ψάχνει την αλήθεια του γιατί δεν τη φοβάται. Θα δημιουργήσεις μια ανάγκη στον μικρό άνθρωπο να θέλει να πολλαπλασιάζει την αγάπη που έχει νιώσει γιατί γνωρίζει ότι μόνο η αγάπη δημιουργεί σχέσεις. Θα ενθαρρύνεις τον μικρό άνθρωπο να μη φοβάται να εκφράζει τα συναισθήματα του, να μη φοβάται να επικοινωνεί την ψυχή του και να μη φοβάται να ακούει την καρδιά του. 

* Καθηγήτρια Φιλολογίας