To Top
09:51 Παρασκευή
19 Ιανουαρίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Μ.Κυπριανού στον «Φ»: Ο Νικόλας θα φέρει την αλλαγή
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ Μ.Κυπριανού στον «Φ»: Ο Νικόλας θα φέρει την αλλαγή
Τελευταία Ενημέρωση: 11 Δεκεμβρίου 2017, 6:18 πμ

Η υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου είναι μια ισχυρή υποψηφιότητα η οποία περνά στον δεύτερο γύρο και είναι η μόνη που μπορεί να κερδίσει τον Νίκο Αναστασιάδη, δηλώνει ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάρκος Κυπριανού.

Επαναλαμβάνει τη θέση ότι ουδέποτε η ΔΔΟ αποτελούσε λάβαρο για το ΔΗΚΟ αλλά ένας οδυνηρός τελικός συμβιβασμός, προσθέτοντας ότι η μορφή της λύσης που συζητείται σήμερα δεν είναι ομοσπονδία, αλλά συρόμαστε σε συνομοσπονδία.

Απαντά στις επικρίσεις ΔΗΚΟϊκών στελεχών, δηλώνοντας ότι η ταύτισή του με τον Νικόλα Παπαδόπουλο βασίζεται σε θέσεις και όχι σε ανταλλάγματα, υποδεικνύοντας ότι οι διαφωνούντες δεν πρέπει να παρασύρονται από τα προσωπικά τους αισθήματα απέναντι στον Νικόλα Παπαδόπουλο. «Εδώ και μήνες περιμένω να ακούσω ποιες θέσεις του ΔΗΚΟ άλλαξαν και ποιες είναι οι ακραίες θέσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τελικά ποιο είναι το στοίχημα των προεδρικών εκλογών και ποιο για τον υποψήφιο Νικόλα Παπαδόπουλο που στηρίζετε;
Πάντα έχουν μεγάλη σημασία εκλογές που μπορεί να επιφέρουν αλλαγή στην ηγεσία του τόπου και κατ’ επέκταση αλλαγή και στην πολιτική που ακολουθείται. Αυτήν τη στιγμή, ακόμα και με τις πιο ευνοϊκές για τον κ. Αναστασιάδη δημοσκοπήσεις, τουλάχιστον τα δύο τρίτα του λαού και των ψηφοφόρων προτιμούν άλλον υποψήφιο, γιατί απορρίπτουν την πολιτική του και τη διακυβέρνησή του και θέλουν αλλαγή. Το στοίχημα για τον κάθε υποψήφιο είναι να πείσει τους ψηφοφόρους ότι είναι ο πιο κατάλληλος να φέρει αυτήν την αλλαγή. Πιστεύω ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος το πετυχαίνει.

Και το διακύβευμα για εσάς ποιο είναι; Το δίλημμα που θέτετε προς τους πολίτες μήπως είναι τελικά και δίλημμα για τις ηγεσίες;
Ταυτόχρονα με τα όσα διακυβεύονται για τον τόπο, για μένα είναι εξίσου σημαντικό να πετύχει το ΔΗΚΟ σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση. Το ΔΗΚΟ διεκδικεί την Προεδρία με τον δικό του υποψήφιο, τον Πρόεδρό του, και το αποτέλεσμα θα είναι επιτυχία ή αποτυχία του ίδιου του κόμματος. Τα κόμματα έχουν υποχρέωση να προτείνουν προς τους ψηφοφόρους τον υποψήφιο που στηρίζουν και τον τελικό λόγο τον έχουν οι πολίτες. Οι ηγεσίες κρίνονται στο τέλος για όλες τις πράξεις και αποφάσεις τους και γι’ αυτό και υπάρχουν τα κομματικά συνέδρια. Όμως δεν μπορώ να πιστέψω ότι κάποιοι, για να πετύχουν σε κομματικές εκλογές, θα υποσκάψουν το κόμμα τους στις πολιτειακές.

Η θέση του Αρχιεπισκόπου για δύο κράτη είναι θέση που συζητείται πίσω από τις κάμερες και τα μικρόφωνα και φαίνεται να εκφράζει μερίδα του κόσμου. Εσείς πώς τοποθετείστε; 
Δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε σε πλαίσια δύο κρατών ούτε να δεχθούμε ότι θα εκχωρήσουμε για πάντα μέρος της πατρίδας μας στην Τουρκία. Αντιλαμβάνομαι ότι οι άκαρπες προσπάθειες τόσα χρόνια να λύσουμε το Κυπριακό, και η άκαμπτη τουρκική στάση, οδηγούν κάποιους να προβληματίζονται και να σκέφτονται μήπως πρέπει να ψάξουμε άλλη προσέγγιση στην επίλυση του προβλήματος.

Η διχοτόμηση όμως δεν είναι ούτε ηθικά ούτε εθνικά αποδεκτή, αλλά είναι και αφέλεια να νομίζει κανείς ότι είναι η «καθαρή» λύση, δηλαδή «εκείνοι από ‘κει κι εμείς από εδώ». Αντίθετα θα βάλει τον κυπριακό Ελληνισμό σε νέους κινδύνους και περιπέτειες. Κανένας από εμάς δεν έχει το δικαίωμα να διαγράψει τη μισή μας πατρίδα. Έχουμε όμως την υποχρέωση να αντιμετωπίσουμε την απογοήτευση που ίσως να επηρεάζει κάποιους συμπατριώτες μας. Οφείλουμε να τους δίνουμε προοπτική για μια ασφαλή, σωστή και βιώσιμη λύση.

Μετρούμε πλέον αντίστροφα. Όλα τα σενάρια δίνουν τον Νίκο Αναστασιάδη νικητή των εκλογών. Πιστεύετε ότι η υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου μπορεί να ανατρέψει αυτά τα σενάρια και πού το στηρίζετε;
Τα σενάρια δεν είναι εκλογές και επανειλημμένα διαψεύδονται. Ο αείμνηστος Γλαύκος Κληρίδης έλεγε: «Αν δεν ανοίξει η τενέκκα δεν μπορείς να ξέρεις το αποτέλεσμα». Είμαι βέβαιος ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος θα περάσει στον δεύτερο γύρο και εκεί πλέον θα έχουμε στην πράξη μια νέα εκλογική διαδικασία. Και οι δυνατότητες και πιθανότητες του Νικόλα Παπαδόπουλου για επιτυχία είναι τεράστιες.

Τελικά ποια ακριβώς είναι η θέση του ΔΗΚΟ στο θέμα της ΔΔΟ. Την αποδέχεται ως μορφή λύσης ή όχι; Σε ποια βάση να γίνει η διαπραγμάτευση στο Κυπριακό;
Έχω πει επανειλημμένα ότι ούτε το ΔΗΚΟ ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος έχουν αλλάξει τη θέση τους επί του θέματος. Ο Νικόλας αναφέρεται σαφώς στις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και στα ψηφίσματα των ΗΕ. Δεν αντιλαμβάνομαι όμως γιατί κολλήσαμε σε αυτό το ζήτημα, αντί να συζητάμε το περιεχόμενο της πιθανής λύσης, και τη δραματική θέση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα, με όλες τις υποχωρήσεις και παραχωρήσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια και ειδικά στον τελευταίο γύρο συνομιλιών. Φαίνεται οι αντίπαλοί μας θεωρούν ότι κατευθύνοντας τη συζήτηση στην ονοματολογία, αποφεύγουν την τοποθέτηση επί της ουσίας.

Κατά πόσον δέχονται την εκ περιτροπής προεδρία, την αριθμητική ισότητα σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, την παραμονή όλων των εποίκων, την παραχώρηση στους Τούρκους πολίτες όλων των ελευθεριών των Ευρωπαίων πολιτών, προτεραιότητα στους χρήστες που κατέχουν σήμερα παράνομα τις περιουσίες μας, την παραμονή Τούρκων στρατιωτών, όσοι και να είναι, και μετά τη λύση του Κυπριακού κ.λπ. Εμείς δεν τα δεχόμαστε. Αυτά είναι η ουσία του Κυπριακού και αυτά πρέπει να συζητάμε.

Συμφωνείτε με τη θέση ότι η ΔΔΟ είναι μια μορφή συγκαλυμμένης διχοτόμησης, όπως ανέφερε ο κ. Σιζόπουλος; Κάθετη είναι και η θέση της Αλληλεγγύης σε αυτό το ζήτημα, όπως και της Πλατφόρμας Πολιτών… 
Για τη θέση του ΔΗΚΟ απάντησα πιο πάνω. Το κάθε κόμμα διατηρεί τις επιμέρους θέσεις του και το ΔΗΚΟ τη δική του. Όμως σημασία έχει ότι συμφωνούμε στο ποιο πρέπει να είναι το περιεχόμενο της λύσης και ποιο όχι. Συμφωνούμε στην ουσία και αυτή η συμφωνία αντικατοπτρίζεται στην κοινή πρόταση, τη Νέα Στρατηγική του Νικόλα Παπαδόπουλου.

Υπήρξαν αρκετές φωνές εντός του κόμματός σας για αυτό το θέμα. Και υπήρξαν και αποχωρήσεις στελεχών οι οποίοι διαφωνούν με την ηγεσία του κόμματος. Κάποιοι αποχώρησαν, όπως ο αντιπρόεδρος ο κ. Πατσαλίδης, κάποιοι εξέφρασαν ανοικτά τη διαφωνία τους για το θέμα της ΔΔΟ, όπως ο βουλευτής του κόμματος Άγγελος Βότσης. Τι απαντάτε;
Σεβαστές όλες οι απόψεις. Αναγκάστηκα όμως πρόσφατα να υπενθυμίσω ότι ουδέποτε ήταν η ΔΔΟ το λάβαρο του ΔΗΚΟ αλλά ένας οδυνηρός τελικός συμβιβασμός. Δυστυχώς τα λόγια του Σπύρου Κυπριανού, που προειδοποιούσε πριν δεκαεπτά χρόνια, επαληθεύονται σήμερα. Η ομοσπονδία μετατράπηκε στην αρχική θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς και από κατάληξη και συμβιβασμός έγινε η δική μας πρόταση. Και πλέον συρόμαστε ολοένα και πιο κοντά σε συνομοσπονδία δύο οντοτήτων. Ουσιαστικά αυτό συζητείται σήμερα, όχι ομοσπονδία.

Είμαι βέβαιος ότι όλα τα στελέχη του ΔΗΚΟ ανησυχούν περισσότερο για αυτήν την αρνητική εξέλιξη και τη συνεχή παραβίαση των ομόφωνων θέσεων του Εθνικού Συμβουλίου από τον κ. Αναστασιάδη, αλλά και της ίδιας της συμφωνίας του με το ΔΗΚΟ, παρά για το αν γίνεται ονομαστική αναφορά στη ΔΔΟ. Να υπενθυμίσω ότι στις προηγούμενες εκλογές στην πρόταση προς την ΚΕ του ΔΗΚΟ για να στηρίξουμε τον Νίκο Αναστασιάδη δεν γινόταν καμιά αναφορά στη ΔΔΟ, αλλά τότε δεν είδαμε αντιδράσεις. 

Έγινε γνωστό ότι αποδυθήκατε σε μια προσπάθεια προσέγγισης των παλιών ΔΗΚΟϊκών που έχουν αποστασιοποιηθεί. Έχει αποδώσει η προσπάθειά σας; Είχατε οποιεσδήποτε συναντήσεις και με τους διαφωνούντες όλο αυτό το διάστημα; Με τον Μάριο Καρογιάν;
Πιστεύω ότι οι ΔΗΚΟϊκοί όταν αντιληφθούν τα όσα διακυβεύονται σε αυτές τις εκλογές και για την Κύπρο και για το κόμμα τους, παραμερίζουν τις όποιες προσωπικές πικρίες ή διαφωνίες υπάρχουν, ακόμα και με τον ίδιο τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, και είναι πρόθυμοι να συστρατευθούν για το γενικό καλό. Βλέπω πολύ θετική ανταπόκριση σε αυτό το πλαίσιο. Είναι βέβαια μια συνεχής προσπάθεια. Δεν θέλω να μπω σε ονόματα αλλά νιώθω ότι πρέπει να προσεγγισθούν όλοι. Δεν περισσεύει κανένας σε αυτόν τον αγώνα του κόμματός μας.

Οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις καταγράφουν μια χαμηλή συσπείρωση των κομμάτων που στηρίζουν την υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου και μεγάλη μάχη με τον Σταύρο Μαλά για το ποιος θα περάσει στον β’ γύρο.
Το πρώτο που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις είναι ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος είναι μια ισχυρή υποψηφιότητα που περνά στον δεύτερο γύρο και η μόνη υποψηφιότητα η οποία μπορεί να κερδίσει τον κ. Αναστασιάδη. Από ‘κει και πέρα, η συσπείρωση των δυνάμεων που στηρίζουν τον Νικόλα είναι στα συνηθισμένα επίπεδα για την εποχή και είναι γνωστό ότι τα κόμματά μας συσπειρώνονται συνεχώς μέχρι την ημέρα των εκλογών.

Η επόμενη μέρα στο ΔΗΚΟ σας απασχολεί; Τυχόν εκλογή Νικόλα Παπαδόπουλου στην Προεδρία είναι το εύκολο σενάριο…
Το ΔΗΚΟ αποτελείται από αφοσιωμένα μέλη και στελέχη. Έχουμε περάσει και καλές και δύσκολες στιγμές στην ιστορία μας. Και επιτυχίες και αποτυχίες. Και όχι μόνο επιβιώνουμε αλλά και ανακάμπτουμε. Το Κόμμα είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει όσες προκλήσεις προκύψουν και στο μέλλον. Γιατί άσχετα του τι μας καταλογίζουν, αυτό που μας ενώνει είναι ότι βάζουμε πάνω από όλα το καλό του τόπου και των συμπολιτών μας.

Στη διάσκεψη Τύπου των Οικολόγων, ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι οι Οικολόγοι θα μετέχουν στην Κυβέρνηση στην περίπτωση εκλογής Νικόλα Παπαδόπουλου. Υπήρξε συμφωνία μεταξύ των συνεργαζόμενων κομμάτων γι’ αυτό;
Δεν υπήρξε κάποια συμφωνία για αυτό το θέμα. Όλες οι συνεργασίες βασίστηκαν σε πολιτική διαβούλευση για σημαντικά θέματα που ενδιαφέρουν την κάθε πολιτική δύναμη και κίνηση και στην κοινή επιθυμία όλων για αλλαγή. Πρώτο θέμα βέβαια το εθνικό μας πρόβλημα, με αποτέλεσμα την κοινή λεπτομερή πρόταση για Νέα Στρατηγική, αλλά και για άλλα σημαντικά ζητήματα όπως η οικονομία, αποκατάσταση της μεσαίας τάξης, η βελτίωση της ποιότητας ζωής, η ανάπτυξη και το περιβάλλον.

Δεν έγιναν διαβουλεύσεις στη βάση διαμοιρασμού της εξουσίας. Αντίθετα υπήρξαν λεπτομερείς συζητήσεις επί των πολιτικών θέσεων ακριβώς για να προκύψει η κοινή συνισταμένη με βάση την οποία θα κυβερνήσει ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Αυτό έχει σημασία.

Βέβαια, είναι αυτονόητο και λογικό ότι μετά την εκλογή του οι συνεργάτες του σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης θα προέρχονται κυρίως από τις πολιτικές δυνάμεις και χώρους που υιοθετούν και στηρίζουν αυτές τις θέσεις και προφανώς σε αυτό στηρίχτηκε και η δήλωση του Γιώργου Περδίκη. 

Προοπτική συνεργασίας στον β’ γύρο, είτε είναι, είτε όχι ο Νικόλας Παπαδόπουλος ο ένας εκ των δύο υποψηφίων, με ποια πολιτική δύναμη βλέπετε ότι μπορεί να υπάρξει και γιατί; Εκτός αν θεωρείτε ότι δεν πρέπει να υπάρξει συνεργασία ούτε με ΔΗΣΥ, ούτε με ΑΚΕΛ…
Αυτήν τη στιγμή επικεντρωνόμαστε στον α’ γύρο. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις έχουν επιλέξει τον υποψήφιο που στηρίζουν. Δεν εξυπηρετεί σε τίποτα να κάνουμε εικασίες για τον β’ γύρο. Όπως είπα, πρόκειται στην πράξη για μια νέα εκλογική αναμέτρηση. Σαν μια γενική παρατήρηση όμως πιστεύω ότι θα έχει μεγαλύτερη σημασία η απήχηση του υποψηφίου προς τους ψηφοφόρους. Αν και παραδοσιακά επιδιώκονται συνεργασίες σε κομματικό επίπεδο, και σίγουρα βοηθούν, αυτό που μετρά περισσότερο είναι τι θα αποφασίσουν οι ίδιοι οι πολίτες. Σ’ αυτούς κυρίως θα πρέπει να απευθυνθούμε και αυτούς θα πρέπει να πείσουμε στον β’ γύρο.

ΑΚΕΛ και Γιώργος Λιλλήκας δήλωσαν ότι δεν είχαν καμία επαφή με το ΕΛΑΜ σε σχέση με τις εκλογές. Το επιτελείο Νικόλα Παπαδόπουλου ή το ΔΗΚΟ δεν έβγαλε κάποια ανακοίνωση. Λέγεται ότι θα προτιμούσατε ως επιτελείο και συνεργαζόμενα κόμματα να μην υπήρχε η υποψηφιότητα Χρίστου. Πώς απαντάτε;
Επιτρέψτε μου να πω ότι κάνετε λάθος. Την ημέρα που προέκυψε το θέμα, υπήρξε σαφής τοποθέτηση στο ΡΙΚ του επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Νικόλα Παπαδόπουλου, Χρύση Παντελίδη, ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε επαφή με το ΕΛΑΜ, είτε από τον Νικόλα Παπαδόπουλο είτε από το επιτελείο.

Άλλωστε, η υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου δεν εξαρτάται από το ποιοι είναι οι άλλοι υποψήφιοι. Στηρίζεται από ένα ευρύ πλέγμα κομμάτων και κινήσεων και μια μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Παρουσιάζει συγκεκριμένες λεπτομερείς προτάσεις για όλα τα θέματα που απασχολούν σήμερα τους συμπολίτες μας, με τις οποίες ζητούμε την ψήφο τους.

Δυστυχώς δεν βλέπουμε να γίνεται όση συζήτηση θα έπρεπε για όλα αυτά τα σοβαρά θέματα. Λυπάμαι να πω ότι πολλές φορές αντί να συζητούμε την ουσία και τις προτάσεις των υποψηφίων, ασχολούμαστε με δευτερεύοντα ζητήματα. Ο κόσμος θέλει να ξέρει τι προτείνει ο κάθε υποψήφιος που ζητά την ψήφο του και τι σκοπεύει να κάνει για τα τόσα προβλήματα που τους ταλανίζουν. Κι εδώ βασικό κριτήριο αποτελεί η αξιοπιστία του κάθε υποψηφίου. Κατά πόσον θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του. Ο Νικόλας αυτό το εξασφαλίζει αφού και προτάσεις έχει αλλά και την αξιοπιστία να τις εφαρμόσει.

  Φρίξος Δαλίτης   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.