Το θέμα έφερε στο φως, κατά πως τη βόλεψε, η τουρκοκυπριακή «Αβρούπα». Με τίτλο «δέστε το ρεζιλίκι» και υπότιτλο «έβαλαν μέλη της ΕΟΚΑ στο Κρατικό Λαχείο ως μουτζαχίντ» προκάλεσε σάλο στα κατεχόμενα. Το «κρατικό» λαχείο κυκλοφόρησε για την 58η επέτειο της μάχης των Κοκκίνων και απεικόνιζε αγωνιστές που αντιστάθηκαν στην τουρκανταρσία και μόλις είχαν ανακαταλάβει το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στον Πενταδάκτυλο.

Κι αν η «Αβρούπα» έχει δική της ατζέντα, επιδιώκοντας να παραπλανήσει και να επιβάλει την προπαγάνδα ότι η ΕΟΚΑ υπήρχε και το 1964 και εξόντωνε Τουρκοκύπριους, το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) μετέφρασε αμάσητη την είδηση, η οποία μετά αναδημοσιεύτηκε στην πλειονότητα των ελληνοκυπριακών, διαδικτυακών κυρίως, ΜΜΕ. Μαζί δημοσιεύτηκαν και δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη και άλλων Τουρκοκυπρίων πολιτικών που επίσης αναφέρονται στην ΕΟΚΑ.

Και δυστυχώς, δεν βρέθηκε ένας, στο ΚΥΠΕ ή αλλού, να αφιερώσει πέντε λεπτά για να οριοθετήσει το ιστορικό πλαίσιο. Η δράση της ΕΟΚΑ τερματίστηκε το 1959, μετά από εντολή του αρχηγού της και έπειτα από τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου. Με το ξέσπασμα της τουρκοκυπριακής ανταρσίας το 1963 και ελλείψει σοβαρής στρατιωτικής οργάνωσης, σκόρπιες αντάρτικες ομάδες ανέλαβαν την προστασία των Ελληνοκυπρίων, μα και του υπό κατάρρευση κράτους. Στον Πενταδάκτυλο έδρασαν κυρίως οι λεγόμενοι «Κοκκινοσκούφηδες» με πολιτικό αρχηγό τον Βάσο Λυσσαρίδη. Οι οποίοι ανακατέλαβαν τον Προφήτη Ηλία το 1964. 

ΑΛ.ΜΙΧ.