Στη δημοσιότητα έδωσε χθες η JCC τα ονόματα των επιχειρήσεων ανά επαρχία που προσφέρουν στους πελάτες τους ή σε όσους ενδιαφέρονται αναλήψεις μετρητών από τα ταμεία τους, το γνωστό card cashback. Οι πελάτες, απλά με τη χρεωστική τους κάρτα, μπορούν στο ταμείο του καταστήματος που συμμετέχει στο σχέδιο να ζητήσουν και μετρητά έως 100 ευρώ, χωρίς χρέωση και να εξυπηρετηθούν εύκολα και γρήγορα, συνδυάζοντας τις αγορές τους με την ανάληψη ρευστού. Ιδιαίτερα χρήσιμος (θα) είναι ο θεσμός αυτός για περιοχές της υπαίθρου, όπου δεν είναι εύκολη η πρόσβαση σε τράπεζες ή ATM.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτές οι επιχειρήσεις προσφέρουν μετρητά από το ταμείο

Στην ιστοσελίδα της JCC  δίνονται από χθες τα ονόματα των επιχειρήσεων ανά επαρχία, που υπερβαίνουν τις 250, και είναι κυρίως πρατήρια καυσίμων, υπεραγορές, φούρνοι, περίπτερα αλλά και φαρμακεία. Στην επαρχία της Λευκωσίας μέχρι χθες οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου που προσφέρουν στους πελάτες τους αναλήψεις μετρητών χωρίς χρέωση είναι 77, στη Λεμεσό 74, στη Λάρνακα 44, στην Πάφο 40 και στην επαρχία Αμμοχώστου 18.

Υπάρχουν γνωστά ονόματα του λιανικού εμπορίου που μέσω του παροχέα JCC προσφέρουν μετρητά στους πελάτες τους, ειδικά σε μια περίοδο που τα ΑΤΜ των τραπεζών έχουν γίνει δυσεύρετα, λόγω του γεγονότος ότι οι τράπεζες προχωρούν σε συρρίκνωση του δικτύου και εντείνουν τις προσπάθειες του ψηφιακού μετασχηματισμού. Τα ονόματα των επιχειρήσεων που λαμβάνουν μέρος στο σχέδιο cash bank και ξεχωρίζουν είναι πρατήρια καυσίμων της ΕΚΟ σε όλες τις επαρχίες, της Esso, της Petrolina σε μικρότερη κλίμακα. Από τις υπεραγορές, ξεχωρίζουν οι Σκλαβενίτης, Papantoniou, Metro, mas super market, smart discount shop και περίπτερα so easy stores.

Η Υπηρεσία Card Cashback επιτρέπει στους κατόχους χρεωστικών καρτών (Mastercard & VISA) να κάνουν ανάληψη μετρητών, χωρίς οποιαδήποτε χρέωση, κατά την επίσκεψη σε καταστήματα εμπόρων που θα προσφέρουν αυτή την υπηρεσία, χωρίς να χρειάζεται να ψάχνουν για ATM. Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη μόνο όταν παρουσιάσει ο καταναλωτής την κάρτα και όχι μέσω Apple Pay / Wallet. Τα καταστήματα των εμπόρων μπορούν εύκολα να ενεργοποιήσουν αυτή την υπηρεσία, αφού επικοινωνήσουν με τον παροχέα. Το μέγιστο ποσό ανάληψης μετρητών είναι €100 ανά συναλλαγή και ο έμπορος μπορεί να επιτρέπει μικρότερα ποσά (μέχρι 4 επιλογές) ενώ ο κάθε παροχέας μπορεί να αλλάξει τόσο το ποσό όσο και τις επιλογές. Ο έμπορος προσφέρει την υπηρεσία μόνο για κατ’ ιδίαν συναλλαγές, που προϋποθέτουν επαλήθευση μέσω PIN, όπως συμβαίνει με την ανάληψη μετρητών από ATM.

Ο πελάτης βάζει τον προσωπικό του κωδικό (PIN). Το ποσό χρεώνεται στην κάρτα του πελάτη και εκείνος λαμβάνει τα χρήματα που ζήτησε από τον ταμία του καταστήματος. Η JCC έχει δώσει σχετικά εμπορικά σήματα/σημάνσεις στις επιχειρήσεις που προσφέρουν την υπηρεσία και οι οποίες μπορούν να τα/τις τοποθετήσουν στα ταμεία τους ή σε άλλα σημεία που επιθυμούν οι ίδιες, για να ενημερώνονται οι πελάτες για τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν μετρητά μέσω των χρεωστικών τους καρτών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο «Φ» από την JCC, που είναι ένας από τους παρόχους υπηρεσιών για χρήση καρτών, από την αρχή του χρόνου μέχρι το τέλος Μαϊου πραγματοποιήθηκαν περίπου 15 χιλιάδες cashback πράξεις σε διάφορα καταστήματα, συνολικής αξίας €900.000.