Συνολικά €90,000,000 κατ΄ έτος το κέρδος / εξοικονόμηση  της Τράπεζας Κύπρου από το σύνολο των 1300 ατόμων που έφυγαν, αν η Ελληνική Τράπεζα ακολουθούσε την ίδια πολιτική θα είχε το ίδιο κέρδος αναφέρει η ΕΤΥΚ το συνδικαλιστικό όργανο των τραπεζικών υπαλλήλων.

Συγκεκριμένα η ΕΤΥΚ σε ανακοίνωση της αναφέρει πως «όπως όλοι γνωρίζετε έχει ολοκληρωθεί το Εθελοντικό Σχέδιο Πρόωρης Αφυπηρέτησης που κατέθεσε η Διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου και μάλιστα με επίτευξη των στόχων που έθεσε η Τράπεζα Κύπρου. Αξιοπρόσεκτο ίσως και ανέλπιστο είναι ότι 100 συνάδελφοι που ζήτησαν ένταξη στο Σχέδιο αυτό έχουν «απορριφθεί» και αυτό δημιουργεί αισθήματα απογοήτευσης».

Τι έγινε με Τράπεζα Κύπρου

Στην συνέχει αναφέρει πως, «θέλουμε να αξιολογήσουμε τη μέχρι σήμερα κατάσταση και στο τέλος της εγκυκλίου μας θα τοποθετηθούμε σοβαρά και υπεύθυνα.

1.            Η ίδια η Τράπεζα ανακοίνωσε ότι φεύγουν (με το Σχέδιο) 550 και το κόστος της Τράπεζας (αποζημιώσεις) είναι €99,000,000 ενώ η εξοικονόμηση του εργατικού κόστους από τους Αφυπηρετήσαντες είναι €37,000,000.

2.            Μέχρι σήμερα υπό τη ηγεσία της σημερινής Διοίκησης (προηγούμενα σχέδια) έχουν αποχωρήσει 1300 άτομα.

3.            Αν κατ’ αναλογία υπολογίσουμε το όφελος της Τράπεζας Κύπρου από τα 1300 άτομα που έχουν αποχωρήσει τότε είναι φανερό ότι η Τράπεζα σήμερα εξοικονομεί κατ’ έτος περίπου €90,000,000 και αυτό θα ισχύει για όλα τα επόμενα χρόνια.

Το κόστος που είχε η Τράπεζα Κύπρου για την υλοποίηση των προηγούμενων Σχεδίων τo έχει ήδη αποσβέσει άρα με μαθηματική ακρίβεια από το 2023 θα έχει μία σημαντική εξοικονόμηση που θα βελτιώσει τις οικονομικές καταστάσεις της και θα την οδηγήσει σε ουσιαστική κερδοφορία.

Επειδή η κατάσταση της Τράπεζας θα είναι οπωσδήποτε θετική και η εξοικονόμηση λόγω μισθολογίου κτλ θα είναι της τάξης των €90,000,000 κατ’ έτος όφελος (κέρδος) για την Τράπεζα, η Οργάνωση μας δηλώνει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει στην Τράπεζα να καταφύγει στο μέλλον σε τυχόν μείωση του προσωπικού χωρίς Σχέδιο παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιήθηκε τώρα.

Επίσης η Οργάνωσή μας ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους υπαλλήλους που ζήτησαν να ενταχθούν στο Σχέδιο, ότι ήδη η Οργάνωση μας ζήτησε επίσημα από τη Διοίκηση της Τράπεζας να εντάξει όλους τους συναδέλφους στο Σχέδιο έστω και αν αυτό εφαρμοσθεί αρχές του 2023, ούτως ώστε να συνάδει με το νέο Προϋπολογισμό της Τράπεζας.

Το δικαίωμα της Τράπεζας για την αποδοχή της αίτησης ένταξης συναδέλφου στο Σχέδιο πρέπει να γίνεται μόνο σε εξαιρετικές και σπάνιες περιπτώσεις που οι συνάδελφοι είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία της Τράπεζας».

Για Ελληνική Τράπεζα

Όσο αφορά την Ελληνική Τράπεζα η ΕΤΥΚ αναφέρει πως «Τα πρόσφατα αποτελέσματα του Σχεδίου Εθελοντικής Αφυπηρέτησης που πρόσφερε η Τράπεζα Κύπρου μας βοηθούν σαν δείκτης να βγάλουμε κάποια χρήσιμα συμπεράσματα που θα οδηγήσουν την κάθε Διοίκηση στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων αλλά και ταυτόχρονα πιο παραγωγικών και δίκαιων επιλογών. Το κόστος της Τράπεζας μόνο για το τελευταίο σχέδιο (εφάπαξ) ήταν €99 εκ ενώ το ετήσιο όφελος κοντά στα €40 εκ.

Αν υποθέσουμε ότι τον ίδιο αριθμό αποχωρήσεων με το ίδιο Σχέδιο εφάρμοζε η Ελληνική Τράπεζα, το κόστος και το όφελος θα ήταν περίπου τα ίδια, ενώ θα επιτύγχανε και την ηρεμία στο προσωπικό και δεν θα διέσυρε την εικόνα της Τράπεζας στην κοινωνία και φυσικά θα διατηρούσε ψηλά την αφοσίωση του προσωπικού.

Αν η Τράπεζα εφάρμοζε πριν μία διετία ένα Σχέδιο σαν αυτό της Τράπεζας Κύπρου, τότε ήδη θα είχε αποσβέσει το κόστος (αποζημιώσεις) και από το 2023 θα είχε κέρδος τα €40 εκ το χρόνο και αυτό θα συνεχιζόταν εσαεί.

Τα σχόλια είναι περιττά και τα αποτελέσματα ολοφάνερα και ο κάθε ένας θα μπορεί να διαπιστώσει ποιοι ακολούθησαν την πορεία της λογικής και του Δικαίου και ποιοι επιλέγουν τα άκρα και την καταστροφή».