Η ποινή φυλάκισης 40 ετών που επιβλήθηκε στον Δημήτρη Μαμαλικόπουλο, ο οποίος, κρίθηκε από το Δικαστήριο ως ο ηθικός αυτουργός για την απόπειρα φόνου τεσσάρων προσώπων , καθώς και για την απόπειρα φόνου εναντίον προσώπου στην πόλη της Λάρνακας, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ποινές φυλάκισης που επιβλήθηκαν από κυπριακό Δικαστήριο, αναφέρει σε ανακοίνωση της η Νομική Υπηρεσία.

Παράλληλα, όπως αναφέρει η Νομική Υπηρεσία, παρόλο που ο εκτελεστής είχε ενημερώσει τον κατηγορούμενο μέσω κινητού τηλεφώνου ότι το υποψήφιο θύμα δεν βρισκόταν στον χώρο, αυτός, «με επιμονή, έδωσε οδηγίες στον εκτελεστή να πυροβολήσει, αδιαφορώντας για τη ζωή των ανθρώπων που κάθονταν στον χώρο ή πόσοι και ποιοι θα πλήττονταν από τις σφαίρες».

Αυτούσια η ανακοίνωση:

 

 Συνολική ποινή φυλάκισης 40 ετών επέβαλε σήμερα το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας – Αμμοχώστου σε κατηγορούμενο ισοβίτη, ο οποίος, μετά από ακροαματική διαδικασία, κρίθηκε ένοχος και στις 24 κατηγορίες που αντιμετώπιζε. Αυτές αφορούν αδικήματα συνωμοσίας για φόνο, απόπειρας φόνου, κατοχής και μεταφοράς πυροβόλων όπλων, κατοχής πυρομαχικών και μεταφοράς εκρηκτικών υλών, συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος και κατοχής, και προμήθειας ναρκωτικών σε άλλο πρόσωπο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συγκεκριμένα, ο κατηγορούμενος κρίθηκε από το Δικαστήριο ως ο ηθικός αυτουργός για την απόπειρα φόνου τεσσάρων προσώπων που έλαβε χώρα στην Αγία Νάπα στις 16 Φεβρουαρίου 2020, καθώς και για την απόπειρα φόνου εναντίον προσώπου στην πόλη της Λάρνακας που έγινε στις 27 Νοεμβρίου 2019.

Σύμφωνα με τα ευρήματα του Δικαστηρίου, ο κατηγορούμενος, ενώ εκτίει ποινή ισόβιας φυλάκισης για τον φόνο πέντε προσώπων στην Αγία Νάπα, επικοινωνούσε μέσω κινητού τηλεφώνου που είχε στην κατοχή του στις Κεντρικές Φυλακές με τον εκτελεστή-συνεργάτη του ο οποίος βρισκόταν εκτός Κεντρικών Φυλακών, με σκοπό να φονεύσει συγκεκριμένα πρόσωπα.

Σε σχέση με το επεισόδιο που έλαβε χώρα σε καφεστιατόριο στην Αγία Νάπα, κατά το οποίο τραυματίστηκαν τέσσερις θαμώνες, στη δικαστική απόφαση αναφέρεται ότι ο εκτελεστής, κατά τον χρόνο διάπραξης του αδικήματος, λάμβανε οδηγίες από τον κατηγορούμενο μέσω κινητού τηλεφώνου. Παρόλο δε που ο εκτελεστής είχε ενημερώσει τον κατηγορούμενο μέσω κινητού τηλεφώνου ότι το υποψήφιο θύμα δεν βρισκόταν στον χώρο, αυτός, με επιμονή, έδωσε οδηγίες στον εκτελεστή να πυροβολήσει, αδιαφορώντας για τη ζωή των ανθρώπων που κάθονταν στον χώρο ή πόσοι και ποιοι θα πλήττονταν από τις σφαίρες.

Χαρακτηριστική είναι και η αναφορά του δικαστηρίου ότι «ο τελικός απολογισμός από τον καταιγισμό σφαιρών που έριξε ο [εκτελεστής] κατόπιν οδηγιών του κατηγορουμένου, χωρίς την επιφορά θανάτου κάποιου ανθρώπου, αλλά τον τραυματισμό τεσσάρων ανθρώπων, αποτελεί μέγιστο ευτύχημα.»

Σημειώνεται ότι η επιβληθείσα ποινή αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ποινές φυλάκισης που επιβλήθηκαν από κυπριακό Δικαστήριο, για τέτοιας φύσεως αδίκημα.

Εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, την υπόθεση χειρίστηκε ο κ. Νίνος Κέκκος, Ανώτερος Δικηγόρος της Δημοκρατίας.