Στις δυσκολίες και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι οργανώσεις των αποδήμων παγκοσμίως στην προώθηση του Κυπριακού, λόγω των νέων γεωπολιτικών δεδομένων, αλλά και στην ανάγκη περαιτέρω κινητοποίησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο τομέα της διαφώτισης αναφέρθηκαν απόδημοι απ’ όλες τις κοινότητες των Κυπρίων του εξωτερικού, που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων της Διασποράς.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) Φίλιπ Κρίστοφερ, τόνισε ότι η Τουρκία ξοδεύει εκατομμύρια δολάρια για προπαγάνδα σε κάθε χώρα που υπάρχει ομογένεια και σημείωσε ότι η διαφώτιση είναι το μεγαλύτερο όπλο που πρέπει να διαθέτουμε. «Εμείς σαν ομογένεια, σε κάθε χώρα που ζούμε ξοδεύουμε δικά μας χρήματα», είπε χαρακτηριστικά. Ερωτηθείς τι μπορούν να κάνουν οι κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας για να ενισχύσουν τις προσπάθειες της ομογένειας, ο κ. Κρίστοφερ αναφέρθηκε στη ανάγκη για περισσότερη διαφώτιση.

Ο κ. Κρίστοφερ εξέφρασε την άποψη ότι «βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση, διότι αναβαθμίστηκε πάρα πολύ η Τουρκία με τον πόλεμο της Ουκρανίας».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι απόδημοι ήταν και είναι εθνικό κεφάλαιο

Ωστόσο ανέφερε ότι απέδειξαν πως στις σχέσεις Αμερικής – Τουρκίας υπάρχει πρόβλημα, όπως στην περίπτωση των αεροπλάνων F16, και είπε ότι θα συνεχίσουν αυτόν τον αγώνα.

«Υπάρχουν συμφέροντα οικονομικά, στρατηγικά, γεωπολιτικά συμφέροντα που έχει η Τουρκία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, και με άλλες χώρες, όπως την Αγγλία, τα προβλήματα στη Γαλλία», είπε.

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία ξοδεύει εκατομμύρια δολάρια για προπαγάνδα σε κάθε χώρα που υπάρχει ομογένεια και σημείωσε ότι η διαφώτιση είναι το μεγαλύτερο όπλο που πρέπει να διαθέτουμε.

«Εμείς σαν ομογένεια, σε κάθε χώρα που ζούμε ξοδεύουμε δικά μας χρήματα, (σσ είναι) εκατομμύρια που ξοδεύουμε, για να προωθούμε το κυπριακό πρόβλημα και τις σχέσεις μας με την κάθε χώρα», είπε.

Πρόσθεσε ότι έπειτα από 48 χρόνια έχουν πολύ καλές σχέσεις οι Ηνωμένες Πολιτείες με την Κύπρο, με την Ελλάδα, με το Ισραήλ και με την Αίγυπτο, ενώ οι οργανώσεις της Διασποράς έχουν πολύ καλές σχέσεις με άλλες οργανώσεις του εξωτερικού όπως των Αρμενίων και των Κούρδων.

Εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για τις απειλές Ερντογάν για προσάρτηση των κατεχομένων, για την κατάσταση στα Βαρώσια, και τις απειλές εναντίον της Ελλάδας.

Ωστόσο έκανε λόγο και για ευκαιρίες που υπάρχουν.

«Νομίζω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να ακούσουν ακριβώς ένα πρόγραμμα το οποίο θα ωφελήσει και τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κύπρο και την Ελλάδα με το να δοθεί μια λύση στο Κυπριακό», είπε.

«Η προσπάθεια η δική μου σήμερα και αύριο είναι να πραγματοποιήσουμε κάποια προγράμματα, τα οποία μπορούμε να μεταφέρουμε στις χώρες που ζούμε και απλώς να έχουμε ακόμα περισσότερη επιρροή», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς τι μπορούν να κάνουν οι κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας για να ενισχύσουν τις προσπάθειες της ομογένειας, ο κ. Κρίστοφερ αναφέρθηκε στη ανάγκη για περισσότερη διαφώτιση.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έπειτα από 48 χρόνια αρκετοί Βουλευτές, πολιτικοί ηγέτες δεν γνωρίζουν το πρόβλημα στην Κύπρο, το βλέπουν σαν ένα διακοινοτικό πρόβλημα», πρόσθεσε, αναφέροντας ότι σε συζήτηση που είχε του είπαν ότι η Κύπρος δεν είναι το ίδιο με την Ουκρανία αφού δεν υπάρχει σύγκρουση και πόλεμος και ο κόσμος ζει μια χαρά.

«Βεβαίως τους υπενθυμίζουμε ότι έχουμε το ίδιο πρόβλημα, 200 χιλιάδες πρόσφυγες, όλα αυτά τα προβλήματα τα έχουμε και εμείς. Και βεβαίως θα προσπαθήσουμε να τα συνεχίσουμε αυτά. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία, και δεν ξέρω τι πρέπει να κάνουμε περισσότερο για να καταλάβουν και η Ελλάδα και η Κύπρος ότι το όπλο που πρέπει να διορθώσουμε είναι η διαφώτιση», κατέληξε.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου εκπρόσωποι από όλες τις χώρες όπου υπάρχουν κοινότητες ομογενών αναφέρθηκαν στις προκλήσεις και ευκαιρίες που υπάρχουν για προώθηση του Κυπριακού.

ΚΥΠΕ