«Ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών αποκάλυψε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι η Τουρκία του επέδωσε εμπιστευτικό έγγραφο για κατάργηση Εγγυήσεων», είχε πει στις 26.07.2022 στην Κατερίνα Ηλιάδη από ραδιοφώνου, ο Τουμάζος Τσιελεπής, διεθνολόγος, επικεφαλής του Γραφείου Κυπριακού του ΑΚΕΛ και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας για το Κυπριακό. Αφορμή ήταν η δημόσιας συζήτησης που άνοιξε μετά την πρώτη τηλεμαχία των Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Νίκου Χριστοδουλίδη στο ΡΙΚ. Από αυτή και μόνο τη δήλωση και το γεγονός ότι επέστρεψε στην Κύπρο ο Νίκος Αναστασιάδης με ναυάγιο και μια διαδικασία συνομιλιών που από το Κραν Μοντάνα και εντεύθεν έχει παγώσει, αντιλαμβάνεται κανείς ποιος πούλησε ποιον και πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που τώρα καμώνεται ότι θέλει επανέναρξη των συνομιλιών, ψεύδεται ασύστολα. Μας πήραν όμως πρέφα και γίναμε το περίγελο της διεθνούς κοινότητας. Το ψεύδος συνοδεύεται και από μια αμετροεπή κοροϊδία, όταν στην 48η επέτειο της τουρκικής εισβολής, στο χαιρετισμό του που διάβασε ο υπουργός Οικονομικών, ο ΠτΔ μας είπε ότι «έχει ήσυχη τη συνείδησή του πως έπραξε ό,τι ήτο ανθρωπίνως δυνατόν όχι μόνο προς εξεύρεση λύσεως του Κυπριακού, αλλά και αποτροπής του ναυαγίου στο Κραν Μοντανά».

Ως μαέστρος του ψεύδους έχει προφανέστατα κατασκευάσει ένα μηχανισμό στο Προεδρικό που γράφει, διαδίδει και μεθοδεύει τα σχετικά. Φυσικά για όσους γνωρίζουν το πολιτικό κουρμπέτι και ειδικότερο το Προεδρικό και την Αυλή ξέρουν ότι κι εδώ, όπως συνήθως και σε πολλά άλλα προεδρικά μέγαρα, υπάρχουν λίγοι σοβαροί και φιλόπονοι και πολλοί σφουγκοκωλάριοι, που έκαναν την αξιοπρέπεια τους πατσαβούρι και σκουπίζουν την οπίσθια πλευρά του ηγεμόνα. Σε περιβάλλον συνομιλιών –πρωταγωνίστησαν στο Κραν Μοντάνα- τους συναντά κανείς σε πηγαδάκια δημοσιογράφων ή σε άλλες ομάδες όπου  παίζουν προσχεδιασμένα παίγνια, ναρκοθετώντας τις ίδιες τις συνομιλίες. Τους ακούς πρόθυμους να διαρρέουν πληροφορίες που θέλουν τα Η.Ε. «να παίζουν το παιγνίδι της Τουρκίας» πυροβολώντας πισώπλατα με τόνους λάσπης τον διπλωμάτη στον οποίον ανέθεσε ο Γ.Γ. το σοβαρό ρόλο του διαμεσολαβητή. Θυμηθείτε τους Έσπεν Μπαρθ Έιντεν και Άλβαρο Ντε Σότο που τους λοιδορούσαν από πρωίας μέχρι νυκτός οι σφουγγοκωλάριοι του Προεδρικού αλλά και πολιτικών αρχηγών, επειδή ως διαμεσολαβητές προσπαθούσαν να κουβαλήσουν μια προοπτική λύσης δίνοντας στον κοσμάκη μια κάποια ελπίδα, που μισό αιώνα τώρα βασανίζεται. Μετά το κάθε ναυάγιο, πρόθυμους και σφουγκοκωλάριους συνήθως τους εντοπίζεις σε βολικές θεσούλες του κρατικού μηχανισμού με ψηλές μισθολογικές κλίμακες.  

Τώρα όμως που ο Τουμάζος Τσιελεπής, επανάφερε στην επιφάνεια ότι ο Γκουτέρες πριν πέντε χρόνια αποκάλυψε στον Αναστασιάδη ότι η Τουρκία επέδωσε στον ΓΓ εμπιστευτικό έγγραφο για κατάργηση Εγγυήσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  θύμωσε πολύ με τον Τσιελεπή. Τόσο πολύ που κούρδισε τον ανεμιστήρα κι έριξε στις φτερωτές του φρέσκια λάσπη: Οι δηλώσεις του Τουμάζου Τσιελεπή, δυστυχώς, δεν μου επιτρέπουν να αφήσω αναπάντητους ανυπόστατους ισχυρισμούς που θέλουν να επαναφέρουν το αφήγημα του ΑΚΕΛ ότι για το ναυάγιο των συνομιλιών την ευθύνη φέρει η ελληνοκυπριακή πλευρά ή κατά κύριο λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας». […] Για τα όσα αναφέρονται για τα συμβάντα στο Κραν Μοντανά περί ενημέρωσής του από τον Γ.Γ του ΟΗΕ για ύπαρξη επιστολής της Τουρκίας που αποδεχόταν κατάργηση των εγγυήσεων, ο Αναστασιάδης ισχυρίζεται πως ανάλογοι ισχυρισμοί διαψεύδονται από τα πρακτικά των Η.Ε. που είδαν το φως της δημοσιότητας, από τις θέσεις της Τουρκίας και των Τ/κ που κατατέθηκαν κατά τη διάρκεια του δείπνου, από δηλώσεις του ιδίου του κ. Τσαβούσογλου τόσο πριν όσο και μετά το κρίσιμο δείπνο, από δεκάδες συνεντεύξεις του διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη που διέψευδε ανάλογα αφηγήματα. […] «Οι γραπτές μας προτάσεις υποβλήθηκαν στις 5 και 6 Ιουλίου ύστερα από τις διευκρινίσεις που δόθηκαν στις 4 Ιουλίου από τον κ. Άιντε για τα 6 σημεία του πλαισίου που υπέβαλε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. Οι προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς ετοιμάστηκαν, με οδηγίες μου, από τον διαπραγματευτή και την ομάδα του, στην οποία συμμετείχε και ο κ. Τσιελεπής . Συνεπώς, ο ισχυρισμός πως «υποβάλαμε μυθιστόρημα» αποτελεί προσβολή για το σύνολο της διαπραγματευτικής ομάδας και τον τότε Γ.Γ. του ΑΚΕΛ που στις 5 Ιουλίου, με ανάρτηση του στο διαδίκτυο, επικροτούσε και χαιρέτιζε την πρωτοβουλία της δικής μας πλευράς». 

Ο πάντοτε σοβαρός και συγκροτημένος Τουμάζος Τσιελεπής απάντησε στον Ν. Αναστασιάδη: «Αντί άλλης απάντησης παραθέτω αυτούσιες τις ίδιες τις σημειώσεις από τη συνάντηση του Γ.Γ. με τον Πρόεδρο στις 6 Ιουλίου 2017, στις 6.15μ.μ. όπως δημοσιεύθηκαν στο «Φιλελεύθερο» στις 28 Νοεμβρίου 2021. Εμείς θεωρούμε ότι και μόνο η πρώτη παράγραφος είναι αρκετή για να αποδείξει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, πέταξε την ευκαιρία λύσης στα σκουπίδια της ιστορίας: «1. Ο Γ.Γ. ενημέρωσε ότι η Τουρκία του παρουσίασε κάποιες ιδέες εμπιστευτικά. Βάσει εμπιστευτικού εγγράφου από την Τουρκία, ο Γ.Γ. έχει την άποψη ότι υπήρξε ένα άνοιγμα στο θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων. Η Τουρκία υπέδειξε την πρόθεση της να καταργηθεί η Συνθήκη Εγγύησης του 1960 και το μονομερές δικαίωμα επέμβασης». Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της  Δευτέρας 3 Ιουλίου 2017 ο πρώην πρόεδρος Γιώργος Βασιλείου διηγείται ότι ο Αναστασιάδης, ήταν πιωμένος, και έβριζε χυδαία τον Έιντα, ενώ είχε επιτεθεί στον Άντρο Κυπριακού επειδή τον πίεζε να δεχθεί το πλαίσιο Γκουτέρες. Ακόμα υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της 5ης του Ιούλη ο Αναστασιάδης ζήτησε από τον Τσαβούσογλου να μη φύγει από την αίθουσα των συνομιλιών και όταν έφυγαν οι άλλοι τον πλησίασε και του είπε ότι η ΔΔΟ ήταν χάσιμο χρόνου  διότι δεν θα περνούσε από τα δημοψηφίσματα και ότι έπρεπε να αναζητηθεί λύση στο πλαίσιο των δύο κρατών. Πέρασαν 48 χρόνια από το πραξικόπημα και την εισβολή κι έχουμε ηγέτες που ανερυθρίαστα περιπαίζουν τον κόσμο που υποφέρει από την κατοχή, ότι δεν τον πούλησαν για χρήμα. 

Ελεύθερα, 31.7.2022.