Ένα χρόνο μετά την από την ανέλιξη της στην Προεδρία της Βουλής, η Αννίτα Δημητρίου κάνει τον απολογισμό της και απαντά για προκλήσεις που είχε και έχει να διαχειριστεί. Δηλώνει πως ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού σώματος δεν είναι απλά ένας στατικός στόχος αλλά μια διαρκής προσπάθεια και αναφέρεται στα όσα έγιναν και όσα προγραμματίζονται να γίνουν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Η Πρόεδρος της Βουλής, εξηγεί την φιλοσοφία της για ένα σώμα που θα ανοίξει τις πόρτες του προς την κοινωνία των πολιτών ως ένας ζωντανός οργανισμός και ως ένα ζωντανό κύτταρο της Δημοκρατίας. Τονίζει πως έχουν γίνει σημαντικά βήματα για να σπάσει το κέλυφος της εσωστρέφειας, χτίζοντας γέφυρες επικοινωνίας με τον κάθε πολίτη ξεχωριστά.

Η Αννίτα Δημητρίου, μιλά ακόμα για τη μελέτη των αρμοδίων υπηρεσιών της Βουλής σε σχέση με το εκσυγχρονισμό του τρόπου εκλογής Προέδρου της Βουλής, καθώς επίσης και για την καινοτομία που φέρνει η θέσπιση του ιδιώνυμου της γυναικοκτονίας μετά από δική της πρόταση νόμου.

Απαντά επίσης στην κριτική που δέχεται ότι κάνει περισσότερο κοινωνική πολιτική παρά πολιτική ουσίας, υποδεικνύοντας ότι οι θεσμοί πρέπει να είναι προσεγγίσιμοι και να μην κλείνονται σε κλουβιά, μακριά απ’ τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

– Ένας χρόνος στην Προεδρία της Βουλής. Τι αφήνει πίσω της αυτή η χρονιά; 

– Ήταν ομολογουμένως μια δύσκολη χρονιά, η οποία κύλησε σε απαιτητικούς fast forward ρυθμούς, μέσα από πρωτόγνωρες εξελίξεις, τους κλυδωνισμούς των οποίων βιώνουμε μέχρι σήμερα. Μέσα σ’ ένα ρευστό πολιτικό περιβάλλον, όπου ο αναθεωρητισμός απειλεί και συνταράσσει τις γεωπολιτικές ισορροπίες διεθνώς, δημιουργώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις -ενεργειακή και επισιτιστική ανασφάλεια σε όλο τον πλανήτη, σε συνδυασμό με τις καθημερινές πλέον απειλές πολέμου της Άγκυρας σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου και την πανδημία να βρίσκεται συνεχώς στο προσκήνιο- κληθήκαμε και καλούμαστε όσο ποτέ άλλοτε να στεκόμαστε στο ύψος των περιστάσεων παράγοντας απρόσκοπτα νομοθετικό έργο, ασκώντας κοινοβουλευτικό έλεγχο και προασπίζοντας το δημόσιο συμφέρον. 

Υπερψηφίσαμε ιστορικές νομοθετικές μεταρρυθμίσεις, που εκκρεμούσαν για χρόνια, δημιουργήσαμε θεσμούς και με σειρά νομοσχεδίων ενισχύσαμε την εργαλειοθήκη για την καταπολέμηση φαινομένων διαφθοράς και διαπλοκής. Αξιοποιήσαμε στο μέγιστο τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που μας παρέχει η κοινοβουλευτική διπλωματία και οι δομές της Ευρωπαϊκής οικογένειας, ενισχύοντας τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, ισχυροποιώντας και ενδυναμώνοντας δεσμούς με άλλα κράτη. Εστιάσαμε μέσα από την προώθηση συγκεκριμένων νομοθεσιών στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην εξάλειψη της έμφυλης βίας, στην επίτευξη πραγματικής ισότητας, στην καταπολέμηση κάθε μορφής εκφοβισμού και στη στήριξη των ευάλωτων συνανθρώπων μας που υποφέρουν από κοινωνικό αποκλεισμό. Αναλάβαμε πρωτοβουλίες και ενέργειες μετουσιώνοντας τον δημόσιο διάλογο με την κοινωνία των πολιτών σε πράξη, με στόχο τη συμμετοχή, την αφύπνιση και την καλλιέργεια συνείδησης ενεργού πολίτη… Και συνεχίζουμε, για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις και τα «θέλω» των πολιτών κερδίζοντας βήμα-βήμα την εμπιστοσύνη τους και ανακτώντας την αξιοπιστία μας ως σώμα συλλογικά αλλά και ο καθένας και η καθεμιά ξεχωριστά μέσα από τη συνεχή προσπάθεια.

– Η Βουλή πρέπει να είναι πρότυπο λειτουργίας, είχατε δηλώσει στις αρχές της Προεδρίας σας. Σε ποιο βαθμό έχει επιτευχθεί αυτός ο στόχος; 

– Το να είναι η Βουλή πρότυπο λειτουργίας είναι κάτι περισσότερο από ένας στατικός στόχος, συνιστά μια αέναη συλλογική προσπάθεια αυτοβελτίωσης, που δεν σταματάει ποτέ, ούτε και περιορίζεται σε στενά πλαίσια χρονοδιαγραμμάτων. Η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι ένας ζωντανός οργανισμός, είναι το ζωντανό κύτταρο της δημοκρατίας, με ότι συνεπάγεται αυτό και δεν παύει να αποτελεί και τον αντικατοπτρισμό της κοινωνίας που εκπροσωπεί. Συνεπώς κρινόμαστε καθημερινά, κάνουμε τις παραδοχές μας και εκεί όπου εντοπίζουμε κενά και δυσλειτουργίες  προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις. Χρειάζεται συνεχώς να βγαίνουμε μπροστά, ανοίγοντας νέες προοπτικές.

– Μιλήσατε για καινοτομίες που θα φέρνατε στον τρόπο λειτουργίας του Κοινοβουλίου. Τι πετύχατε σε αυτό τον πρώτο χρόνο; 

– Ο εκσυγχρονισμός του κοινοβουλίου σε όλα τα επίπεδα -επιχειρώντας τομές- συνιστά τεράστια πρόκληση. Και σε αυτό καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει η ψηφιακή μετεξέλιξη. Η Βουλή των Αντιπροσώπων κάνει σημαντικά βήματα προκειμένου να απεγκλωβιστεί από αναχρονιστικές τακτικές και να σπάσει το κέλυφος της εσωστρέφειας, χτίζοντας γέφυρες επικοινωνίας με τον κάθε πολίτη ξεχωριστά. Στο πλαίσιο της προσπάθειας, να επικοινωνήσουμε το κοινοβουλευτικό έργο καθιστώντας κοινωνούς τους πολίτες, λειτουργεί το γραφείο Τύπου μέσα απ’ το οποίο εκδίδονται καθημερινά ενημερωτικά δελτία, σε σχέση με τα τεκταινόμενα στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, από τους/τις γραμματείς τα οποία αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Βουλής των Αντιπροσώπων. Επίσης επιδιώκοντας μια σχέση αλληλεπίδρασης με τους νέους και τις νέες μας, δίνοντας κίνητρο για τη συμμετοχή τους στα κοινά, η Βουλή για πρώτη φορά κατά τρόπο συγκροτημένο και ανοικτό, προσφέρει ένα πρόγραμμα πρακτικής άσκησης προπτυχιακών φοιτητών/τριων -κατά τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών κοινοβουλίων- και ήδη έχουμε μαζί μας τους πρώτους φοιτητές και φοιτήτριες μας. Παράλληλα είμαστε έτοιμοι/ες να ανακοινώσουμε την καινούρια ιστοσελίδα και πλατφόρμες επικοινωνίας από και προς τους πολίτες. 

Με στόχο ακόμη την προώθηση των θέσεων της Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μέσα από την περαιτέρω ανάπτυξη της κοινοβουλευτικής δράσης και διπλωματίας, μετά από δική μας πρωτοβουλία θεσμοθετήθηκαν τακτικές συναντήσεις συντονισμού ανάμεσα στη Βουλή, το υπουργείο Εξωτερικών και τους Κύπριους Ευρωβουλευτές. 

Σε σχέση με την εύρυθμη λειτουργία των κοινοβουλευτικών επιτροπών έγιναν συναντήσεις με τους προέδρους, για να επιτευχθεί η τήρηση των διαδικασιών, όπως προνοείται από τον κανονισμό, ενώ παράλληλα έχουμε απευθύνει επιστολές στα υπουργεία προκειμένου να περιοριστεί ο αριθμός των τεχνοκρατών που παρίστανται στις επιτροπές, στους καθ’ ύλην αρμόδιους, ούτως ώστε να γίνεται παραγωγική ενημέρωση και συζήτηση, στο πλαίσιο της διεξαγωγής γόνιμου κοινοβουλευτικού ελέγχου. Προχωρήσαμε επίσης σε αναδιάταξη των αιθουσών συνεδριάσεων, για καλύτερο προγραμματισμό, ενώ την ίδια στιγμή προσπαθούμε το ιστορικό κτίριο της Βουλής των Αντιπροσώπων να γίνει όσο πιο πρακτικό και λειτουργικό.

– Όταν ανήλθατε στην Προεδρία δηλώσατε την ανάγκη λειτουργίας της Βουλής με συναίνεση. Πόσο πετύχατε σ’ αυτό τον στόχο; 

– Ενδεικτική απάντηση, σε αυτό που ρωτάτε, είναι η ιστορική υπερψήφιση, μέσα σε αυτό τον χρόνο, των πιο κρίσιμων νομοθετικών μεταρρυθμίσεων για τη χώρα. Μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούσαν στα συρτάρια για χρόνια σκαλώνοντας σε γραφειοκρατικά γρανάζια και μικροπολιτικά συμφέροντα, θεσπίστηκαν επιτέλους σε νόμους. Τοπική Αυτοδιοίκηση, Δημόσια Υπηρεσία, Δικαστική Μεταρρύθμιση, Σύσταση Αρχής Κατά της Διαφθοράς. Το ότι καταφέραμε ως σώμα να αφήσουμε πίσω μας διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις και να γεφυρώσουμε αποκλίσεις, προκειμένου να επικεντρωθούμε στην προώθηση και υιοθέτηση των μεταρρυθμιστικών νομοσχέδιων που είναι και απαραίτητα για την εκταμίευση κονδυλίων μέσα από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καταδεικνύει τη βούληση μας να επικρατήσει η λογική της σύνεσης, της συναίνεσης, αλλά και της συνεργασίας, προκειμένου να υπερβούμε τον σκόπελο του «ατομικού» για το «συλλογικό» συμφέρον. Για το καλό της χώρας μας. Το ίδιο συμβαίνει και με τη θέσπιση νόμων που διασφαλίζουν το κράτος δικαίου, προάγουν την ισότητα και προασπίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως συνέβη για παράδειγμα πρόσφατα με τις γυναικοκτονίες, οι οποίες διά νόμου καταδεικνύονται πλέον ως ιδιώνυμο αδίκημα. 

– Τι περισσότερο προσφέρει η θέσπιση ιδιώνυμου του αδικήματος της γυναικοκτονίας έναντι του εγκλήματος του κοινού Ποινικού Δικαίου της ανθρωποκτονίας; 

– Είναι πολύ ξεκάθαρο εάν αντιληφθούμε ότι τα θύματα ενδοοικογενειακής και σεξουαλικής βίας, μισογυνισμού, άσκησης βίας από ερωτικό σύντροφο είναι γυναίκες κατά συντριπτική πλειοψηφία και όχι άντρες. Η γυναικοκτονία συνιστά την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας, συνεπώς εντάσσοντας την έμφυλη διάσταση στο δίκαιο της χώρας, προσδίδεται ορατότητα στα εγκλήματα λόγω φύλου. Δίνεται έμφαση στην ένταση, στην προέλευση και στην αιτία του εγκλήματος καθώς προσμετρούνται στην ποινή επιβαρυντικοί παράγοντες, χωρίς να πρόκειται για νέα συστατικά στοιχεία. Έτσι αποτυπώνεται δυναμικά και η βούληση της κοινωνίας ν’ αντιταχθεί στη βίαιη συμπεριφορά προς τη γυναίκα εξαιτίας του φύλου της, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην εξάλειψη των πατριαρχικών στερεοτύπων. Παράλληλα προστίθεται στη νομική εργαλειοθήκη για την εξάλειψη του φαινομένου μια πολύτιμη παράμετρος: η δυνατότητα μιας επίσημης καταγραφής των γυναικοκτονιών.

Η τήρηση των διαδικασιών διασφαλίζει την  ποιότητα και όχι ο αριθμός των παρουσιών

-Διαπιστώνεται ότι υπάρχουν βουλευτές και επιτροπές δύο ταχυτήτων στη Βουλή. Κάποιες επιτροπές συνεδριάζουν και περισσότερες από μία φορά την εβδομάδα και παράγουν πολύ περισσότερο έργο, σε αντίθεση με κάποιες άλλες οι οποίες συνεδριάζουν απλά για να συνεδριάσουν… Σας έχει απασχολήσει το θέμα;

-Είναι πραγματικά λάθος το σκεπτικό να κρίνουμε τις κοινοβουλευτικές επιτροπές σε σύγκριση με το πόσες φορές συνέρχονται. Το κριτήριο αξιολόγησης πρέπει να είναι το κοινοβουλευτικό και νομοθετικό έργο που παράγεται. Δεν λέει πουθενά στον κανονισμό πόσες φορές πρέπει να συνέρχεται μια επιτροπή. Συνεπώς δεν είναι ποσοτικό το θέμα αλλά ποιοτικό. Έχει να κάνει με το αν τηρούνται οι διαδικασίες, αν καλούνται τα αρμόδια άτομα, εάν οι βουλευτές και οι βουλεύτριες είναι σωστά προετοιμασμένοι για να γίνεται ουσιαστική και παραγωγική συζήτηση. Με λίγα λόγια η τήρηση των διαδικασιών είναι που διασφαλίζει την ποιότητα προσδίδοντας κύρος στο έργο των κοινοβουλευτικών επιτροπών. 

– Εχει κάποια σημασία η παρουσία βουλευτών στις συνεδρίες των επιτροπών ή της Ολομέλειας, από τη στιγμή που δεν έχουν κάποιο κόστος για τις απουσίες τους;

-Μα είναι συνταγματική υποχρέωση των βουλευτών και των βουλευτριών να παρίστανται  στις συνεδρίες των κοινοβουλευτικών επιτροπών στις οποίες είναι μέλη, συνεπώς είναι λάθος να γίνεται διασύνδεση της παρουσίας τους σε σχέση με το εάν έχουν κόστος ή όχι. Και είμαι σίγουρη ότι ο καθένας και η καθεμία έχουν επίγνωση των συνταγματικών τους υποχρεώσεων, καθώς και της σημαντικής αποστολής και του έργου που καλούνται να επιτελέσουν. Ωστόσο οφείλω να σημειώσω ότι υπάρχει συγκεκριμένος κανονισμός ο οποίος, βάσει κοινοβουλευτικής πρακτικής, δεν εφαρμόστηκε από την αρχή της λειτουργίας της Βουλής, γι’ αυτό και επεξεργαζόμαστε πλαίσιο ελέγχου το οποίο θα αποτυπώνει πιο καθαρά την εικόνα του έργου που επιτελείται από τις βουλεύτριες, τους βουλευτές και τις επιτροπές. 

-Μία από τις προτεραιότητες που είχατε θέσει ήταν και η αλλαγή της νομοθεσίας που αφορά την εκλογή Προέδρου της Βουλής. Πότε θα το θέσετε;

-Ο εκσυγχρονισμός στη διαδικασία επιβάλλεται και είναι όντως στις προτεραιότητες που έχουμε θέσει. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η μελέτη από τις υπηρεσίες της Βουλής και σύντομα θα υποβληθεί προς αξιολόγηση, ενώπιον της Ad Hoc Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Αναθεώρηση και τον Εκσυγχρονισμό του Κανονισμού της Βουλής, με στόχο να καταλήξουμε σ’ ένα πιο απλό, αποδεκτό από όλες τις πλευρές, δημοκρατικό σύστημα εκλογής Προέδρου της Βουλής.

-Σας ασκούν κριτική ότι πιο πολύ κάνετε κοινωνική πολιτική, παρά πολιτική ουσίας με παραγωγή έργου. Τι απαντάτε;

-Ας αρχίσουμε από το γεγονός ότι η καλόπιστη κριτική είναι πάντα καλοδεχούμενη, γιατί συνιστά πρόκληση για αλλαγή και ευκαιρία αυτοβελτίωσης. Έχω μάθει να την αντιμετωπίζω ως μια υποστηρικτική διαδικασία, η οποία μας βοηθάει να προχωρήσουμε, να πάμε πιο μπροστά. Απ’ εκεί και έπειτα πιστεύω ακράδαντα ότι οι θεσμοί πρέπει να είναι προσεγγίσιμοι και να μην κλείνονται σε κλουβιά, μακριά απ’ τον κόσμο. Οφείλουν κατά την άποψη μου να βρίσκονται σε συνεχή αλληλεπίδραση με την κοινωνία, ούτως ώστε να εισπράττουν τον παλμό της και να αφουγκράζονται τις ανάγκες της και ανάλογα να προβαίνουν σε πολιτικές ωφέλιμες. Κατά βάση όλη η πολιτική μας πρέπει να έχει κοινωνικό χαρακτήρα τοποθετώντας σε πρώτο πλάνο τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων και την αντιμετώπιση ζητημάτων που απασχολούν τους πολίτες, στην καθημερινότητά τους. Η αλληλεπίδραση με τον κόσμο, είναι γνώση που μετουσιώνεται σε πολιτικές και έργο, δεν αντιλαμβάνομαι γιατί να δαιμονοποιείται.  

Βέβαια αυτό που λέτε αντικρούεται από άλλη κριτική η οποία θέλει τον/την εκάστοτε Πρόεδρο της Βουλής να μην υποβάλλει νομοθετικές προτάσεις, κάτι που σαφώς εμπίπτει στον πολιτικό μου ρόλο και στις αρμοδιότητες μου, το οποίο θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό, αλλά και χρέος μου, για αυτό και έχω προβεί και θα συνεχίζω εκεί που το θεωρώ σημαντικό και απαραίτητο να προωθώ νομοθετικές πρωτοβουλίες και ρυθμίσεις.     

To έργο των βουλευτών, δεν σταματά με τη διακοπή των εργασιών της Βουλής

-Μήπως θα πρέπει να αυξηθεί και ο χρόνος εργασιών της Βουλής; Γιατί πρέπει να κλείνει τόσες μέρες τον χρόνο για διακοπές;

-Η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν σταματάει τις εργασίες της, αλλά συγκαλεί τις συνόδους όπως προνοείται από το Σύνταγμα. Η επετειακή συνεδρία της 15ης Ιουλίου έχει τεθεί εδώ και δεκαετίες ως ορόσημο για την ολοκλήρωση των τακτικών συνεδριάσεων του Σώματος. Ο χρόνος όμως μέχρι την επανέναρξη των εργασιών, αξιοποιείται από τις υπηρεσίες της Βουλής προκειμένου να συγκεντρωθούν τα πρακτικά των συνεδριάσεων, να υπάρξει οργάνωση και χρόνος ξεκαθαρίσματος εκκρεμοτήτων και να παρουσιαστούν με τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο. Ούτε το έργο των βουλευτών και βουλευτριών σταματάει με τη διακοπή των εργασιών των κοινοβουλευτικών επιτροπών, χρόνος ο οποίος είναι απαραίτητος και ωφέλιμος -όπως και σε όλα τα κοινοβούλια- για μελέτη, προετοιμασία και ανασχεδιασμό. Εξάλλου οι βουλευτές/τριες βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση για να συνεδριάσουν έκτακτα είτε για αναπομπές είτε για άλλα καίρια ζητήματα που προκύπτουν και η επαφή και αλληλοτροφοδότηση τους με την κοινωνία των πολιτών είναι συνεχής και αδιάλειπτη.

-Νιώθετε ότι έχετε ένα βάρος ευθύνης ως δεύτερη τη τάξει πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας; Πώς το βιώνετε και πώς επηρεάζει την καθημερινότητά σας;

-Έχω πλήρη συναίσθηση και επίγνωση της ευθύνης που ανέλαβα και σας διαβεβαιώ ότι δεν περνά μέρα που να μην υπενθυμίζω στον εαυτό μου την ανάγκη ν’ ανταποκριθώ όσο καλύτερα μπορώ στο έργο που καλούμαι να επιτελέσω, αλλά και ν’ αναδείξω και να προστατεύσω, πάντοτε μέσα από συναίνεση και συνεργασία, τον πιο σημαντικό θεσμό για τη δημοκρατία. Αναπόσπαστο μέρος αυτής της προσπάθειας είναι η συνεχής αλληλοτροφοδότηση με την κοινωνία των πολιτών με γνώμονα πάντα τον άνθρωπο. Από εκεί ξεκινούν και σταματούν όλα.

Φωνή διεκδίκησης για ίσες ευκαιρίες

-Πώς σας αντιμετωπίζουν συνάδελφοι σας ως νέα και γυναίκα στην Προεδρία της Βουλής; 

-Η Βουλή δεν είναι παρά μια αντιπροσωπευτική μικρογραφία του κοινωνικού ιστού. Ένας ζωντανός οργανισμός με τα πάνω και τα κάτω της. Δεν θα ήταν ορθό εκ μέρους μου να μη σημειώσω τη θετική στήριξη, την αποδοχή, τον σεβασμό και την εκτίμηση που είχα από την πρώτη στιγμή, χωρίς όμως να παραγνωρίζω και στιγμές αδυναμίας ή δυσπιστίας. Εδώ όμως είναι που καλούμαστε να βγούμε μπροστά και να στρώσουμε τον δρόμο σε μια νέα προοπτική. Ενθαρρύνοντας περισσότερους νέους ανθρώπους να συμμετέχουν στα κοινά. Δίνοντας πρόσβαση στις γυναίκες, με ισότιμες ευκαιρίες, να διεκδικήσουν θέσεις κλειδιά. Επενδύοντας σε μια συμπεριληπτική κοινωνία και οικοδομώντας το κράτος δικαίου που οραματιζόμαστε. Η εκλογή μου, ως πρώτης γυναίκας Προέδρου της Βουλής, αποτελεί μια ακόμη φωνή στη συζήτηση για τη διασφάλιση ίσων ευκαιριών μεταξύ γυναικών και ανδρών. Απ’ εκεί και πέρα, ανεξαρτήτως φύλου, μετράει η σκληρή δουλειά και στο τέλος της ημέρας όλοι και όλες κρινόμαστε από το αποτέλεσμα. Με αδιαμφισβήτητη μονάδα μέτρησης τις πράξεις και το έργο μας.

Στο εθνικό συμφέρον δεν χωράνε ρεβανσισμοί

– Εκκρεμούν επίσης και πολλά άλλα σημαντικά νομοσχέδια. Είμαστε ήδη σε προεκλογική περίοδο. Πώς θα το διαχειριστείτε; 

– Δεν υπάρχουν ταχυδακτυλουργικές λύσεις, αλλά ούτε και χωράνε ρεβανσισμοί απέναντι στο εθνικό συμφέρον, ειδικά στους κρίσιμους καιρούς που διανύουμε. Ο δρόμος περνάει μέσα από τη διαβούλευση. Θα αξιοποιηθούν ευκαιρίες, θα προκύψουν συνεργασίες προκειμένου να πρυτανεύσει η λογική και η Βουλή να συνεχίσει να επιτελεί απρόσκοπτα τον ρόλο της παράγοντας νομοθετικό έργο. Παραμένει μεγάλο στοίχημα ωστόσο το κατά πόσο θα μπορέσουμε να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων, επιλέγοντας διεξόδους που θα μας δώσουν προοπτικές ευημερίας, πρακτικότητας και αποτελεσματικότητας λαμβάνοντας ειδικότερα υπόψη μια έκρυθμη περίοδο πολιτικών και κοινωνικών προκλήσεων την οποία καλούμαστε να διαχειριστούμε.