Το πρώτο σκέλος των προετοιμασιών του τουρκικού γεωτρύπανου φαίνεται να έχουν ολοκληρωθεί και το «Αμπντουλχαμίτ Χαν» επέστρεψε στο αγκυροβόλιο του Τασουκού. Με τον ελλιμενισμό του τουρκικού σκάφους οι προετοιμασίες για την αποστολή του στην κυπριακή ΑΟΖ μπαίνουν στην τελική ευθεία. 

Στο προχθεσινό υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας ένα από τα θέματα που απασχόλησαν τον Ερντογάν και την κυβέρνησή του ήταν η Κύπρος. Δεν αποκλείεται να έχουν ληφθεί οι αποφάσεις που αφορούν την αποστολή του «Αμπντουλχαμίντ Χαν» για πραγματοποίηση γεώτρησης εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. 

Το τουρκικό γεωτρύπανο θα πρέπει να είναι έτοιμο για απόπλου μέχρι και το τέλος της εβδομάδας. Σύμφωνα με τα όσα Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν ανακοινώσει η 9η Αυγούστου είναι η ημέρα κατά την οποία θα ξεκινήσει η αποστολή του τουρκικού σκάφους. Το ακριβές σημείο πραγματοποίησης της γεώτρησης δεν έχει ανακοινωθεί, κάτι που θα κάνει ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Τουρκία έβγαλε το Αμπντουλχαμίντ Χαν από το λιμάνι

Η Τουρκία προσπαθεί να παραπλανήσει τη διεθνή κοινότητα και την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας πως ενεργεί μετά από συμφωνία με τη λεγόμενη «τουρκική δημοκρατία της βόρειας Κύπρου». Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, σε πρόσφατες δηλώσεις του υποστήριξε πως «οι αδελφοί μας που ζουν στην Κύπρο έχουν δικαιώματα και δίκαιο. Και μέσα στο νησί και έξω από το νησί, στην Κύπρο. Αυτά παραβιάζονται όλα. Δεν υπάρχουν. Τα αγνοούν». «Το δίκαιο και τα δικαιώματά μας και των Τ/κ δεν θα επιτρέψουμε να παραβιαστούν, είμαστε υπέρ δικαίου και θα προστατεύσουμε δικαιώματα μας και των Τ/κ αδελφών μας», ανέφερε.

Ο Ερσίν Τατάρ φρόντισε κατά το τελευταίο του ταξίδι στην Τουρκία να φωτογραφηθεί μπροστά στο «Αμπντουλχαμίτ Χαν» θέλοντας να εκμεταλλευτεί τις επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εξάλλου, με κάθε περίπτωση ο Τατάρ φροντίζει να υπερασπίζεται με πάθος τα δικαιώματα της Τουρκίας στα κατεχόμενα. 

«Βασικό μας καθήκον είναι να προστατεύσουμε την τουρκική παρουσία στην Κύπρο, να διασφαλίσουμε πως ο λαός μας θα ζει ελεύθερος, ανεξάρτητος και κυρίαρχος», κατά την έκφρασή του για την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Αυτή είναι μια τοποθέτηση που επαναλαμβάνει συχνά ο Τατάρ. Η τελευταία περιλαμβανόταν σε μήνυμα του με την ευκαιρία της 1ης Αυγούστου που στα κατεχόμενα είναι «γιορτή κοινοτικής αντίστασης». 

Σε δημοσίευμά της η Γενί Μπακίς (πηγή ΓΤΠ) αναφέρεται στα όσα ο Ερσίν Τατάρ είπε σε σχέση με το Κυπριακό. Επανέλαβε ότι «δεν θα κάνουμε βήμα πίσω και από αυτή μας την πρόταση για λύση. Δεν είναι ποτέ δυνατόν να αποδεχτούμε μια λύση σε ομοσπονδιακή βάση, η οποία στόχο έχει την άρση των εγγυήσεων της μητέρας πατρίδας Τουρκίας, την απομάκρυνση από την Κύπρο του τουρκικού στρατού που είναι η μεγαλύτερή μας ασφάλεια, και τη μετατροπή του λαού μας σε μειονότητα».

Θετική αποτίμηση του ψηφίσματος από το ΚΕΚ

Η απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι θετική, ωστόσο, η στασιμότητα που παρατηρείται στο Κυπριακό είναι επικίνδυνη, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κόμμα Ενωμένης Κύπρου (ΚΕΚ).

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρεται σε ανακοίνωση της κεντρικής επιτροπής του ΚΕΚ στην οποία σημειώνει ότι είναι σημαντικό τα Ηνωμένα Έθνη να προβούν σε κάποιες προειδοποιήσεις κατά την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και αναφέρει ότι: «Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι δεν υπάρχει πρόοδος στο Κυπριακό και να επισημανθεί ότι η λύση που θα βρεθεί θα είναι μια ομοσπονδιακή λύση στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Το ΚΕΚ προσθέτει ότι εφίσταται η προσοχή των δύο πλευρών στις παραβιάσεις στη νεκρή ζώνη. Το κόμμα κάλεσε τα δύο μέρη να σεβαστούν τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν για τη νεκρή ζώνη. 

Το ΚΕΚ επισήμανε ακόμη ότι η έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για αποφυγή μονομερών επεμβάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο είναι σημαντική και ζήτησε την επίλυση των προβλημάτων μέσω διαλόγου και συνεργασίας.