ΚΑΘΕ ημέρα ο Τούρκος Πρόεδρος ξεπερνά εαυτόν. Γίνεται όλο και πιο σκληρός και επιθετικός. Μπορεί να αποδοθεί αυτή η συμπεριφορά Ερντογάν, στην προεκλογική περίοδο, που διανύουμε. Θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς πως αυτό ισχύει σε μεγάλο βαθμό, καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος μιλά σχεδόν καθημερινά σε εκδηλώσεις του κόμματος και σε ανοικτές συγκεντρώσεις. Την ίδια ώρα, όμως, γνωρίζει πως όσα αναφέρει στις ομιλίες του δεν τα ακούνε μόνο στο εσωτερικό ακροατήριο, οι Τούρκοι πολίτες, αλλά στην Ελλάδα, στην Κύπρο, όπως ασφαλώς και ευρύτερα διεθνώς

ΜΙΛΩΝΤΑΣ, προ ημερών, σε ανοιχτή συγκέντρωση στη Σαμψούντα και σε αναφορές του για την καταστροφή της Σμύρνης, απευθύνθηκε προς τον ελληνικό λαό, λέγοντας επί λέξει«Έλληνα, κοίτα την Ιστορία». Δεν αρκέστηκε σε αυτό, προχώρησε και πάλι στην απειλή ότι«μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ». Όπως εξήγησε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Άγγελος Συρίγος, η φράση του Τούρκου προέδρου «θα έρθουμε ξαφνικά βράδυ» δεν είναι τυχαία. «Αποτελεί στίχο τραγουδιού του 1974 και παραπέμπει στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Συνεπώς, η χθεσινή ομιλία Ερντογάν είχε ένα μήνυμα από το 1922 με το «σας ρίξαμε στη θάλασσα, να το θυμάστε» αλλά και από το 1974 με το «θα έρθουμε βράδυ» για την εισβολή στην Κύπρο», είπε ο κ. Συρίγος που ερμήνευσε τα μηνύματα Ερντογάν ως «προσέξτε, επειδή είμαστε έτοιμοι». Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένη συμπεριφορά, αλλά ότι η Άγκυρα κινείται διαρκώς σε ρυθμούς απειλών για επανάληψη του ’22 και του ’74». Σημειώνεται ότι οι στίχοι «θα έρθουμε ξαφνικά βράδυ» μεταδίδονταν κατά την εισβολή της Τουρκίας το 1974, από τον παράνομο ραδιοσταθμό «Μπαϊράκ». 

Ο ΤΟΥΡΚΟΣ Πρόεδρος, λοιπόν, μιλούσε με φόντο τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή και με την ευκαιρία εξαπέλυσε απειλές, που δεν μπορούν ασφαλώς να υποτιμηθούν. Κάνει λόγο για πόλεμο. Κάνει λόγο για αιφνιδιαστική επίθεση, που θα γίνει «ξαφνικά σε ένα βράδυ». Μπορεί να βρίσκεται σε ένα… κατήφορο παροξυσμού, αλλά την ίδια ώρα, εκτός από τις ρητορικές εξάρσεις παρακολουθούμε και κινήσεις της κατοχικής δύναμης. Έχουν πυκνώσει οι παραβιάσεις στον ουρανό του Αιγαίου και στην περιοχή της Κύπρου. Συνεπώς ναι μεν τα όσα αναφέρει ο ηγέτης της κατοχικής δύναμης εμπεριέχουν και προεκλογικό λόγο, αλλά ταυτόχρονα εκφράζουν και τους στρατηγικούς στόχους της Άγκυρας.