Ως μάρτυρας κατηγορίας σε υπόθεση σωματεμπορίου που συνεχίζεται από το 2016, όταν ήταν ανώτερη υπαστυνόμος επικεφαλής του Γραφείου της Αστυνομίας για Καταπολέμηση της Εμπορίας Προσώπων (ΓΚΕΠ), κατέθεσε προχθές στο επαρχιακό δικαστήριο Λευκωσίας η βουλεύτρια ΔΗΣΥ Ρίτα Σούπερμαν.

Η υπόθεση αφορά 39χρονη γυναίκα από τη Ρουμανία που το ΓΚΕΠ αναγνώρισε ως θύμα εμπορίας προσώπων τον Ιανουάριο 2016, ενώ τα σχετικά αδικήματα φέρονται να διαπράχθηκαν το 2014 και 2015 στη Ρουμανία και στην Κύπρο. Για την υπόθεση κατηγορούνται τέσσερις γυναίκες  από τη Ρουμανία (οι τρεις είναι μόνιμες κάτοικοι Κύπρου) κι ένας άνδρας Κύπριος που είναι σύζυγος τής μιας από αυτές.

Η κυρία Σούπερμαν μίλησε από το βήμα του μάρτυρα για «εγκληματική οργάνωση που θυματοποίησε την κοπέλα». Περιέγραψε την παραπονούμενη ως «υποβόλιμο και ευάλωτο» άτομο με πρώιμες σκληρές εμπειρίες που τη σημάδεψαν για πάντα. Ανέφερε ότι η παραπονούμενη εργάστηκε για ένα διάστημα στη Γερμανία όπου για πρώτη φορά εξαναγκάστηκε στην πορνεία και μετά ήρθε στην Κύπρο με μεσολάβηση μιας από τις κατηγορούμενες με την οποία διέμενε. Πρόσθεσε ότι εργάστηκε σε υπεραγορά και ότι η κατηγορούμενη τής έπαιρνε τον μισθό της, ενώ σε κάποιο στάδιο η παραπονούμενη έμεινε έγκυος, γέννησε το παιδί το φθινόπωρο 2014 και το έδωσε για υιοθεσία.

Η μάρτυρας ανέφερε ότι στο χρονικό αυτό διάστημα οι κατηγορούμενες 2 και 5 «την κτυπούσαν και την κακοποιούσαν και την εξανάγκασαν να εκπορνεύεται στον δρόμο για ένα χρόνο, μέχρι που συνελήφθη από την Αστυνομία με το αδίκημα της άγρας πελατών και αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση που πλήρωσε ένας πελάτης της». Σε υποβολές των δικηγόρων ότι ήταν όλα ψέματα της παραπονούμενης και ότι εκδιδόταν με δική της θέληση, η Ρίτα Σούπερμαν ανέφερε ότι «τα περισσότερα θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης είναι ήδη στην πορνεία και καμιά γυναίκα δεν ξυπνά μια μέρα με την απόφαση να κάνει καριέρα στην πορνεία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι ερωτήσεις των δικηγόρων των κατηγορουμένων ήταν εστιασμένες σε λεπτομέρειες από τη ζωή της παραπονούμενης και τη σχέση της με τους κατηγορούμενους στην Κύπρο όπου εργάστηκε διαδοχικά σε δύο μπιραρίες και σε κάποιες περιπτώσεις η κυρία Σούπερμαν δεν μπορούσε ν’ απαντήσει με ακριβείς ημερομηνίες ή να περιγράψει συγκεκριμένα περιστατικά. Ανέφερε  επανειλημμένα ότι «δεν είναι εφικτό να θυμηθεί τέτοιες λεπτομέρειες μετά από πάροδο τόσων πολλών χρόνων, ωστόσο αυτά τα γεγονότα είναι καταγραμμένα στον φάκελο της υπόθεσης». 

Αστεϊσμός με το επίθετο κατά την αντεξέταση

Σημειώνουμε ότι μετά από συγκεκριμένη ερώτηση του δικηγόρου Ευάγγελου Χειμώνα, η κυρία Σούπερμαν ελάφρυνε κάπως το βαρύ κλίμα τής αντεξέτασης, «παίζοντας» με το επίθετο της. «Επειδή ονομάζομαι… Σούπερμαν -είπε- δεν σημαίνει ότι θυμάμαι τα πάντα, μετά από τόσα χρόνια που έχουν περάσει!». Ο κ. Χειμώνας δεν άφησε τον αστεϊσμό της να πέσει κάτω. «Βεβαίως Σούπερμαν είναι ο σύζυγός σου, οπότε θα έπρεπε να είσαι… Σούπεργουμαν» είπε. «Δεκτό» απάντησε η Ρ. Σούπερμαν. Στην υπόθεση παρουσιάζεται ως εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής, η Στάλα Χατζηκωνσταντή, ενώ δικηγόροι των κατηγορουμένων είναι οι Ευάγγελος Χειμώνας, Στέλιος Στυλιανού, Στέλιος Αυγουστή και Σωτήρης Αργυρού. Η δικαστής Μαρίνα Ιεροκηπιώτου όρισε επόμενη δικάσιμο την 20ή Σεπτεμβρίου.