Οι νέες τουρκικές προκλήσεις στην Αμμόχωστο θα τεθούν ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η Λευκωσία θα προβεί σε διαβήματα προς τον ειδικό αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Παράλληλα, θα γίνουν κινήσεις και προς την κατεύθυνση της Ευρώπης. 

Η κυπριακή κυβέρνηση έχει κινητοποιηθεί προκειμένου οι τελευταίες προκλητικές δραστηριότητες των Τούρκων στην Αμμόχωστο να καταγραφούν από τα Ηνωμένα Έθνη. Αυτό θα ζητήσει και ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, στη συνάντηση με τον Κόλιν Στιούαρτ την ερχόμενη Δευτέρα. Από πλευράς ΟΥΝΙΚΥΠ δίνονται διαβεβαιώσεις πως για τις προκλήσεις των Τούρκων θα ενημερωθεί και η Νέα Υόρκη. 

Ο Ιωάννης Κασουλίδης ανέφερε χθες πως κατά τη συνάντηση θα υπενθυμίσει ότι ο Ειδικός Αντιπρόσωπος «είχε ζητήσει κάποια πράγματα, που θα μπορούσαμε να κάνουμε προς όφελος της τουρκοκυπριακής κοινότητας και ανταποκριθήκαμε, επομένως απαιτούμε αντίστοιχη ανταπόκριση από την άλλη πλευρά, και όχι αυτά που είδαμε από τις κατοχικές αρχές». Προηγουμένως το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του είχε εκφράσει την έντονη ανησυχία του για τις πρόσφατες παράνομες ενέργειες σε μέρος του παραλιακού μετώπου της περιοχής της Αμμοχώστου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την αποτελεσματικότητα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι «αν δεν προχωρήσουμε με τα ΜΟΕ, θα γίνουν και άλλα, πέρα από αυτά που έγιναν εχθές στην Αμμόχωστο» και σημείωσε ότι «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι, πως ό,τι είναι στην ευχέρειά μας να κάνουμε στην περίκλειστη περιοχή του Βαρωσιού, πρέπει να το κάνουμε και αυτό είναι που προσπαθούμε». Διευκρίνισε, ακόμα, ότι τα ΜΟΕ δεν είναι ένα πακέτο που προσφέρεται με τη λογική «πάρτε το ή αφήστε το». «Θα το διαπραγματευτούμε, μπορούν να κάνουν και άλλες προτάσεις, που θα τις ακούσουμε, όμως για εμάς ο κύριος κορμός της όλης προσπάθειας είναι να σωθεί η Αμμόχωστος», κατέληξε ο κ. Κασουλίδης.

Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ: Αμετάθετη είναι η θέση των Ηνωμένων Εθνών για τα Βαρώσια, με την ειρηνευτική δύναμη να παρακολουθεί την κατάσταση, μετά και τις τελευταίες ενέργειες των κατοχικών αρχών για άνοιγμα ενός ακόμη κομματιού της παραλίας στην περιφραγμένη περιοχή του Βαρωσίου, ενώ σκοπεύει να υποβάλει αναφορά και στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο εκπρόσωπος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Αλίμ Σιντίκ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι «τα Ηνωμένα Έθνη παρακολουθούν πολύ στενά τις εξελίξεις σε σχέση με τα Βαρώσια. Η θέση των Ηνωμένων Εθνών για τα Βαρώσια παραμένει αμετάβλητη και ο Οργανισμός καθοδηγείται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας». Λέει τέλος ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ παρακολουθεί την κατάσταση επί του εδάφους, με σκοπό, μεταξύ άλλων, να υποβάλει αναφορά στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αν και όπως σημειώνει, η πρόσβαση στην περιοχή είναι περιορισμένη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

 

 

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΒΟΥΛΗΣ: Άκρως απαράδεχτη πρόκληση, αλλά και πράξη αναίσχυντης περιφρόνησης του Διεθνούς Δικαίου κατά παράβαση όλων των σχετικών ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, θεωρεί η Βουλή των Αντιπροσώπων τις νέες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας με τη διάνοιξη και άλλου τμήματος της παραλίας, στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, από το ξενοδοχείο King George μέχρι το κτήριο Ωκεανία, και τις καταδικάζει. 

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τη νέα αυτή προσπάθεια δημιουργίας καινούργιων τετελεσμένων σε βάρος των κατοίκων της Αμμοχώστου και ολόκληρης της Κύπρου. Δεν θα σταματήσουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε, αξιοποιώντας κάθε διεθνές βήμα και κάθε πτυχή της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, για μια Κύπρο ενωμένη στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και την επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους και ιδιοκτήτες της, όπως προβλέπουν τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Στο ανακοινωθέν της Βουλής αναφέρεται ότι η Πρόεδρος του σώματος, Αννίτα Δημητρίου, αρχίζει άμεσα νέο κύκλο επαφών ενημέρωσης, για τις νέες προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας, σε επίπεδο Προέδρων Κοινοβουλίων των κρατών χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έκκληση ΕΒΕΑ προς τα Ηνωμένα Έθνη 

Δημόσια έκκληση στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να παρέμβει, ώστε να θέσει τέλος στα άνομα σχέδια της Τουρκίας και του ψευδοκράτους στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, απευθύνει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της πόλης (ΕΒΕΑ).

Σε γραπτή ανακοίνωση του ΕΒΕΑ αναφέρεται ότι «με αφορμή τις νέες προκλητικές ενέργειες στην παραλία της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου, το Επιμελητήριο εκφράζει την καταδίκη με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο και ζητά την άμεση παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών ώστε να θέσει τέλος στα άνομα σχέδια της Τουρκίας και του ψευδοκράτους στην κατεχόμενη Αμμόχωστο».

Προστίθεται ότι «η νέα πρόκληση αποδεικνύει περίτρανα τους πάγιους στόχους της Τουρκίας και του ψευδοκράτους που είναι η μετατροπή της κατεχόμενης Αμμοχώστου σε τουρκική περιοχή. Οι εργασίες που άρχισαν αφορούν μια περιοχή έκτασης περίπου 600 μέτρων που βρίσκεται μπροστά από το ξενοδοχείου King George μέχρι την πολυκατοικία Ωκεάνια».

Το Επιμελητήριο Αμμοχώστου, συνεχίζει η ανακοίνωση, «θα καταγγείλει τις νέες παράνομες ενέργειες των Τούρκων στον ΟΗΕ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σ’ όλα τα αρμόδια διεθνή βήματα. Την ίδια ώρα τονίζει ότι οι εξελίξεις αυτές επιβάλλουν την άμεση παρέμβαση του ΟΗΕ για να τηρηθούν επιτέλους από την Τουρκία τα ψηφίσματά του για επιστροφή στην Αμμόχωστο των νομίμων κατοίκων της».

Η όποια άλλη ολιγωρία, προστίθεται, «προσφέρει χρόνο στην Τουρκία και στο ψευδοκράτος για να επιβάλλουν τα άνομα σχέδια τους και νέα τετελεσμένα στην Αμμόχωστο. Το ΕΒΕ Αμμοχώστου απαιτεί από την Κυβέρνηση να λάβει δυναμικά μέτρα πριν τον εποικισμό και την τουρκοποίηση και της περιφραγμένης πόλης μας».