To Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου στο παράλληλο διαγωνιστικό τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ των Καννών κέρδισε η ταινία της Μάχα Χατζ «Mediterranean Fever», η οποία είναι συμπαραγωγή Παλαιστίνης, Γερμανίας, Γαλλίας και Κύπρου.

Τα βραβεία του συγκεκριμένου τμήματος ανακοινώθηκαν την Παρασκευή με το μεγάλο βραβείο να πηγαίνει στη γαλλική ταινία «Οι Χειρότεροι» των Λιζ Ακοκά και Ρομάν Γκερέ. Η ενότητα αυτή παρουσιάζει 20 ταινίες με ασυνήθιστο στυλ και μη παραδοσιακές ιστορίες που αναζητούν διεθνή αναγνώριση. Πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής στο «Ένα Κάποιο Βλέμμα» είναι η Ιταλίδα ηθοποιός Βαλέρια Γκολίνο. 

Η ταινία της παλαιστινιακής καταγωγής Ισραηλινής σκηνοθέτριας Μάχα Χατζ έτυχε χρηματοδότησης από το πρόγραμμα Μειοψηφικών Παραγωγών της Συμβουλευτικής Επιτροπής Κινηματογράφου του ΥΠΠΑΝ. 

Στη συμπαραγωγή συμμετείχαν μεταξύ άλλων από πλευράς Κύπρου ο Μάριος Πιπερίδης, η Τζανίν Τέρλινγκ, ο Ζήνων Χατζηπαύλου, αλλά και ο Ανδρέας Αντωνίου που υπογράφει τον σκηνογραφικό σχεδιασμό. 

Το «Mediterranean Fever» είναι μια γλυκόπικρη, μελαγχολική ταινία με πρωταγωνιστή έναν Ισραηλινό Παλαιστίνιο στη Χάιφα που πάσχει από χρόνια κατάθλιψη και θέλει να γίνει συγγραφέας, αλλά φτάνει στο απροχώρητο και αποφασίζει να γίνει ο μοναδικός κύριος της μοίρας του.

Την επιτυχία χαιρέτισε με μήνυμά της η πρόεδρος της ΣΕΚιν, Ανώτερη Μορφωτική Λειτουργός, Έλενα Χριστοδουλίδου που συνεχάρη ειδικά όλους τους Κύπριους που εργάστηκαν στην παραγωγή της ταινίας. «Ας δει η εξουσία και οι κρατούντες τις αποφάσεις, πού γίνεται σοβαρή δουλειά κι ας τη στηρίξουν όπως της αξίζει. Μπράβο στον πολιτισμό του τόπου και στους εργάτες του» σημειώνει. 

Το κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών ολοκληρώνεται σήμερα με την ανακοίνωση του Χρυσού Φοίνικα και των υπόλοιπων βραβείων του κεντρικού Διαγωνιστικού Τμήματος.