Στην πορεία προς τις προεδρικές εκλογές του 2023 θα δούμε και θα ακούσουμε πολλά. Πολλά και πρωτόγνωρα προκειμένου να δικαιολογηθούν επιλογές, μπρος-πίσω αποφάσεις, σχεδιασμοί και στοχεύσεις με ένα ζητούμενο: Την αλλαγή ενοίκου στο Προεδρικό Μέγαρο. Και για να μην ξεχνιόμαστε, αλλαγή με έναν παίχτη από την ομάδα Νίκου Αναστασιάδη. Ναι, αυτή την ομάδα που θέλουν οι απέναντί της να τη στείλουν στο πυρ το εξώτερον. Οι βασικοί υποψήφιοι, έχει ξεκαθαρίσει μετά και την προχθεσινή απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ με το ηχηρό ναι υπέρ του Ανδρέα Μαυρογιάννη, ότι θα είναι ο τέως διαπραγματευτής, ο τέως υπουργός των Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης και ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, που πρώτος μπήκε στον στίβο για τον προεδρικό μαραθώνιο…

 Διερωτόμαστε αν τα πιστεύουν όσα αφήνουν να διαρρέουν οι κομματικοί παίχτες. Γιατί εκθέτουν εαυτούς. Στελέχη του ΔΗΚΟ διαγωνίζονταν ποιος θα πρωτοπροβάλει την αποδοχή και στήριξη της υποψηφιότητας του Νίκου Χριστοδουλίδη. Και διαγωνίζονταν ποιος θα πει ότι «κλείδωσε» υπουργείο (!!!) ονομαστικά και η επιλογή μάλιστα… Και ξαφνικά μετά τις πρώτες συνεντεύξεις του, δηλώνουν… μουγιασμένοι, γιατί είπε ότι είναι συναγερμικός και δεν απαξίωσε το έργο της κυβέρνησης Αναστασιάδη. Είπε δηλαδή το αυτονόητο για εμάς τους απλούς πολίτες. Γιατί οι κομματικοί διαφορετικά μετρούν τους ανθρώπους. Τι ανέμεναν, ότι θα «έφτυνε» τον ΔΗΣΥ και τον Αναστασιάδη για να τον «υιοθετήσει» το ΔΗΚΟ; Θέλουν να αγνοούν ότι η κολυμπήθρα του Συναγερμού είναι πολύ μεγαλύτερη και μπορεί να αλιεύσει πολύ περισσότερους ψήφους από ό,τι διαθέτουν οι ίδιοι που πλασάρονται ως οι «νονοί» αυτής της «συνεργασίας». Και βεβαίως με τη μεγαλύτερη ευκολία επιτίθενται σε συναγωνιστές τους που εκφράζουν προβληματισμούς για την πορεία που θα ακολουθήσει το κόμμα. Στον υποψήφιο αναφέρονται λες και είναι η μαριονέττα τους και αυτοί θα βαρούν τα νταούλια κι αυτός θα χορεύει… Και η αφελής απορία: Αν υπάκουε στα κελεύσματά τους δεν θα έφτυνε την παρουσία του στην κυβέρνηση Αναστασιάδη και δεν θα απαξίωνε και το δικό του έργο του; 

Το οριστικό ξεκαθάρισμα στο ΔΗΚΟ αναμένεται να γίνει σε συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής στις 15 Ιουνίου. Πάντως, στελέχη κοντά στον Νικόλα Παπαδόπουλο -ανκαι αυτή η ομάδα παρουσιάζεται πολυδιασπασμένη- φροντίζουν να υποδείξουν στους συνομιλητές τους πως η αυτόνομη κάθοδος αποκλείεται και πως η επιλογή του τέως ΥΠΕΞ είναι μονόδρομος, αν θέλουν την επάνοδο στην εξουσία, με ό,τι αυτή συνεπάγεται. Μάλιστα αναμένουν συμπόρευση με στελέχη που είτε είχαν αποβληθεί είτε είχαν αποχωρήσει και σήμερα δραστηριοποιούνται στη Δημοκρατική Παράταξη ανεξαρτήτως του τι τελικά θα πράξει ο Μάριος Καρογιάν. 

Στο ΑΚΕΛ επιχειρούν με το σαρωτικό ναι υπέρ της υποψηφιότητας του Ανδρέα Μαυρογιάννη να «καλύψουν» όσα προηγήθηκαν, όπως και τις επιδόσεις στις κομματικές ομάδες βάσης. Στην Κεντρική Επιτροπή όπως επίσημα ανακοινώθηκε μόνο μια ψήφος ήταν αρνητική, ενώ στις κομματικές ομάδες βάσης επέλεξαν την προβολή ποσοστού αποδοχής που ανέρχεται στο 78%. Τον τελευταίο λόγο θα τον έχει η παγκύπρια συνδιάσκεψη που είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή, 5 Ιουνίου, με μυστική ψηφοφορία. Έχουν τη σημασία τους οι συγκρίσεις που γίνονται με την επικύρωση της υποψηφιότητας Δημήτρη Χριστόφια που είχε απέναντί του τον Τάσσο Παπαδόπουλο. 

Στον χώρο της Αριστεράς δεν είναι όλα ρόδινα, όπως θέλουν να τα παρουσιάσουν. Διαφωνούντες δεν παρουσιάστηκαν στις συνεδρίες των κομματικών ομάδων βάσεως. Αίσθηση προκάλεσε η παραίτηση του βουλευτή Λεμεσού Κώστα Κώστα από την Κεντρική Επιτροπή, ανκαι ο ίδιος διεκδικούσε εκλογή στην επαρχιακή επιτροπή του ΑΚΕΛ στη πόλη του. Κομματικές πηγές σημείωναν με νόημα πως θέλησε να στείλει μήνυμα καταθέτοντας τους προβληματισμούς του για τη διαχείριση που έγινε σε ό,τι αφορά την επιλογή του προεδρικού υποψηφίου και ειδικότερα τη συνεργασία με το ΔΗΚΟ. Δεν είναι το μόνο στέλεχος του ΑΚΕΛ που διαφοροποιείται από την απόφαση που ουσιαστικά διέκοψε τις άτυπες διεργασίες με τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Η κριτική του φτάνει μέχρι τη διαχείριση και για την προεδρία της Βουλής όταν βγήκε νικητής ο Αβέρωφ Νεοφύτου με την ανάδειξη της Αννίτας Δημητρίου, όταν αριθμητικά αν υπήρχε η πολιτική βούληση ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ θα μπορούσαν να καθορίσουν το τοπίο.      

Η ηγεσία του ΑΚΕΛ βρίσκει μπροστά της και όσα είχαν πει για τον Ανδρέα Μαυρογιάννη μετά τη δημοσιοποίηση των ντοκουμέντων από το Κραν Μοντανά και τη στάση του. Ο ίδιος μαθαίνουμε σε συνάντηση με την κομματική ηγετική ομάδα ξεκαθάρισε πως δεν προτίθεται να αλλάξει όσα είπε και όσα ξέρει για όσα εξελίχθηκαν σε εκείνες τις επίμαχες συναντήσεις. Υπέδειξε με νόημα ότι ο ίδιος ήταν παρών στις επαφές και όταν ρώτησε ποιοι ήταν οι πληροφοριοδότες της ηγεσίας του ΑΚΕΛ, πήρε την απάντηση: Φίλοι Τουρκοκύπριοι… Το ερώτημα που αιωρείται είναι τι το κόμμα της Αριστεράς θα κάνει με το αφήγημα του που δικαιολογούσε την Τουρκία και ενοχοποιούσε τον Αναστασιάδη… Καθώς αυτό βγάζει ψεύτη τον Ανδρέα Μαυρογιάννη που είναι θέση να γνωρίζει εκ των έσω τι πραγματικά έγινε στο Κραν Μοντανά… Η παραπομπή στις συγκλίσεις πιστεύουν ότι μπορεί να τους διασώσει… Όπως και η στροφή στα θέματα της καθημερινότητας αφήνοντας το Κυπριακό στο χρονοντούλαπο της ιστορίας!