Του Φώτη Φωτεινού

Πολύ κοντά σε μια σημαντική συμφωνία βρίσκεται το αεροδρόμιο της Αθήνας, καθώς η Delta εξετάζει πολύ σοβαρά την επιμήκυνση της απευθείας πτήσης Αθήνα – Νέα Υόρκη (JFK) και τον χειμώνα.

Οι επόμενες τρεις εβδομάδες θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες, εάν και το γεγονός ότι η Delta έχει ήδη “ανοίξει” τις κρατήσεις για τους μήνες Ιανουάριο – Μάρτιο του 2023 φανερώνει την ωρίμανση των σχετικών διαπραγματεύσεων και πιθανή θετική κατάληξη.

Εάν ευοδωθεί η συμφωνία, η Αθήνα θα συνδέεται με τη Νέα Υόρκη όλο τον χρόνο με δυο εταιρείες: την Emirates που πετά στο αεροδρόμιο Newark και την Delta στο JFK.    

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελλάδα: Ποια νησιά «μπήκαν» με ρεκόρ στη φετινή σεζόν

Η σημασία της αγοράς των ΗΠΑ για το αεροδρόμιο της Αθήνας

Η αγορά των ΗΠΑ είναι πολύ σημαντική για το αεροδρόμιο της Αθήνας. Είναι ενδεικτικό ότι τη χρονιά – ρεκόρ για τον ΔΑΑ, το 2019, η αμερικανική αγορά ήταν η 1η “δεξαμενή” διεθνών επιβατών, με σχεδόν 700.000 επιβάτες, με δεύτερη και με σημαντική διαφορά, αυτή του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ωστόσο και το 2021, χρονιά κατά την οποία το αεροδρόμιο της Αθήνας ανέκτησε σχεδόν το 50% της κίνησης του 2019, η αμερικανική αγορά ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη “δεξαμενή” διεθνών επιβατών, με σχεδόν 300.000 επιβάτες και παρά την απαγόρευση πτήσεων από και προς ΗΠΑ για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Για φέτος, οι προγραμματισμένες θέσεις υπερβαίνουν κατά 30% τις θέσεις του 2019, έπειτα από τις ενισχυτικές ενέργειες των Delta Airlines, American Airlines και United Airlines. 

Απευθείας πτήσεις Αθήνα – Βοστώνη μετά από σχεδόν 25 χρόνια

Χθες η Delta εγκαινίασε το νέο δρομολόγιο Αθήνα – Βοστώνη (αεροδρόμιο Logan). Η Βοστώνη συνδέθηκε απευθείας με την Αθήνα έπειτα από σχεδόν 25 χρόνια.

Το κλίμα ήταν εορταστικό, τόσο στο αεροδρόμιο της Αθήνας, όσο και της Βοστώνης. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της τελετής στο αεροδρόμιο Logan έγινε έπαρση της ελληνικής σημαίας και ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Σε δηλώσεις του, ο Ελληνοαμερικανός μακροβιότερος κυβερνήτης της Μασαχουσέτης και πρώην υποψήφιος Αμερικανός πρόεδρος Μάικλ Δουκάκης χαιρέτισε αυτή την “επιτυχία”, κάνοντας λόγο “για μια ιστορική εξέλιξη που φέρνει την Ελλάδα πιο κοντά με την ομογένεια”.

Σημειώνεται ότι το νέο δρομολόγιο διεξάγεται τρεις φορές την εβδομάδα, Τετάρτη, Παρασκευή και Κυριακή και συνδέεται με 21 πόλεις των ΗΠΑ, με αεροσκάφη A330-300.  

Πηγή: Capital.gr