Ένας χρόνος ολοκληρώνεται από την ημέρα που έχω εκλεγεί βουλευτής του ΑΚΕΛ στην Επαρχία μου, την Πάφο. Σε αυτό τον ένα χρόνο έμαθα πολλά, έγινα ένας νέος βουλευτής με περισσότερες γνώσεις και εμπειρίες.  Έμαθα πρώτα απ’ όλα πώς λειτουργούν τα πράγματα, πόσο δύσκολο είναι να κινηθεί η κρατική μηχανή και πώς μπορεί η γραφειοκρατία να περιπλέκει  και να δυσκολεύει την αναζήτηση λύσεων. Μέσα από τις δυσκολίες έγινα πιο μαχητικός, πιο ένθερμος υποστηρικτής της συνεχούς προσπάθειας για να λύσουμε προβλήματα, να δώσουμε απαντήσεις στα ερωτήματα που μάς θέτουν οι απλοί άνθρωποι του λαού μας. 

 Είμαι πεπεισμένος ότι ο εκσυγχρονισμός του κράτους είναι αναγκαίος. Δικαιούμαστε ένα κράτος πιο φιλικό στον πολίτη, απλό στις διαδικασίες, ψηφιακά οργανωμένο, υπηρέτη του απλού ανθρώπου. Βλέπω την ταλαιπωρία και διερωτούμαι: γιατί είμαστε ουραγοί στην τεχνολογία και την ψηφιοποίηση της δημόσιας υπηρεσίας; Γιατί ακόμα οι ημικρατικοί οργανισμοί παραμένουν σε πρότυπα άλλης εποχής; Δεν θέλω να αδικήσω κανένα γιατί βλέπω ότι σε κάποιο βαθμό έχει γίνει πρόοδος. Αλλά γενικά δεν είναι η πρόοδος που ο κάθε πολίτης ανέμενε.

 Θεωρώ ότι η ανάπτυξη πήρε στραβό δρόμο: η οικονομία της «αρπακτής» οικοδομεί μια στρεβλή ανάπτυξη και τα αποτελέσματά της, τα βλέπουμε σήμερα  που τα πράγματα γίνονται ολοένα και πιο δύσκολα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ακρίβεια, συνεχείς ανατιμήσεις, απουσία εποπτείας  στους μηχανισμούς της αγοράς, αισθητή μείωση της αγοραστικής δυνατότητας, ιδιαίτερα των πιο αδύνατων στρωμάτων του πληθυσμού μας. 

 Πιστεύω ότι χρειάζεται αλλαγή παραγωγικού μοντέλου. Η βιώσιμη,  η πράσινη ανάπτυξη, είναι η απάντηση στη σημερινή κατάσταση. Η κυκλική οικονομία είναι ένας στόχος που δεν επιτυγχάνεται σε μια μέρα. Μπορούμε όμως να την οργανώσουμε πολύ καλύτερα και να μην καθυστερήσουμε άλλο. Στα 10 χρόνια που πέρασαν – δύο κυβερνητικές θητείες Αναστασιάδη – η Κύπρος έκανε πολύ λίγα και τώρα τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις.

 Το νέο παραγωγικό μοντέλο χρειάζεται επίσης κοινωνικούς στόχους για να μειωθούν οι ανισότητες. Οι νέοι ξεκινούν την σταδιοδρομία τους από δυσμενέστερη θέση σε σύγκριση με τους γονείς τους: χαμηλοί μισθοί, δυσκολία απόκτησης στέγης, ψηλά ενοίκια, αβεβαιότητα για το μέλλον. Πολλοί μεταναστεύουν και άλλοι προβληματίζονται για το πώς θα δημιουργήσουν οικογένεια και να την στηρίξουν οικονομικά. Καλούμαστε να βρούμε τις απαντήσεις που δημιουργούν την ελπίδα στους νέους μας για να μπορούν να αξιοποιήσουν τη μόρφωση και τις δεξιότητες τους.

Μαζί με την αλλαγή παραγωγικού μοντέλου, χρειαζόμαστε ένα κράτος που να λειτουργεί με κανόνες και διαφάνεια. Ο εκσυγχρονισμός της  δημόσιας διοίκησης είναι μέρος μιας μεγάλης προσπάθειας, για να δώσουμε στους πολίτες αυτό που δικαιούνται: ποιότητα και ταχύτητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες, ισονομία και δικαιοσύνη.

 Μπορούμε να πετύχουμε πολλά με περισσότερη οργάνωση και πιο συντονισμένες προσπάθειες. Αλλά κάθε προσπάθεια θα παραμένει ατελής, αν δεν βάλουμε στο μεγάλο κάδρο την ανάγκη για λύση στο κυπριακό. Μόνο με τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής θα μπει όλη η Κυπριακή επικράτεια στο δρόμο της ανάκαμψης. Με τη λύση του Κυπριακού θα πετύχουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη σε ένα περιβάλλον που θα επιτρέψει περισσότερες επενδύσεις, αύξηση του ΑΕΠ και ισχυρότερα τουριστικά ρεύματα. Με το περιβάλλον ασφάλειας, ελευθερίας και συνεργασίας, θα μπορούμε να κατακτήσουμε πιο μεγάλους στόχους για το καλό του λαού μας.

 Με την συμπλήρωση ενός χρόνου στα βουλευτικά έδρανα, θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες και την ικανοποίησή μου γιατί το κόμμα μου, το ΑΚΕΛ, που μού έδωσε τη δυνατότητα να αξιοποιήσω τις γνώσεις που συσσώρευσε τόσα χρόνια στη Βουλή. Έτσι με βοήθησε να μπω πιο γρήγορα στα θέματα που τίθενται προς συζήτηση και ψήφιση.

 Σε όλους τους φίλους στην Επαρχία μας, η διαβεβαίωσή μου, είναι απόλυτη: όπως εργάστηκα στον έναν χρόνο, έτσι θα συνεχίσω να δίνω τον καλύτερο εαυτό μου για να δώσουμε λύσεις στα πολλά προβλήματα της Επαρχίας μας.

Θα δίνω μαχητικά το παρόν μου σε κάθε αγώνα για να κάνουμε την Πάφο, την Κύπρο και την κοινωνία μας καλύτερη!

* Βουλευτής ΑΚΕΛ Πάφου