Πραγματοποιήθηκε την 1η Ιουνίου 2022, στο Αμερικανικό Πεντάγωνο, συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Άμυνας κ. Χαράλαμπου Πετρίδη και της Βοηθού Υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, αρμόδια για θέματα διεθνούς ασφάλειας Δρ Celeste Wallander.

Οι διαβουλεύσεις πραγματοποιήθηκαν σε εποικοδομητικό κλίμα, υπό το φως της ραγδαίας ανάπτυξης της αμυντικής συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ που έχει σημειωθεί τα τελευταία δύο έτη, όπως μεταξύ άλλων, η μερική άρση του εμπάργκο, οι κοινές ασκήσεις και εκπαιδεύσεις, η πρόσβαση στο πρόγραμμα διεθνούς στρατιωτικής εκπαίδευσης, η δημιουργία του Κέντρου Εκπαιδεύσεως CYCLOPS και η εγκαθίδρυση του διαλόγου ασφάλειας.

Συζητήθηκαν επίσης οι επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, πρωτοβουλίες για συνεργασίες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου καθώς και η Διατλαντική Συνεργασία ΕΕ – ΗΠΑ.

 

 

 

Σημειώνεται ότι στους επόμενους μήνες αναμένεται να ολοκληρωθούν συμφωνίες και προγράμματα συνεργασιών που θα αναβαθμίσουν περαιτέρω την πολιτικό-στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών. Η πρώτη επίσκεψη στο Πεντάγωνο αποτελεί ορόσημο για την περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων σε θέματα άμυνας.

Ο κ. Πετρίδης ακολούθως μετέβηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπου συναντήθηκε με τη Βοηθό Υπουργό, αρμόδια για πολιτικο-στρατιωτικές υποθέσεις κα Jessica Lewis, με την οποία συζήτησε μεταξύ άλλων την πλήρη άρση των περιορισμών για απόκτηση αμερικανικού στρατιωτικού υλικού.

 

 

 

Επισκέφθηκε επίσης το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας όπου συναντήθηκε με την Διευθύντρια Ευρώπης κα Amanda Sloat και τη Διευθύντρια Μέσης Ανατολής κα Stephanie Hallet όπου συζήτησε Ευρωπαϊκά και περιφερειακά θέματα καθώς και τον ρόλο της Κύπρου ως παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.