Η Διαχείριση Έργων (Project Management) προωθείται και θεωρείται ως ξεχωριστό γνωστικό πεδίο, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική ολοκλήρωση έργων εντός χρονοδιαγράμματος, προϋπολογισμού και βάσει των ποιοτικών κριτηρίων και αναγκών των ενδιαφερόμενων μερών. Για έναν οργανισμό, κάθε έργο είναι και μια καινούρια πρόκληση, καθώς αποτελεί ένα μοναδικό εγχείρημα, το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τη δομή των πλείστων οργανισμών, οι οποίοι λειτουργούν βάσει διαδικασιών οι οποίες έχουν μόνιμο και σταθερό χαρακτήρα. 

Ο τομέας της Διαχείρισης Έργων έχει τα τελευταία χρόνια μια ιδιαίτερα ανοδική πορεία και δυναμική, που τον καθιστά μια πολλά υποσχόμενη υπηρεσία. Αυτό αντικατοπτρίζει τη συνεχή ανάγκη για έμπειρους Διαχειριστές Έργων (Project Managers), καθώς και την αυξημένη ζήτηση από τους οργανισμούς σε υπηρεσίες Διαχείρισης Έργων. Πλέον, οι πλείστοι οργανισμοί καλούνται να αντιμετωπίσουν μεγάλες προκλήσεις και συνεχόμενες αλλαγές, ενώ παρατηρείται μια γενική τάση προς την τεχνολογία και κατά συνέπεια ανάγκη για τη διαχείριση της αλλαγής. Το περιθώριο λάθους, που συνδέεται κυρίως με οικονομικές συνέπειες, έχει στενέψει αρκετά, ένεκα και του συνεχώς αυξανόμενου ανταγωνισμού στην αγορά.

Όπως αναφέρεται πιο πάνω, το γνωστικό πεδίο της Διαχείρισης Έργων αναπτύσσεται ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, ενώ προσελκύει ενδιαφέρον τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από τον δημόσιο τομέα. Ενώ, ωστόσο, υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αυξημένη ανάγκη για Διαχειριστές Έργων ανά το παγκόσμιο, μέχρι στιγμής στην Κύπρο δεν υπήρχαν ποιοτικά ή ποσοτικά δεδομένα τα οποία θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως σημείο αναφοράς και σύγκρισης για την εξαγωγή διάφορων συμπερασμάτων.

Με στόχο την κάλυψη αυτής της έλλειψης, η KPMG Κύπρου και το Project Management Institute (PMI) Κύπρου συνεργάστηκαν για την πρώτη έρευνα που αφορά την εξαγωγή δεδομένων αναφορικά με τον τομέα της Διαχείρισης Έργων στην κυπριακή αγορά. Συγκεκριμένα, αυτό το εγχείρημα εκφράζει την ανάγκη γνώσης των τάσεων στην κυπριακή αγορά, την κατανόηση του πόσο ώριμοι είναι οι οργανισμοί στον τομέα της Διαχείρισης Έργων, το τι ζητούν οι οργανισμοί από τους υπεύθυνους έργων και ποιο είναι το προφίλ των σχετικών ατόμων. 

Μέσα από τη συλλογή των δεδομένων και την ανάλυση των αποτελεσμάτων, έχουν προκύψει πολύτιμες πληροφορίες οι οποίες δεν υπήρχαν μέχρι στιγμής. Η έρευνα περιλαμβάνει πληροφορίες για το ποσοστό των έργων που συμπληρώνονται με επιτυχία, το πως η πανδημία έχει επηρεάσει τον χώρο αλλά και ποια είναι τα κύρια προσόντα που πρέπει να έχει ένας καλός Διαχειριστής Έργου.

Η έρευνα απευθύνθηκε στους Διαχειριστές Έργων, αλλά και στα εταιρικά στελέχη τα οποία έχουν την ανάγκη για υπηρεσίες Διαχείρισης Έργων και τις οποίες είτε καλύπτουν εσωτερικά είτε ανατρέχουν στη λύση των εξωτερικών συνεργατών. Στην έρευνα συμμετείχαν 233 άτομα, εκ των οποίων το 52 τοις εκατόν βρίσκεται σε εκτελεστική θέση και το 48 τοις εκατόν είναι Διαχειριστές Έργων. Από αυτά τα άτομα, το 82 τοις εκατόν προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, το 13 τοις εκατόν από τον δημόσιο τομέα και το 5 τοις εκατόν εργοδοτείται στον ημικρατικό τομέα. 

Τα αποτελέσματα της έρευνας έφεραν στην επιφάνεια τις απόψεις και των δύο μερών και πλέον υπάρχει μια εμπεριστατωμένη εικόνα του τι πιστεύουν οι Διαχειριστές Έργων ότι ζητείται από αυτούς αλλά και τι ουσιαστικά είναι αυτό που ψάχνουν οι διάφοροι οργανισμοί. Συνοπτικά, τα αποτελέσματα της έρευνας καταλήγουν στην ανάγκη των Διαχειριστών Έργων να συνεχίζουν να αναπτύσσουν τις τεχνικές δεξιότητες και διαπροσωπικές ικανότητες τους και να παραμένουν στην ίδια ευθεία με το στρατηγικό όραμα ανάπτυξης του κάθε οργανισμού. Οι Διαχειριστές Έργων πρέπει να θεωρούνται στρατηγικοί εταίροι των οργανισμών πλέον ούτως ώστε να υπάρχει ο κατάλληλος χώρος ανάπτυξής, προσφοράς και επιτυχίας. 

H συγκεκριμένη έρευνα, η οποία είναι πλέον διαθέσιμη ηλεκτρονικά, αποσκοπεί στο να προσφέρει μέσα από τη συλλογή και την αξιολόγηση στοιχείων, δυνατότητες χρήσης, σύγκρισης και επαναξιολόγησης των συμπερασμάτων από το ενδιαφερόμενο μέρος ενώ θέτει στον πυρήνα των επιχειρήσεων τη σημαντικότητα όλων των πτυχών που αφορούν τη διαχείριση έργων. 

* Senior Manager, Management Consulting, KPMG Ltd
Οι απόψεις και γνώμες που διατυπώνονται στο παρόν είναι αυτές του συγγραφέα και δεν εκπροσωπούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις και γνώμες της KPMG Limited. Η επωνυμία και το λογότυπο της KPMG είναι εγγεγραμμένα εμπορικά σήματα, τα οποία χρησιμοποιούνται κατόπιν άδειας από τις ανεξάρτητες εταιρείες-μέλη του παγκόσμιου οργανισμού της KPMG.