To Top
14:26 Τετάρτη
23 Οκτωβρίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
Οζερσάι: «Πιθανή μια διμερής συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ»
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • Οζερσάι: «Πιθανή μια διμερής συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ»
Τελευταία Ενημέρωση: 28 Φεβρουαρίου 2018, 6:52 πμ

Εάν χρειαστεί μπορεί να έρθει στην ατζέντα μια «διμερής συμφωνία για την οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης», ανέφερε σήμερα στη «βουλή», ο «υπουργός εξωτερικών», Κουντρέτ Οζερσάι απαντώντας σε επικρίσεις και ερωτήσεις «βουλευτών» από το κόμμα Εθνικής Ενότητας.
 

Στην ίδια συζήτηση για τις τελευταίες εξελίξεις στην ΑΟΖ και το φυσικό αέριο, ο «πρωθυπουργός», Τουφάν Ερχιουρμάν δήλωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί ενημερώνονταν «λεπτό προς λεπτό» για τις επαφές Οζερσάι στην Ιταλία.
 
Κουντρέτ Οζερσάι

Το θέμα του φυσικού αερίου δεν είναι μόνο υλικό ζήτημα, ανέφερε ο κ. Οζερσάι λέγοντας ότι συζητώντας για τον φυσικό πλούτο γύρω από την Κύπρο υπάρχει και μια «περιοχή θαλάσσιας αρμοδιότητας»
 
Τα δικαιώματα των Τ/κ σε αυτόν τον φυσικό πλούτο δεν είναι προς συζήτηση, πρόσθεσε επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι η ε/κ πλευρά προέβη σε μονομερή βήματα χωρίς την βούληση των Τ/κ.
 
Στο παρελθόν ακόμα και αν υπήρξαν διαφορετικές δηλώσεις (σσ: εννοεί τις δηλώσεις του πρώην «υπεξ» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου «εάν χρειαστεί θα χτυπήσουμε» για την ΑΟΖ), στην τελευταία διένεξη – όπως είπε – δεν χρησιμοποιήθηκε βία αλλά έγιναν διπλωματικές κινήσεις.
 
Ανέφερε επίσης ότι το 2001 υπογράφηκε η συμφωνία Κύπρου – Αιγύπτου για την ΑΟΖ και το θέμα είχε αναδειχθεί την εποχή του σχεδίου Ανάν και είχαν διατυπωθεί επιφυλάξεις από την τ/κ πλευρά.
 
Κατά τον Κουντρέτ Οζερσάι η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας ψευδοκράτους το 2011 είναι ένα παράδειγμα αλλαγής όσον αφορά το θέμα της «θαλάσσιας αρμοδιότητας» και το παράδειγμα – μήνυμα (προς τους Ε/κ) ήταν ότι «εάν εσείς δεν θέλετε να μιλάτε μαζί μας, τις ενέργειες που εσείς κάνατε θα τις κάνουμε και εμείς».
 
Το δεύτερο παράδειγμα αλλαγής, όπως το ανέφερε ο «υπεξ», ήταν η συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους.
 
Ο κ. Οζερσάι υπογράμμισε τη σημασία – όπως ανέφερε – του γεγονός ότι η ε/κ πλευρά δεν μπόρεσε να έχει ενεργό έλεγχο στην περιοχή που έχει εξουσιοδοτήσει εταιρείες να διεξάγουν έρευνες.
 
Οι εξελίξεις που σημειώθηκαν μπορούν να μετατραπούν σε ευκαιρία, σημείωσε ο «υπουργός εξωτερικών» λέγοντας ότι «σε σχέση με τις περιοχές θαλάσσιας αρμοδιότητας πρέπει να συνεχιστούν οι αποτρεπτικές ενέργειες χωρίς να είναι συγκρουσιακές και εάν χρειαστεί μπορεί να έρθει στην ατζέντα μια διμερής συμφωνία για την οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης».
 
Απαντώντας σε ερώτηση «βουλευτή» για τις επαφές που έκανε ο ίδιος για το θέμα της γεώτρησης, ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι «όλες οι συναντήσεις βρίσκονται στα αρχεία του κράτους, τα πρακτικά τυπικά και εθιμοτυπικά, έχουν γίνει γνωστά σε όλους τους ενδιαφερόμενους θεσμούς (σσ εννοεί την «πρωθυπουργία» και την «προεδρία»).
 
Ο κ. Οζερσάι άσκησε επίσης κριτική σε όσους σχολίασαν πως οι Τ/κ δεν είναι παράγοντες αλλά μια φιγούρα σε ό,τι αφορά το θέμα του φυσικού αερίου λέγοντας ότι πρέπει να υπάρχει μια ευαίσθητη συμπεριφορά ως προς αυτό.
 
Τουφάν Ερχιουρμάν

 
Το θέμα του φυσικού αερίου στη «βουλή» προέκυψε με ομιλία του «βουλευτή» Αμμοχώστου του ΚΕΕ, Ογουζχάν Χασίπογλου ο οποίος άσκησε κριτική γιατί η «βουλή» δεν ενημερώθηκε για τις επαφές Οζερσάι, κάνοντας λόγο για «κρυφές δουλειές».
 
Απαντώντας στον κ. Χασίπογλου ο «πρωθυπουργός» Τουφάν Ερχιουρμάν είπε ότι κατά την επίσκεψη του κ. Οζερσάι στην Ιταλία η αναπλήρωση του «υπουργείου εξωτερικών» έγινε με κανονική διαδικασία και υπήρξε η απαραίτητη ηλεκτρονική υπογραφή. Πρόσθεσε δε ότι για την συνάντηση που είχε στη Ιταλία ο «υπουργός εξωτερικών» ενημέρωνε «λεπτό προς λεπτό» τόσο τον ίδιο όσο και τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.
 
Ο κ. Οζερσάι, είπε ο Τουφάν Ερχιουρμάν, έθεσε την βούληση του τ/κ «λαού» και θα συνεχίσει να το πράττει.
 
Ανέφερε επίσης ότι όσον αφορά το θέμα της μη αναφοράς στο Κυπριακό στο «κυβερνητικό πρόγραμμα» ο Τουφάν Ερχιουρμάν είπε ότι «50.000 φορές έχουμε πει ότι στο θέμα της λύση τα 4 κόμματα έχουμε διαφορετικές απόψεις και θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τις απόψεις μας».
 
Στο μεταξύ σε συνέντευξή του στο τ/κ «πρακτορείο ειδήσεων» (ΤΑΚ) ο κ. Ερχιουρμάν είπε ότι ο ίδιος δεν βλέπει ως κρίση αυτό που βιώνουμε στο θέμα του φυσικού αερίου, αλλά «αυτό είναι ένα πρόβλημα η ύπαρξη του οποίου σχετίζεται με την ύπαρξη του κυπριακού προβλήματος».
 
Η θέση του, πρόσθεσε, είναι ότι το θέμα αυτό θα είναι στην αρμοδιότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε μια λύση, αλλά χωρίς να δημιουργηθεί αυτή η ομοσπονδία, χωρίς να βρεθεί μια λύση «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό είτε να γίνονται μονομερείς ενέργειες για το θέμα είτε να μη λαμβάνεται υπόψην η βούληση των Τ/κ». Ούτε αποδεχόμαστε, πρόσθεσε, ότι θα μας δοθεί (μόνο) ένα μέρος από τα έσοδα από το φυσικό αέριο.
 
Ως «κυβέρνηση», συνέχισε ο κ. Ερχιουρμάν, θα παρεμβαίνουν με πιο ενεργό τρόπο στη διαδικασία λέγοντας ότι οι Ε/κ θα πρέπει να ξεφύγουν από την αντίληψη ότι όσο δεν λύνεται το Κυπριακό αυτοί που ζημιώνουν είναι μόνο οι Τ/κ και αυτοί που επωφελούνται με κάθε ευκαιρία είναι οι Ε/κ.

Πηγή: philenews/KYΠΕ

Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...