Ένας Αριθμός, που μάλιστα κρύβει και πρόσωπα, και προσωπεία: 80%, κατά μέσο όρο, των πολιτών των κρατών – μελών της ΕΕ, συμφωνούν με τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας επειδή εισέβαλε σε μια άλλη, ανεξάρτητη, γειτονική της χώρα. Στην Κύπρο, που επίσης κάποτε δέχτηκε εισβολή από άλλη χώρα, που εξακολουθεί να κρατεί το μισό της έδαφος, μόνο το 54% των ερωτηθέντων πολιτών της συμφωνεί με το εμπάργκο. Δηλαδή, ο σχεδόν μισός πληθυσμός της μισής Κύπρου. Με τες υγείες μας!

> Τα στοιχεία προκύπτουν από το εαρινό Ευρωβαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πιο μεγάλο ενδιαφέρον από το ποσοτικό μέρος της έρευνας, θα είχε το ποιοτικό, εάν υπήρχαν στοιχεία. Δηλαδή, να μαθαίναμε γιατί  αυτοί οι 54% δεν συμφωνούν με τα μέτρα κατά της Ρωσίας; Είμαι σίγουρος ότι μάλλον δεν θα είχαμε αξιόπιστες απαντήσεις. Οι περισσότεροι, θαρρώ, θα επικαλούνταν βλακώδεις δικαιολογίες, ηθικής τάξεως!…

Δημήτρης Καιρίδης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Χθες, σε μια σύντομη παρέμβασή του στην συνεδρίαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, είπε αυτά για τη συμπεριφορά και τις απειλές της Τουρκίας κατά της Ελλάδος: 

«Το “πρόβλημα Τουρκία” δεν είναι ελληνοτουρκικό, δεν είναι της Ελλάδας μόνο, είναι ευρωτουρκικό πρόβλημα. Δεν το λέω εγώ αυτό. Είναι η Έκθεση που έχουμε, ξανά και ξανά, αλλά και τώρα από την Εποπτική Επιτροπή, διότι η Τουρκία εξακολουθεί να τελεί υπό διαδικασία επιτήρησης και, σύμφωνα με την Έκθεση από τον Τζον Χάουελ (αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης), και τον Μπόρις Τσίλεβιτς (εισηγητής του Συμβουλίου της Ευρώπης), υπάρχουν μία σειρά από ζητήματα που αφορούν το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη Δημοκρατία και βεβαίως την καταστροφή της Τουρκικής Δημοκρατίας τα τελευταία χρόνια. 

» Εμείς θέλουμε τον διάλογο. Πάντα τον θέλαμε. Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν ήταν εκείνος που είπε “Μητσοτάκης γιοκ”, “διάλογος γιοκ”, κανένας διάλογος με την Ελλάδα. Και τώρα,  ξαφνικά ανακάλυψαν το θέμα της “αποστρατικοποίησης”.  Αλήθεια; Από πότε; Γιατί τα τελευταία 100 χρόνια δεν ήταν θέμα και τώρα είναι;

Και τέλος, η υποκρισία (με τον πόλεμο στην Ουκρανία). “Καταδικάζουν” τη Ρωσία, μιλάνε για τη Ρωσία, αλλά τι κάνουν μετά από 12ώρες συζήτησης για τη Ρωσία; Φεύγουν από την αίθουσα και δεν ψηφίζουν για την αποπομπή της Ρωσίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης, η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που δεν ψήφισε, η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που δεν επέβαλε κυρώσεις. Και μετά έχουν το θράσος να έρχονται εδώ, στον αξιοσέβαστο οργανισμό μας και να μας μιλούν για το πόσο υποστηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διεθνή έννομη τάξη, αλλά και πόσο αντιμάχονται τη Ρωσία, όταν την ίδια στιγμή παίζουν το παιχνίδι του Πούτιν στο ΝΑΤΟ, στη Μαδρίτη, ενάντια στην Φινλανδία και την Σουηδία».

Επαναλαμβάνω: Αυτός είναι ο μόνος δρόμος και τρόπος που έχει, και που πρέπει να υπερασπίσει τον εαυτό της η Ελλάδα απέναντι στην επιθετική, εκφοβιστική και απειλητική ρητορική και συμπεριφορά της Άγκυρας. Τη σταθερή «επίθεση διπλωματίας» σε όλα τα επίπεδα. Άλλωστε, δεν ήταν με αφορμή μιας τέτοιας «πολιτισμένης επίθεσης», του Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο και στο Κογκρέσο, που «λύσσαξε» ο Ερντογάν και έδειξε σε όλους τους εταίρους αυτό του το πρόσωπο;