ΕΙΝΑΙ μια σωστή πρωτοβουλία, φτάνει να έχει συνέχεια και να μην περιοριστεί μόνο στις επισκέψεις κρατικών και κυβερνητικών αξιωματούχων στα στρατόπεδα. Αναφερόμαστε στα θέματα οδικής ασφάλειας και συγκεκριμένα στην ενημέρωση μίας κατηγορίας νέων ανθρώπων, των Εθνοφρουρών για τα θέματα αυτά. Στοχεύοντας, λοιπόν, στην ορθή ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των εθνοφρουρών για θέματα οδικής ασφάλειας, αλλά και στην εκπαίδευσή τους, έτσι ώστε να αποτρέπονται τα σοβαρά και θανατηφόρα οδικά ατυχήματα με την εμπλοκή νέων, οι υπουργοί Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος, Άμυνας κ. Χαράλαμπος Πετρίδης και Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κα Στέφη Δράκου επισκέφθηκαν προ ημερών το Στρατόπεδο «Ηλίας Παπακυριακού», στη Λευκωσία. Όπως αναφέρθηκε η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο της Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας για τους Εθνοφρουρούς. Πέραν από τις διαλέξεις οδικής ασφάλειας από τα μέλη της Αστυνομίας, από ειδικούς, πραγματοποιούνται, σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί και βιωματικά εργαστήρια με τη χρήση γυαλιών προσομοίωσης αλκοόλης και ναρκωτικών ουσιών και εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς». 

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για μία πάρα πολύ καλή πρωτοβουλία, καθώς στη συγκεκριμένη περίπτωση απευθύνεται σε νέους ανθρώπους, χωρίς εμπειρία στο οδήγημα, οι οποίοι αν και μπορεί να είναι κάτοχοι άδειας οδήγησης, έχουν προφανώς περιθώρια βελτίωσης και περαιτέρω εκπαίδευσης. Άλλωστε ανεξαρτήτως ηλικίας όλοι θα πρέπει να βελτιωνόμαστε. Κι αυτό μπορεί να γίνει μέσα από αυτά τα προγράμματα, που επαναλαμβάνουμε θα πρέπει να είναι συνεχή και όχι να εντάσσονται σε εκστρατείες, που είναι περιορισμένου χρόνου. Μία εβδομάδα είναι διαδικαστικού χαρακτήρα. Για να μην αναφέρουμε πως έχει πανηγυρικό χαρακτήρα. Ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, αναφερόμενος στο Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας της Κύπρου για την περίοδο 2021-2030, επεσήμανε ότι βασικός μας στόχος είναι «η μείωση κατά 50% των οδικών θανάτων και τραυματισμών μέχρι το 2030, ακολουθώντας τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει υιοθετήσει το “Όραμα Μηδέν”, με στόχο να πλησιάσει όσο το δυνατόν περισσότερο σε μηδενικό αριθμό οδικών θανάτων στην επικράτειά της μέχρι το 2050». Ο κ. Καρούσος είπε πως «η συντριπτική πλειονότητα των οδικών θανάτων και των σοβαρών τραυματισμών καταγράφεται στους αστικούς δρόμους, ενώ το ποσοστό οδικών θανάτων και σοβαρών τραυματισμών μοτοσικλετιστών είναι εξαιρετικά υψηλό». Υπάρχουν, συνεπώς, στοιχεία για τα αίτια και πώς προκαλούνται τα δυστυχήματα. Αυτό διευκολύνει, σε κάποιο βαθμό τη λήψη αποτρεπτικών μέτρων. Στην ίδια εκδήλωση η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Στέφη Δράκου, διαβεβαίωσε ότι τόσο το υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης όσο και η Αστυνομία βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με την Εθνική Φρουρά για την εκπαίδευση των εθνοφρουρών μέσα από διαλέξεις και βιωματικά εργαστήρια που πραγματοποιούνται παγκύπρια. 

ΑΥΤΟ είναι το ζητούμενο. Η εκπαίδευση, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση. Με αυτό τον στόχο προφανώς και θα μπορέσει το κράτος να βοηθήσει στη μείωση των θανατηφόρων δυστυχημάτων. Θεωρούμε δε πως θα πρέπει πιο συστηματικά και μεθοδευμένα να γίνεται ενημέρωση και στα σχολεία. Όχι περιστασιακά αλλά μέρος των μαθημάτων στα σχολεία. Όχι θεωρητικά, αλλά υποχρεωτικά.