Ο Μάριος Χριστοφίδης γράφει για τις μέχρι σήμερα διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό και για τι πρέπει, κατά την άποψή του, να επιδιώξουμε ως ε/κ πλευρά…

Για 10 χρόνια (1964-1974) οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι ζούσαν σε δυο χωριστά στρατόπεδα (Κυπριακή Δημοκρατία και τ/κ θύλακες). Μετά, τον Ιούλιο του 1974, ήλθε το πραξικόπημα για να δικαιολογηθεί η εισβολή κατόπιν συμφωνίας Χούντας των Αθηνών και Τουρκίας με τις ευλογίες του Χέρνι Κίσινγκερ, υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Για 48 χρόνια (1974-2022 ) οι Ε/κ και οι Τ/κ ζουν σε δυο χωριστές περιοχές (ΚΔ και τουρκική κατοχή). Για 40 χρόνια (1977-2017 ) οι 7 Πρόεδροι προσπαθούσαν να λύσουν το ανύπαρκτο δικοινοτικό πρόβλημα μεταξύ Ε/κ και Τ/κ. Για 45 χρόνια (1977-2022 ) κανένας από τους 7 Προέδρους δεν προσπάθησε να λύσει το υπαρκτό πρόβλημα της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Τουρκία που είναι η εισβολή και η κατοχή.

Η Τουρκία θέλει λύση τουρκικών προδιαγραφών ή διατήρηση του στάτους κβο ή προσάρτηση του βορρά. Δεν της συμφέρουν τα δυο κράτη. Άρα λύση θα υπάρξει μόνο εάν η Τουρκία αλλάξει ή εάν η Τουρκία βρεθεί σε περίπτωση πολέμου με τους ηττημένους, οπόταν θα φύγει από την Κύπρο και Ε/κ, Τ/κ, Μαρωνίτες, Αρμένιοι, Λατίνοι θα βρουν λύση.

Είναι εξωπραγματικό κάποιος να προσπαθεί να λύσει ένα ανύπαρκτο πρόβλημα (δικοινοτικό) ενώ έχει μπροστά του ένα υπαρκτό πρόβλημα (κατοχή) που κραυγάζει για λύση. Η σαραντάχρονη (1977-2017) διαπραγματευτική στρατηγική και πολιτική τακτική ως δικοινοτική διαφορά έχει αποδειχτεί παταγωδώς αποτυχημένη και συνέχισή της θα είναι απλή αυτοκτονία.

Εάν η Τουρκία πρώτα δεν αποσύρει τον στρατό της και απεμπολήσει τα επεμβατικά δικαιώματα είναι αδύνατον να υπάρξει οποιασδήποτε μορφής λύση και γι’ αυτό πρέπει να στραφούμε προς ανάδειξη διεθνώς της τουρκικής εισβολής το 1974 ως παρόμοια με τη ρωσική στην Ουκρανία σήμερα.

Οι τρεις βασικοί υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας έχουν, φαίνεται, ως πρόγραμμα τη συνέχιση της πολιτικής Αναστασιάδη στο Κυπριακό, δηλαδή τη λύση του ανύπαρκτου δικοινοτικού προβλήματος.

Ένας νέος Πρόεδρος θα πρέπει να διορίσει επιτροπή από ειδικούς επιστήμονες για να διαμορφώσουν νέα στρατηγική και πολιτική τακτική στις συνομιλίες με ανάδειξη του θέματος της εισβολής και κατοχής για προώθηση στις δυο εγγυήτριες Ελλάδα και Αγγλία, στην ΕΕ, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στις ΗΠΑ , στη Ρωσία, στη Κίνα, στην Ευρωβουλή μετά που θα εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, το Εθνικό Συμβούλιο και τη Βουλή. Μια άλλη επιτροπή συνταγματολόγων να ετοιμάσει Σύνταγμα για μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε Ομοσπονδία και Συντάγματα των Πολιτειών. 

Όσοι κυνηγούσαν και κυνηγούν τη λύση του ανύπαρκτου προβλήματος της δικοινοτικής διαφοράς αντέγραψαν και αντιγράφουν τον Δον Κιχώτη που κυνηγούσε τους ανεμόμυλους. Υπάρχουν όμως και υποψήφιοι που υπόσχονται να προσπαθήσουν λύση του υπαρκτού προβλήματος της κατοχής.

Οι ψηφοφόροι πρέπει να αποφασίσουν τι θέλουν μεταξύ των δυο επιλογών πριν ρίξουν την ψήφο στη κάλπη: Θέλουν να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για λύση ενός ανύπαρκτου προβλήματος (δικοινοτικό), ή θέλουν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για λύση του υπαρκτού προβλήματος (κατοχή). Εάν η κάλπη αναδείξει το πρώτο τότε δεν θα έχουμε καμία ελπίδα, εάν όμως αναδείξει το δεύτερο τότε θα έχουμε κάποια ελπίδα.