To Top
11:46 Τρίτη
24 Απριλίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Το παιχνίδι του Ερντογάν με τους πρόσφυγες
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ Το παιχνίδι του Ερντογάν με τους πρόσφυγες
  19 Μαρτίου 2018, 8:28 μμ  

4000 ήταν, περίπου, ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που έφταναν κάθε μέρα από τις τουρκικές ακτές σε ελληνικά νησιά πριν από την 1η συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ το 2016.Μάλιστα, όταν ακόμα η συμφωνία ήταν υπό συζήτηση, παρατηρήθηκε αμέσως ότι εκείνη η εισροή σχεδόν σταμάτησε. Σήμερα, φιλοξενούνται σε κέντρα διαμονής στην Ελλάδα περίπου 13.000 πρόσφυγες/μετανάστες. Οι περισσότεροι (περί τους 2000) είναι στη Λέσβο και στη Χίο (1500). Την 1η ημέρα του τρέχοντος μηνός Μαρτίου, υπήρχαν μόνο 53 αφίξεις από τις τουρκικές ακτές. Όποτε όμως υπάρχει κάποιο γεγονός που να πυροδοτήσει ακόμα περισσότερο την ένταση που ήδη υπάρχει μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, οι αφίξεις υπερπολλαπλασιάζονται.

Ηγετικό στέλεχος μεγάλης ξένης ανθρωπιστικής οργάνωσης στην Αθήνα, έλεγε χθες στο Philenews ότι αυτή ακριβώς η κατά καιρούς μετάλλαξη του αριθμού των εισροών είναι η πιο τρανή απόδειξη ότι ο Ερντογάν κρατά τα χαρτιά στα χέρια του, λέγοντας ουσιαστικώς προς όλους, αλλά κυρίως προς τους Ευρωπαίου, «εγώ ελέγχω τους λαθρεμπόρους, και όποτε θέλω εγώ μπορώ να σας στείλω πρόσφυγες».

Η Αθήνα ήλπιζε ότι μετά την ολοκλήρωση των εκλογών στη Γερμανία τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Γερμανία μπορεί να αναλάμβανε κάποια πρωτοβουλία και να ασχολείτο σφαιρικά με το προσφυγικό πρόβλημα. Όμως, από τη μία η αδυναμία του Βερολίνου να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού αμέσως μετά τις εκλογές, και από την άλλη η τροπή των πραγμάτων στην Τουρκία από την στιγμή που η Άγκυρα εξαπέλυσε μεγάλης κλίμακας επιχείρηση στο Αφρίν (Συρία), άλλαξε πάλι την κατάσταση στο προσφυγικο/μεταναστευτικό μέτωπο.

Για μία ακόμη φορά ο Ερντογάν απείλησε ότι θα γεμίσει λεωφορεία από μετανάστες και θα τους στείλει στην Ευρώπη. Και επειδή οι Βρυξέλλες έχουν καταλάβει πια ότι ο απόλυτος άρχων της Τουρκίας εννοεί τα περισσότερα που λέει, έσπευσαν αμέσως να επεκτείνουν την υπάρχουσα συμφωνία του 2016 και να διαθέσουν στην Άγκυρα (ουσιαστικά κλείνοντας, προσωρινά, το στόμα του Ερντογάν), άλλα 3 δις ευρώ.

Η Τουρκία αυτή της στιγμή, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, φιλοξενεί σο έδαφός της 3,7 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες.
Εάν τον Μάρτιο του 2016 οι τότε 28 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πήραν την απόφαση, «με την πλάτη στον τοίχο», όπως έγραψε τότε η Elizabeth Collett, Διευθύντρια του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ευρώπης, (MPI),  να εκτονώσουν την μεταναστευτική κρίση (που απειλητικά για αυτούς είχε απλωθεί στην Γηραιά Ήπειρο) ταΐζοντας τον Ερντογάν με 3 δις ευρώ, τώρα, 2 χρόνια μετά βρίσκονται στην ίδια ακριβώς θέση. Αν όχι και χειρότερη. Αφού τώρα, η Τουρκία είναι ακόμα περισσότερο απομακρυσμένη από την πιθανότητα να γίνει κανονικό ευρωπαϊκό κράτος από ότι ήταν τότε.
 

  Χρίστος Μιχαηλίδης   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.