Διευρύνουν τα κέρδη τους σήμερα οι τιμές του πετρελαίου καθώς ορισμένα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζήτησαν ένα ενδεχόμενο εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία, ενώ οι επιθέσεις σε εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας προκάλεσαν αναστάτωση στην αγορά.

Τα συμβόλαια για το West Texas Intermediate αυξάνονται 2,20 δολάρια ή 1,96% στα 114,32 δολάρια το βαρέλι και τα futures για το Brent ενισχύονται 3,18 δολάρια ή 2,75% στα 118,80 δολάρια το βαρέλι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί ο Buffett αγοράζει μετοχές ενέργειας με τις τιμές στα ύψη

Και τα δύο συμβόλαια έχουν αυξηθεί περισσότερο από 7% τη Δευτέρα καθώς η πιθανότητα για περαιτέρω στρεβλώσεις στην προμήθεια, επηρέασε την αγορά.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι διχασμένοι για το εάν θα ενωθούν με τις ΗΠΑ για να επιβάλουν κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο, με ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, να υποστηρίζουν ότι η Ένωση εξαρτάται υπερβολικά από τα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας.

“Φαίνεται ότι οι traders στην ενέργεια γίνονται όλο και πιο σίγουροι ότι οι ελλείψεις εφοδιασμού είναι επικείμενες”, αναφέρει αναλυτής της OANDA.

Η ίδια επισημαίνει ότι οι τιμές ενισχύονται ως απάντηση στις γεωπολιτικές ανησυχίες τόσο αναφορικά με την Ουκρανία όσο και με τις επιθέσεις σε εγκαταστάσεις της Saudi Aramco.

“Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι οι κίνδυνοι αυξάνονται και θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις τιμές υψηλότερα”, πρόσθεσε.

Η Σαουδική Αραβία έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα φέρει ευθύνη για διαταραχές στον παγκόσμιο εφοδιασμό μετά τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της από τους Χούτι που είναι στη “γραμμή” του Ιράν.

Πηγή: Capital.gr