Την πολυεπίπεδη αποτελεσματικότητα της μολνουπιραβίρης στην αντιμετώπιση της λοίμωξης Covid-19 τεκμηριώνουν τρεις νέες μελέτες που πρόκειται να παρουσιαστούν στο ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Μολυσματικών Νόσων (ECCMID 2022, Λισαβόνα, 23-26 Απριλίου). Τα αντιικά χάπια επιταχύνουν την εκκαθάριση του ιού από τον οργανισμό, είναι εξίσου αποτελεσματικά σε ανοσοκατασταλμένους ασθενείς και εξαλείφουν ταχύτερα τα συμπτώματα της νόσου.

Στην πρώτη μελέτη, η Δρ Julie Strizki και οι συνεργάτες της στην φαρμακευτική εταιρεία Merck (MSD στην Ελλάδα και στην Κύπρο) διαπίστωσαν ότι το νέο αντιικό χάπι εξαλείφει τον κορωνοϊό την τρίτη ημέρα από την έναρξη της θεραπείας, ενώ όσοι είχαν λάβει εικονικό σκεύασμα (placebo) χρειάστηκαν πέντε ή και περισσότερες ημέρες μέχρι να αποβληθεί ο ιός από τον οργανισμό τους.

Όπως είναι ήδη γνωστό, τα δισκία μολνουπιραβίρης πρέπει να ληφθούν εντός πέντε ημερών από την εργαστηριακή επιβεβαίωση της λοίμωξης Covid-19 (θετικό PCR test) και για πέντε διαδοχικές ημέρες στο πλαίσιο κατ’ οίκον νοσηλείας. 

Στη μελέτη της η Δρ Strizki διαπίστωσε ότι την τρίτη ημέρα από την έναρξη της θεραπείας με μολνουπιραβίρη κανείς εκ των 92 ασθενών με Covid-19 δεν είχε πια ιικό φορτίο στον οργανισμό του συγκριτικά με το 21,8% των 96 ασθενών που πήραν placebo. Την πέμπτη ημέρα ο ιός δεν ανιχνευόταν σε κανέναν από τους ασθενείς που ολοκλήρωσε την αγωγή με τα αντιικά χάπια, εν αντιθέσει με το 2,2% της ομάδας ελέγχου.

Η ερευνήτρια σημειώνει ότι «η μελέτη MOVe-OUT επιβεβαιώνει τις προϋπάρχουσες αναλύσεις ότι δηλαδή η πενθήμερη αγωγή με δύο φορές την ημέρα 800 mg μολνουπιραβίρης συντελεί σε ταχεία μείωση του ιικού RNA και ταχύτερη εξάλειψη του ιού από το εικονικό σκεύασμα».

Αποτελεσματική η μολνουπιραβίρη σε ανοσοκατασταλμένους

Στη δεύτερη μελέτη, επίσης από την Merck/MSD, ο Δρ Matthew Johnson παρατήρησε ότι η μολνουπιραβίρη καθάριζε τον κορωνοϊό από τον οργανισμό ανοσοκατασταλμένων ασθενών εξίσου αποτελεσματικά με τα άτομα που έχουν ανοσοεπάρκεια.

Ο επιστήμονας εστίασε σε 57 ανοσοκατασταλμένα άτομα (ενεργό καρκίνο, HIV, λήπτες ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, μεταμοσχευμένοι) που έλαβαν το πενθήμερο θεραπευτικό σχήμα και διαπίστωσε ότι μόλις το 8% χρειάστηκαν νοσηλεία ή απεβίωσαν 29 ημέρες μετά την έναρξη λήψης των αντιικών χαπιών συγκριτικά με το 25% της ομάδας ελέγχου.

«Οι ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς που πήραν μολνουπιραβίρη είχαν χαμηλότερη συχνότητα νοσηλείας ή θανάτου και το σκεύασμα έγινε καλά ανεκτό από τον οργανισμό τους. Μάλιστα ο ρυθμός πολλαπλασιασμού του ιού στον οργανισμό τους ανακόπηκε εξίσου αποτελεσματικά με τον οργανισμό των ατόμων με ανοσοεπάρκεια», σχολιάζει ο Δρ Johnson.

Ταχύτερη ανακούφιση συμπτωμάτων

Στην τρίτη μελέτη η Yanfen Guan, ερευνήτρια της Merck/MSD, διαπίστωσε ότι η μολνουπιραβίρη οδηγεί σε καλύτερο αποτέλεσμα αναφορικά με τα συμπτώματα της Covid-19 συγκριτικά με εικονικό σκεύασμα.

Στο πλαίσιο της μελέτης MOVe-OUT η επιστήμονας εστίασε σε 790 ασθενείς με τουλάχιστον ένα σύμπτωμα που να αποδίδεται στην Covid-19 και εν συνεχεία τους ζήτησε να κρατήσουν ένα ημερολόγιο συμπτωμάτων από την ημέρα 1 ως και την ημέρα 29 χαρακτηρίζοντάς τα ως «ανύπαρκτο», «ήπιο», «μέτριο», «σοβαρό». Συγκρίθηκαν με 699 άτομα που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.

Για την πλειοψηφία των συμπτωμάτων της Covid-19 η βελτίωση/εξάλειψη ήταν πιθανότερη στην ομάδα της μολνουπιραβίρης συγκριτικά με την ομάδα σύγκρισης, με το παρατηρούμενο όφελος να είναι μεγαλύτερο σε ότι αφορά στην απώλεια γεύσης και όσφρησης. Αναφορικά με άλλα χαρακτηριστικά της Covid-19 όπως δύσπνοια ή δυσκολία αναπνοής, βήχας, κόπωση, η βελτίωση/εξάλειψη ήταν εφικτή την 3η, 5η και 10η ημέρα στην ομάδα της μολνουπιραβίρης.

«Η μελέτη αναδεικνύει τη θετική συμβολή της μολνουπιραβίρης στο θεραπευτικό αποτέλεσμα της συμπτωματολογίας της Covid-19, υποστηρίζοντας το όφελος της αγωγής στους εξωνοσοκομειακούς ασθενείς με πρώιμη νόσο», καταλήγουν οι ερευνητές.

ygeiamou.gr