Στις 3 Απριλίου 2022 διεξήχθηκαν οι πολυ-αναμενόμενες εκλογές στην Ουγγαρία. Ως γνωστό, από το 2010 την χώρα κυβερνά ο Βίκτορ Ορμπάν με το κόμμα του Fidesz. Υπάρχουν και στην Ουγγαρία και στην Ευρώπη διαμαρτυρίες για το εξτρεμιστικό καθεστώς του Ορμπάν και τις αντιδημοκρατικές μεθόδους του. Επίσης, η χώρα, κάτω από τη διακυβέρνησή του, βρίσκεται σε αντιπαλότητα με τις Βρυξέλλες για τις δημοκρατικές αρχές και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης (βλ. Zsuzsanna Szelenyi, «Hungary Enters a New Era of Autocracy», CARNEGIE, 6 April 2022).

Από την εποχή του Brexit τα δυο καθεστώτα τα οποία βρίσκονται περισσότερο σε αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες εντός της ΕΕ είναι η Ουγγαρία του Ορμπάν και η Πολωνία.

Στις εκλογές αυτές το καθεστώς κέρδισε 2/3 των εδρών για τέταρτη φορά. Η συνασπισμένη αντιπολίτευση καταποντίστηκε και τα αποτελέσματα της ήσαν χειρότερα απ’ όσο είχαν υπολογιστεί. Είχαν νίκες περισσότερο σε περιοχές της Βουδαπέστης. Το κόμμα του Ορμπάν κέρδισε και στις φτωχές περιοχές όπου το καθεστώς είχε μεγάλη δύναμη.

Ο πόλεμος της Ουκρανίας αντί να βοηθήσει, έβλαψε την αντιπολίτευση. Η τελευταία, η οποία υποστήριζε την Ουκρανία, αποκλήθηκε από τον Ορμπάν πολεμοχαρής. Ο τελευταίος κάλεσε τον λαό να προτιμήσει το (ρωσικό) πετρέλαιο από το αίμα.

Τα αποτελέσματα των ουγγρικών εκλογών είναι δυσάρεστα όχι μόνο για την Ουγγαρία αλλά και για την Ευρώπη. Ο εξτρεμισμός θα αποκτήσει κα νέους οπαδούς, η δε ΕΕ περισσότερους αντιπάλους. Και η ερώτηση είναι:  Ποια θα είναι η αντίδραση της ΕΕ; Και à fortiori: Προς τα πού οδηγείται η ΕΕ;          

* Barrister-at-law (Lincoln’s Inn, London), διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων (Η.Ε.Ι., Γενεύης, Ελβετίας), πρώην μέλος της Γραμματείας του ΟΗΕ στο Τμήμα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.