Αυξάνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες οι φυσιοθεραπείες στο ΓεΣΥ για άτομα με εγκεφαλική παράλυση, ενώ Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας και Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου συμφώνησαν ότι με την ολοκλήρωση της συμπλήρωσης του μητρώου που καταρτίζεται, (διαδικασία η οποία επίσης παίρνει παράταση μέχρι το τέλος Ιουνίου), θα επαναξιολογηθεί το νέο πρόγραμμα και θα προσαρμοστεί στις πραγματικές ανάγκες των ασθενών, εξατομικευμένα. 

Αναλυτικά και σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ΟΑΥ και ΟΣΑΚ κατά τη μεταξύ τους συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής συμφώνησαν, σε ό,τι αφορά τα άτομα με εγκεφαλική παράλυση, ότι: 

Τα παιδιά από 0 μέχρι 6 ετών θα έχουν το δικαίωμα 96 φυσιοθεραπειών το χρόνο. Ο αριθμός των φυσιοθεραπειών για τις ηλικίες αυτές ήταν με βάση προηγούμενη απόφαση 92. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ad-Hoc επιτροπή για φυσιοθεραπείες

Τα παιδιά 6-12 ετών από 48 φυσιοθεραπείες που είχαν στη διάθεση τους βάσει της προηγούμενης απόφασης, θα έχουν πλέον 60. 

Οι θεραπείες για την ηλικιακή κατηγορία 12-18, από 12 που ήταν βάσει της προηγούμενης απόφασης, η οποία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, επανέρχεται στις 48 φυσιοθεραπείες, μέχρι την ολοκλήρωση του Μητρώου, και όπως έχει συμφωνηθεί στη συνέχεια, και εντός των επόμενων 6 μηνών,  θα γίνει επαναξιολόγηση από την «υποεπιτροπή Νευρολογικών παθήσεων για παιδιά» με βάση τη βαρύτητα της κλινικής κατάστασης κάθε ασθενούς.

Για τα παιδιά/ενήλικες 18-25,  συμφωνήθηκε όπως ο αριθμός θεραπειών αυξηθεί από  12 που προνοούσε η προηγούμενη απόφαση, σε 24. (Ο αριθμός θεραπειών θα επαναξιολογηθεί σε 6 μήνες).

Για τους ενήλικες  με εγκεφαλική παράλυση, άνω των 25 ετών, για τους οποίους δεν ορίζεται αριθμός φυσιοθεραπειών παρά μόνο μετά από αίτημα εξαίρεσης, η «υποεπιτροπή νευρολογικών νοσημάτων ενηλίκων» ανέλαβε όπως συζητήσει το θέμα σε επόμενή της συνεδρία.

Περαιτέρω ΟΑΥ και ΟΣΑΚ συμφώνησαν ότι λόγω της καθυστέρησης που παρατηρήθηκε από πλευράς των γιατρών, λόγω φόρτου εργασίας, στη διαδικασία συμπλήρωσης του Μητρώου ασθενών, θα δοθεί παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου. 

Κατά τη συνεδρία, όπως ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ Μάριος Κουλούμας,  συμφωνήθηκε ότι «οι ασθενείς για τους οποίους κρίνεται αναγκαία η παροχή περισσότερων θεραπειών θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής αίτησης για περισσότερες θεραπείες, ακόμη και πριν ολοκληρωθεί ο εγκεκριμένος αριθμός θεραπειών, όπως ισχύει και σήμερα».

Πολύ σημαντικό, είπε καταλήγοντας ο κ. Κουλούμας, είναι και το γεγονός ότι, «συζητήθηκε και η παροχή κατ’ οίκον φυσιοθεραπειών και συμφωνήθηκε ότι ο Οργανισμός θα προχωρήσει στη συγκεκριμένη παροχή εντός εύλογου χρονικού διαστήματος μετά την ολοκλήρωση του Μητρώου».