της Ελένης Μπότα

Αποζημιώσεις της τάξης των 25 εκατ. ευρώ ενέκρινε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την απώλεια εσόδων από τα διόδια το πρώτο εξάμηνο του 2021 στους παραχωρησιούχους Ολυμπία Οδός, ΓΕΦΥΡΑ και Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου. 

Οι αποφάσεις για αποζημίωση των παραχωρησιούχων αφορούν την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου έως τις 30 Ιουνίου 2021, “που συνίσταται στους περιορισμούς και στις απαγορεύσεις που επέβαλε το Ελληνικό Δημόσιο στις μετακινήσεις για να περιορίσει τη διασπορά της πανδημίας”. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τέλος Covid Pass για είσοδο στην Ελλάδα – 100% χωρητικότητα

Ειδικότερα στην παραχωρησιούχο Ολυμπία Οδός του αυτοκινητόδρομου “ΕΛΕΥΣΙΝΑ – ΚΟΡΙΝΘΟΣ – ΠΑΤΡΑ”” για τους πρώτους 6 μήνες του 2021 εγκρίθηκε το ποσό των 17,8 εκατ ευρώ ενώ η συνολική αξία των πληρωμών λόγω των περιορισμών και απαγορεύσεων που επέβαλε το Ελληνικό Δημόσιο στις μετακινήσεις, προκειμένου να περιορίσει τη διασπορά της πανδημίας (Covid-19), στον εν λόγω αυτοκινητόδρομο έχουν ανέλθει στα 94,11 εκατ. ευρώ. 

Όσον αφορά στη ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ, εγκρίθηκε το ποσό των 6,02 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα η συνολική αξία των πληρωμών στον παραχωρησιούχο ανέρχεται στα 18,1 εκατ. ευρώ. 

Όσον αφορά στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου το ποσό της αποζημίωσης που πιστώθηκε από το Υπουργείο για το πρώτο εξάμηνο του 2021 ανέρχεται στις 841 χιλ. ευρώ, ανεβάζοντας τη συνολική αξία των πληρωμών στα 30,9 εκατ ευρώ. 

Τέλος το Υπουργείο ενέκρινε την διάθεση ποσού 3,73 εκατ. ευρώ στην ΜΟΡΕΑΣ, ως Επιδότηση Λειτουργίας και Πρόσθετη Επιδότηση Λειτουργίας στα πλαίσια της Σύμβασης Παραχώρησης για την “Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία, Συντήρηση και Εκμετάλλευση του Αυτοκινητοδρόμου Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και Κλάδος Λεύκτρο – Σπάρτη” για το διάστημα 3.9.21-2.3.22.

Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος αυτοκινητόδρομος είναι ο μόνος που επιδοτείται σταθερά, καθώς εξαρχής είχε θεωρηθεί ελλειμματικός με το σύνολο των πληρωμών μέχρι σήμερα να ανέρχεται στα 335,7 εκατ ευρώ. 

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένονται και οι αποζημιώσεις τόσο για Νέα όσο και για την Κεντρική Οδό. 

Πηγή: Capital.gr