Τα τουρκοκυπριακά κόμματα εκφράζουν την συμπαράσταση τους στον Τουρκοκύπριο δημοσιογράφο Σενέρ Λεβέντ, ο οποίος καταδικάστηκε ερήμην στην Τουρκία σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών.

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, η «Αβρούπα» γράφει ότι η πρόεδρος του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας (ΚΚΔ), Μινέ Ατλί έθεσε το θέμα της καταδίκης του δημοσιογράφου Σενέρ Λεβέντ στην Άγκυρα κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε στο Παρίσι με την Γενική Διευθύντρια και Εκπρόσωπο Τύπου της Οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα Pauline Ades-Mevel.

Σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η κ. Ατλί αναφέρει ότι συζήτησε με την αξιωματούχο της διεθνούς οργάνωσης το θέμα της στοχοποίησης αξιόλογων δημοσιογράφων, όπως ο Σενέρ Λεβέντ και η Πινάρ Μπαρούτ, επισημαίνοντας ότι περιορίζεται η ελευθερία έκφρασης στα κατεχόμενα και ότι το ενθαρρύνουν και οι «κυβερνώντες» αυτό.

Η κ. Ατλί σημειώνει ότι συζήτησαν και το ότι στις υποθέσεις Οσμάν Καβάλα και Σενέρ Λεβέντ στην Τουρκία η δικαιοσύνη στην χώρα απομακρύνθηκε από την έννοια του κράτους δικαίου και ότι ουδέποτε ήταν τόσο σημαντική όσο τώρα η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης για τους Τουρκοκύπριους.  

Σύμφωνα με την «Αβρούπα», και ο γραμματέας του Κόμματος Νέα Κύπρος (YKP), Χαλίλ Καραπασιάογλου σχολίασε την καταδίκη του εκδότη της εφημερίδας Σενέρ Λεβέντ από δικαστήριο στην Τουρκία, επισημαίνοντας ότι «ούτε στα δικαστήρια της αποικίας δεχόμαστε να δικάζεται επειδή τάσσεται ενάντια στην τουρκική κατοχή, ούτε στα δικαστήρια του αποικιοκράτη».

Σε γραπτή δήλωση, ο κ. Καραπασιάογλου κάνει λόγο για εντατικοποίηση των συστηματικών επιθέσεων κατά των Κύπριων διανοούμενων που αγωνίζονται ενάντια στην τουρκική κατοχή στην βόρεια Κύπρο.

ΚΥΠΕ-ΓΤΠ