Αντιμέτωπα με νέο πληθωριστικό σοκ που έφθασε στο ρεκόρ δεκαετιών 8,6% τον Απρίλιο βρέθηκαν τα νοικοκυριά, κάτι που μειώνει σημαντικά την αγοραστική δύναμη των εισοδημάτων και επιδεινώνει το επίπεδο διαβίωσης, καθώς το κύμα ακρίβειας αυξάνεται κάθε μήνα με ταχύτητα και μοιάζει να είναι μακριά η μέρα που θα καταγράψει μείωση.

H προκαταρκτική εκτίμηση που ανακοίνωσε χθες η Eurostat για τον Απρίλιο δείχνει ότι ο πληθωρισμός στην Κύπρο εκτιμάται στο 8,6%, από 6,2% τον Μάρτιο, 5,8% τον Φεβρουάριο, 5% τον Ιανουάριο και 1,2% τον Απρίλιο του 2021!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κατά 36% αυξήθηκαν οι λογαριασμοί ηλεκτρισμού στην Κύπρο

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωζώνης αναμένεται να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 7,5% τον Απρίλιο του 2022, από 7,4% τον Μάρτιο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat. Ο πληθωρισμός στην Κύπρο ξεπέρασε μάλιστα τον μέσο όρο του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, σε αντίθεση με τους τελευταίους μήνες, που ήταν κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, κάτι που επισήμαινε με ικανοποίηση πολλές φορές το Υπουργείο Οικονομικών. Χαρακτηριστικό του άλματος που έκανε η Κύπρος είναι ότι τον Απρίλιο ο δείκτης τιμών αυξήθηκε 3,1%, σε σχέση με τον Μάρτιο.

Το ανησυχητικό είναι πως η χθεσινή εκτίμηση της Eurostat προδιαθέτει ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή που θα ανακοινωθεί από την Στατιστική Υπηρεσία της Κύπρου στις 5 Μαϊου θα είναι αυξημένος περίπου κατά μια ποσοστιαία μονάδα για τον Απρίλιο, δηλαδή λίγο πιο κάτω από το 10%! Η Eurostat υπολογίζει τον πληθωρισμό με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, δηλαδή ενιαίους συντελεστές στάθμισης των προϊόντων και υπηρεσιών για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, ενώ η Στατιστική Υπηρεσία έχει διαφορετική στάθμιση για το «καλάθι» προϊόντων και υπηρεσιών.

Από τα στοιχεία της Eurostat φαίνεται ότι οι ανατιμήσεις στα ενεργειακά προϊόντα είναι υπεύθυνες για περίπου το 60% της αύξησης του ευρωπαϊκού πληθωρισμού και είναι η βασική αιτία της διατήρησης του πληθωρισμού της Ευρωζώνης πάνω από το 7% για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

Τι σημαίνει όμως στην πράξη ο πληθωρισμός για τα νοικοκυριά; Το πληθωριστικό σοκ των τελευταίων μηνών μειώνει σημαντικά την αγοραστική δύναμη και το βιοτικό επίπεδο, ειδικότερα των χαμηλόμισθων, που καταναλώνουν σημαντικό μέρος του μισθού τους για αγορά απόλυτα αναγκαίων προϊόντων, τα οποία ανατιμώνται σχεδόν κάθε μήνα. Στα 1.000 ευρώ τον Απρίλιο, η αγοραστική δύναμη των μισθωτών ήταν 914 ευρώ (τα 86 ευρώ εξανεμίστηκαν λόγω πληθωρισμού), στα 1.500 ευρώ η αγοραστική δύναμη ήταν 1.414 και στις 2.000 ευρώ η πραγματική αξία ήταν 1.914. Φυσικά οι απώλειες είναι ακόμη μεγαλύτερες όταν ο υπολογισμός γίνει με το ποσοστό δείκτη τιμών καταναλωτή που θα ανακοινώσει η Στατιστική Υπηρεσία και όπως προαναφέραμε οι επιπτώσεις είναι σοβαρότερες για τα χαμηλά αμειβόμενα στρώματα.

Οι συνεχείς αυξήσεις του πληθωρισμού λειτουργούν αρνητικά και για τις καταθέσεις. Οι καταθέτες όχι μόνο δεν έχουν οφέλη λόγω των μηδενικών επιτοκίων αλλά επιπλέον υφίστανται απώλειες από τις πληθωριστικές πιέσεις που εκδηλώνονται στην οικονομία. Το Υπουργείο Οικονομικών, σε μια περίοδο παρατεταμένης αβεβαιότητας και αστάθειας, καθώς δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να υπάρχει κάποια ιδιαίτερη αισιοδοξία για το τέλος των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, αναμένεται ότι θα προχωρήσει σε αναθεώρηση των στόχων για την πορεία της οικονομίας για φέτος, οι οποίοι θα αποτυπωθούν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα κατατεθεί στην Κομισιόν.

Πληθωρισμός στην Ευρώπη

Με βάση τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις που δημοσίευσε η Eurostat, τις πρώτες θέσεις με υψηλά διψήφια ποσοστά πληθωρισμού βρίσκονται η Εσθονία (19%) η Λιθουανία (16,6%) η Λετονία 13,2%) η Ολλανδία (11,2%) και η Σλοβακία (10,9)%. Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός εκτιμάται 9,4%, στο Βέλγιο 9,3% και στο Λουξεμβούργο 9%. Στην  Ισπανία ο πληθωρισμός για τον Απρίλιο εκτιμάται 8,3%, στη Γερμανία 7,8%, στη Σλοβενία 7,4%, στην Πορτογαλία 7,3%, στην Ιταλία 6,6%, στη Γαλλία 5,4% και ο χαμηλότερος είναι στη Μάλτα, 4,9%.