Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου – που τιμάται στις 3 Μαΐου- επισκιάζεται και αμαυρώνεται από την υπό εξέλιξη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στα εδάφη της Ουκρανίας. Ο πόλεμος αυτός παραβιάζει κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου, καταρρακώνει συλλήβδην όλα τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την ίδια ώρα πληγώνει βάναυσα την ελευθερία έκφρασης και την ελευθεροτυπία.

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Συντακτών Κύπρου, αποτιμώντας φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, αναφέρει ότι στρέφει τη σκέψη στους Ουκρανούς δημοσιογράφους, που μέσα από την αγριότητα του πολέμου, ανάμεσα σε εκατόμβες νεκρών – θυμάτων του Ρώσου επιδρομέα, αγωνίζονται κυριολεκτικά με κίνδυνο της ζωής τους, να μεταφέρουν την αλήθεια στον ουκρανικό λαό και τους λαούς όλου του κόσμου.

«Η Ένωση Συντακτών Κύπρου στρέφει τη σκέψη στους Ουκρανούς συναδέλφους που είτε έχασαν τη ζωή τους κατά την επιτέλεση του δημοσιογραφικού τους καθήκοντος, είτε τραυματίστηκαν σοβαρά. Η σκέψη μας είναι και με τους Ουκρανούς δημοσιογράφους που συνεχίζουν την αποστολή τους εν μέσω βομβαρδισμών και κανονιοβολισμών από τις ρωσικές δυνάμεις.

Την ίδια ώρα συμπαραστεκόμαστε και στους Ρώσους δημοσιογράφους που δεν συμπαρασύρονται από το αφήγημα του καθεστώτος που κυβερνά τη χώρα τους και αναζητούν την αλήθεια, αναλαμβάνοντας υψηλά ρίσκα. Συμπαραστεκόμαστε στους Ρώσους δημοσιογράφους που δίνουν τον δικό τους αγώνα, ουδόλως ανώδυνο, για να φτάσει η αλήθεια στη ρωσική κοινή γνώμη και την κοινή γνώμη όλου του κόσμου.

Γενικά, η 3η Μαΐου είναι ημέρα κατά την οποία οφείλουμε όλοι να αναλογιστούμε πόσο σημαντική είναι για τη δημοκρατία η ελευθεροτυπία και η ελευθερία έκφρασης. Όπου δοκιμάζεται η δημοσιογραφία και οι λειτουργοί της, σε όποια γωνιά του πλανήτη, στην Τουρκία, την κατεχόμενη Κύπρο και αλλού, δοκιμάζεται και η δημοκρατία. Οι δημοσιογράφοι είναι ταγμένοι να υπηρετούν στις επάλξεις της ελευθεροφροσύνης. Η αρχή αυτή ας παραμείνει φάρος φωτεινός και για τη δημοσιογραφική κοινότητα της πατρίδας μας» καταλήγει η ανακοίνωση.