Κάποτε Θεοδωράκης και Χατζιδάκις πήγαν στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, στα Γιάννινα, για συναυλία. Όταν η μπάντα, υπό τη διεύθυνση του Μίκη άρχισε να παίζει ένα ζεϊμπέκικο, όπως αφηγήθηκε ο Μάνος, «περί τους 100 γόνους οικογενειών των Ιωαννίνων σηκώθηκαν κι άρχισαν να χορεύουν στο αρχαίο θέατρο». Ο Χατζιδάκις έξω φρενών, ακύρωσε τη συμμετοχή του στη συναυλία και δήλωσε ότι, «Οι Έλληνες είναι βαθύτατα απαίδευτος λαός! Γόνοι αμόρφωτων ηλιθίων, που έμαθαν να τ’ αρπάζουν απ’ το κόμμα και να διορίζονται στο Δημόσιο! Εικονοκλάστες και εικονολάτρες είναι τα ίδια απόσκατα του συστήματος της αποχετευτικής πολιτικής των πανάθλιων Ελλήνων πολιτικών!».

Αυτό το τελευταίο, περί πολιτικών το θυμήθηκα τις προάλλες όταν άκουσα την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, πως ήταν fake η είδηση ότι, «τον περασμένο Νοέμβριο, απετράπη school shooting, μετά από πληροφορίες που έλαβε η Διεύθυνση του σχολείου, όπως υποστήριξε ενώπιον της Ad Hoc Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Δημογραφικό Πρόβλημα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων και Κηδεμόνων του Περιφερειακού Γυμνασίου Κοκκινοτριμιθιάς, Πόλυς Πολυκάρπου. Ενημερώθηκε η Διεύθυνση του σχολείου (από καθηγήτρια που άκουσε συνομιλία μεταξύ μαθητών) και σε συνεργασία με την Αστυνομία έγιναν έρευνες, από τις οποίες προέκυψε ότι ο μαθητής είχε στην κατοχή του έναν χάρτη του σχολείου».

Δείτε τώρα τι συνέβη. H συγκεκριμένη Επιτροπή της οποίας προεδρεύει ο Λίνος Παπαγιάννης του ΕΛΑΜ, εξέταζε θέμα δημογραφικής αλλοίωσης στην περιοχή Κοκκινοτριμιθιάς, λόγω Πουρνάρα προφανέστατα και κάλεσαν τον κ. Πολυκάρπου να πει το στόρι περί αλλοδαπού μαθητή που θα σκότωνε συμμαθητές του. Για να βρει αφορμή ο Λ. Παπαγιάννης να δηλώσει ότι έγιναν καταγγελίες για «αποτρόπαιες πράξεις» που τελούνται «με την προστασία των υπηρεσιών», ενώ ο μονίμως γλαφυρός Ζαχαρίας Κουλίας, να πει ότι, «Οι κάτοικοι εξωθούνται να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους. Η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο». Το βράδι στα τηλεοπτικά δελτία έγινε ο κακός χαμός.

Μετά τη διάψευση από το υπουργείο Παιδείας του συμβάντος και κυρίως της ανάμιξης αλλοδαπού μαθητή, ουδείς βγήκε να απολογηθεί για τα ψεύδη. Παπαγιάννης,  Κουλίας και Πολυκάρπου σιώπησαν ένοχα καθώς είχαν επίγνωση του τι έπρατταν, το οποίο υπέδειξε μόνο η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου-Λιβανίου, δηλαδή τον κίνδυνο από την παραγωγή και αναπαραγωγή τέτοιων ψευδών ειδήσεων, που υποθάλπουν τον ρατσισμό και τη ξενοφοβία. Εμφανώς είχαν ως στόχο να συνδέσουν το περιστατικό με το Πουρνάρα, την ευθύνη για την άθλια κατάσταση του οποίου φέρει αποκλειστικά η κυβέρνηση και κανένας αλλοδαπός που κοιμάται και περπατά στα λύματα εκείνου του άθλιου κέντρου «φιλοξενίας».

Είχε άδικο ο Χατζιδάκις όταν μιλούσε για, «εικονοκλάστες και εικονολάτρες, είναι τα ίδια απόσκατα του συστήματος της αποχετευτικής πολιτικής των πανάθλιων Ελλήνων πολιτικών»; Ο Χατζιδάκις μίλησε όμως και για τις εξαιρέσεις. «Εξαιρέσεις, όμως, είναι οι λευκοφόροι, κατά την έκφραση του Οδυσσέα Ελύτη, που δικαιώνουν την ύπαρξή τους, στο πέρασμά τους από την επίγειο ζωή, και, ίσως, αργότερα, συμβάλλουν στην άνοδο του πνευματικού επιπέδου του λαού μας. Αν κάτι πάει μπροστά, μόνο απ’ τις «εξαιρέσεις» θα πάει!..». Δύο από αυτές τις εξαιρέσεις του παγκόσμιου πολιτισμού, ο Άλφρεντ Αϊνστάιν και ο Σίγκμουντ Φρόιντ αντάλλαξαν επιστολές το 1931-32 για τον κίνδυνο του πολέμου. Υπό την ομπρέλα της Κοινωνίας των Εθών, ο  Αϊνστάιν ερωτά τον Φρόιντ, τι πρέπει να γίνει προκειμένου να απελευθερωθεί η ανθρωπότητα από την απειλή του πολέμου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Είμαι πεπεισμένος ότι όλοι σχεδόν οι μεγάλοι άνδρες οι οποίοι λόγω των επιτευγμάτων τους αναγνωρίζονται ως ηγέτες ακόμα και από μικρές ομάδες συμμερίζονται τα ίδια ιδανικά. ΄Έχουν όμως ελάχιστη επίδραση στην εξέλιξη των πολιτικών γεγονότων. Έτσι είναι σχεδόν φανερό ότι το πεδίο της ανθρώπινης δραστηριότητας που είναι πιο κρίσιμο για την τύχη των εθνών, βρίσκεται στα χέρια εντελώς ανεύθυνων πολιτικών ανδρών».  Ο Φρόιντ στη μακροσκελή απάντηση του λέει μεταξύ άλλων: «Σύμφωνα με τη δική μου οπτική, η πολιτισμική ανάπτυξη της ανθρωπότητας προχωράει από την απώτατη αρχαιότητα. Σε αυτή τη διαδικασία οφείλουμε όλα τα θετικά της ιδιοσυγκρασίας μας, αλλά και πολλά δεινά που μας κάνουν να υποφέρουμε. Οι ρίζες και τα αίτια της είναι ασαφή, η εγκυρότητα της αβέβαιη αλλά μερικά από τα χαρακτηριστικά της εύκολα γίνονται αντιληπτά. Μπορεί κάλλιστα να οδηγήσει στον αφανισμό της ανθρωπότητας καθώς εξασθενεί τη σεξουαλική λειτουργία με περισσότερους από έναν τρόπους, με αποτέλεσμα ακόμα και σήμερα οι απολίτιστες φυλές και οι οπισθοδρομικές τάξεις όλων των εθνών να πολλαπλασιάζονται πιο γρήγορα από ότι τα πιο καλλιεργημένα μέλη τους. Η διαδικασία αυτή θα μπορούσε, ίσως, να παρομοιαστεί με τα αποτελέσματα της εξημέρωσης ορισμένων ζώων -που συνεπάγεται σαφέστατα φυσικές αλλαγές στη δομή -αλλά η άποψη ότι η πολιτική εξέλιξη είναι οργανική διαδικασία αυτής της τάξης , δεν έχει γίνει ακόμα αποδεκτή». Μερικά χρόνια μετά, οι απολίτιστες φυλές και οι οπισθοδρομικές τάξεις όλων των εθνών που πολλαπλασιάζονται πιο γρήγορα από ότι τα πιο καλλιεργημένα μέλη τους κατά τον Φρόιντ, οδήγησαν την ανθρωπότητα στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στα στρατόπεδα συγκέντρωση και στα κολαστήρια.  

Σήμερα μετά την οθόνη της τηλεόρασης σας που δείχνει τον Πούτιν να ισοπεδώνει την Ουκρανία, ανοίξτε την οθόνη του πλανήτη για να δείτε αμόρφωτους, απαίδευτους, ρατσιστές, ξενοφοβικούς, φασίστες, νεοναζί, ντυμένους σαν καρναβαλιστές να καταλαμβάνουν τα Καπιτώλια στις χώρες των Τραμπ, Όρμπαν, Μπολσονάρο και αλλού επιβεβαιώνοντας ότι ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος δεν ήταν δυστυχώς ο τελευταίος παγκόσμιος, καθώς όπως εμφανώς πιστοποιείται και από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, το 75% του πλανήτη είναι αδαείς έως και αφελέστατοι αλλά και εξαθλιωμένοι και συνεπώς ως πλειοψηφία αποτελούν μια πολύ εκρηκτική κι επικίνδυνη γόμωση, που μπορεί όμως να εξουδετερωθεί αριστοτεχνικά και κεκαλυμμένα, με κάποιο COVID και σε μικρότερη κλίμακα με μια εισβολή, για να δουλεύουν και οι βιομηχανίες των όπλων, συνδυαστικά με τις φαρμακοβιομηχανίες και την πληροφορική!

[email protected]