Ένα αφιέρωμα στον διεθνούς φήμης αρχαιολόγο, ακαδημαϊκό, πανεπιστημιακό καθηγητή και συγγραφέα Βάσο Καραγιώργη (1929-2021) οργανώνει το Ελληνικό Κέντρο στο Λονδίνο στις 16 Ιουνίου στις 7μ.μ.

Για τον σπουδαίο αρχαιολόγο θα μιλήσει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κώστας Σερέζης ο οποίος ασχολήθηκε με το έργο του τιμώμενου στην Ελλάδα και την Κύπρο, υπήρξε προσωπικός φίλος του επι πολλά χρόνια κι έγραψε το βιβλίο «Ο Βάσος Καραγιώργης όπως τον γνώρισα».

Στην εκδήλωση θα προβληθεί 12λεπτο απόσπασμα από φιλμ που γύρισε ο ομιλητής στη Βενετία όταν ο Βάσος Καραγιώργης τιμήθηκε με το βραβείο «Τα χρυσά άλογα του Αγίου Μάρκου». Θα παρουσιαστεί επίσης μια μικρή έκθεση ντοκουμέντων από το αρχείο του Κώστα Σερέζη. Η Κλειώ Καραγιώργη, κόρη του τιμώμενου, η οποία εργάζεται στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι ως σύμβουλος αρχιτέκτονας, θα παρευρεθεί στην εκδήλωση.

Το βιβλίο «Ο Βάσος Καραγιώργης όπως τον γνώρισα» ξεκίνησε ως οµιλία του Κώστα Σερέζη κατά την παρουσίαση του αυτοβιογραφικού βιβλίου του Κύπριου αρχαιολόγου Βάσου Καραγιώργη «Μνήµες, νοσταλγίες και ξεριζωµοί. Τρίκωµο-Σαλαµίνα», στη Λευκωσία, το καλοκαίρι του 2018.

«Η επιθυµία που διατυπώθηκε από πολλές πλευρές για τη δηµοσιοποίηση εκείνου του κειµένου οδήγησε στην επέκτασή του και µε άλλα στοιχεία για να συγκροτηθεί αυτή η έκδοση που αποτελεί τη σύντοµη αποτύπωση ενός πορτρέτου της σηµαντικής αυτής προσωπικότητας της Κύπρου µε τη διεθνή ακτινοβολία» σημειώνει ο Κώστας Σερέζης. «Οι προσωπικές εµπειρίες από την επί χρόνια παρακολούθηση της δραστηριότητας του ανθρώπου που έφερε στο φως πολλά και πολύτιµα στοιχεία από το αρχαίο παρελθόν της Κύπρου και η γνώση της πολύµορφης και συνεχούς απήχησης του έργου του, ανασκαφικού, συγγραφικού και διδακτικού, ανά τον κόσµο, συνέτειναν στη διαµόρφωση µιας αδρής σκιαγραφίας µε προσωπικό ύφος, που αγγίζει µε πρωτοτυπία και ειλικρίνεια, µε εκτίµηση και αγάπη τον άνθρωπο, τον επιστήµονα και το έργο του».

Στο βιβλίο ο Κώστας Σερέζης παρουσιάζει μια φωτογραφία του Βάσου Καραγιώργη του 2016 στο τοπικό Μουσείο Παλαιπάφου, τα σηµερινά Κούκλια. «Aκόµη και σε αυτή την περίοδο της ζωής του µελετούσε την κεραµική του 11ου αιώνα π.Χ. που βρέθηκε σε τάφους της περιοχής. Στη νεκρόπολη της Παλαιπάφου ο Βάσος Καραγιώργης είχε φέρει στο φως, κατά την περίοδο 1979-1980, που ανέσκαπτε εκεί, τρεις χάλκινους οβελούς. Ο ένας έφερε επιγραφή στο κυπριακό συλλαβάριο µε τις λέξεις “του Οφέλτη”. Η γραφή σε γενική πτώση ελληνικού κύριου ονόµατος, είχε επισηµάνει τότε ο Βάσος Καραγιώργης, είναι η πρωιµότερη ένδειξη που υπάρχει για τη χρήση της ελληνικής γλώσσας στην Κύπρο και πιο συγκεκριµένα της αρκαδικής διαλέκτου. Ανάγεται στον 11ο αιώνα π.Χ. Με τις χάλκινες αυτές σούβλες ο Μυκηναίος αριστοκράτης έψηνε οικογενειακώς κρέας στα κάρβουνα, ακριβώς όπως το κάνουν και οι σηµερινοί Κύπριοι, σε µια προσφιλή συνήθεια τόσο πολύ διαδεδοµένη. Ο Βάσος Καραγιώργης θεωρεί ανεκτίµητη, από πολλές απόψεις, τη σπουδαιότητα του οβελού του Οφέλτη, όπως πολύτιµο επιστηµονικά θεωρώ ότι είναι και το βιβλίο του “Κύπρος, το σταυροδρόµι της Ανατολικής Μεσογείου, 1600-500 π. Χ.”, στο οποίο γίνονται ευρύτατες αναφορές στο συγκεκριµένο θέµα».

* O Βάσος Καραγιώργης, σε φωτογραφία του 2016 στο τοπικό Μουσείο Παλαιπάφου, τα σηµερινά Κούκλια.