Η ουκρανική στρατιωτική ηγεσία υποβάθμισε τις προσδοκίες ότι θα γίνει επιχείρηση διάσωσης των στρατιωτικών και των αμάχων που είναι παγιδευμένοι στο εργοστάσιο Αζοφστάλ της Μαριούπολης, περικυκλωμένοι από ρωσικά στρατεύματα.

Οποιαδήποτε «τέτοια επιχείρηση θα απαιτούσε μεγάλο αριθμό στρατιωτών, διότι οι ουκρανικές δυνάμεις βρίσκονται σε απόσταση 150 ως 200 χιλιομέτρων», δήλωσε χθες Τετάρτη ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ολεξίι Χρόμοφ, επισημαίνοντας ότι θα είχε μεγάλο κόστος σε απώλειες, καθώς ο ρωσικός στρατός έχει εγκαταστήσει ισχυρές άμυνες στη Μαριούπολη.

Το λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, τελούσε υπό ρωσική πολιορκία για πάνω από δύο μήνες.

Σύμφωνα με την Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης της Ουκρανίας, Ιρίνα Βέρεστσουκ, περίπου 1.000 ουκρανοί στρατιωτικοί, από τους οποίους περίπου οι μισοί είναι τραυματίες, βρίσκονται ακόμη στις εγκαταστάσεις της Αζοφστάλ. Ρωσικές πηγές κάνουν λόγο για 2.500 Ουκρανούς μαχητές και ξένους μισθοφόρους στο αχανές εργοστάσιο.

Στο μεταξύ, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν στη νοτιοδυτική Ρωσία, από βομβαρδισμό που προήλθε από την Ουκρανία, υποστήριξε σήμερα ο Ρώσος κυβερνήτης της περιφέρειας του Μπέλγκοροντ, Βιατσεσλάβ Γκλαντκόφ.

«Μέχρι στιγμής, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, πέθανε μέσα στο ασθενοφόρο και υπάρχουν τρεις τραυματίες» από τον βομβαρδισμό ενός μεθοριακού χωριού, ανέφερε ο Γκλαντκόφ σε ανάρτησή στο Telegram.

Η ρωσική στρατιωτική ηγεσία κάλεσε διεθνείς οργανισμούς και οργανώσεις αρωγής να αναλάβουν πρωτοβουλία για να απομακρυνθούν οι άμαχοι από δυο πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας.

«Ενόψει της διαγραφόμενης καταστροφικής ανθρωπιστικής κατάστασης για τους περισσότερους πολίτες στην Κραματόρσκ και τη Σλοβιάνσκ, καλούμε τη διεθνή κοινότητα, τον ΟΗΕ, τον ΟΑΣΕ και τη ΔΕΕΣ να λάβουν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ταχεία και ασφαλή απομάκρυνση όλων των αμάχων από τις πόλεις αυτές υπό τον έλεγχο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων», είπε ο Ρώσος υποστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ την Τετάρτη το απόγευμα, κατά το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο υποστράτηγος Μιζίντσεφ τόνισε πως τα ουκρανικά στρατεύματα, οχυρωμένα στην Κραματόρσκ και στη Σλοβιάνσκ, χρησιμοποιούν τους άμαχους σαν ανθρώπινες ασπίδες.

Ο ανώτερος Ρώσος αξιωματικός υποστήριξε ακόμη ότι στις δύο πόλεις εξακολουθούν να βρίσκονται κάπου 90.000 άμαχοι.

Ο Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, είχε αργά χθες βράδυ τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ.

Ο Καγκελάριος ενημερώθηκε για την τρέχουσα κατάσταση και για την πορεία της διαπραγματευτικής διαδικασίας με τη Ρωσία, κατά την ανακοίνωση.

«Ο ομοσπονδιακός Καγκελάριος τόνισε ότι η Ρωσία εξακολουθεί να καλείται να τερματίσει αμέσως τις εχθροπραξίες στην Ουκρανία και να αποκαταστήσει την εδαφική ακεραιότητα και την (εθνική) κυριαρχία της Ουκρανίας. Ο Καγκελάριος και ο Ουκρανός Πρόεδρος αντάλλαξαν επίσης απόψεις σχετικά με πολύ συγκεκριμένες, πρακτικές επιλογές για περαιτέρω υποστήριξη προς την Ουκρανία και συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή», εξηγείται στην ανακοίνωση του Βερολίνου.

Επισημαίνεται ακόμη ότι ο κ. Σολτς εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον κ. Ζελένσκι για τον θάνατο του πρώτου Προέδρου της μετασοβιετικής Ουκρανίας Λεονίντ Κραβτσούκ. «Η Ουκρανία έχασε έναν πολιτικό που την οδήγησε στην ανεξαρτησία με προνοητικότητα και θάρρος. Με το βλέμμα στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, είναι τώρα πιο σημαντικό από ποτέ να διαφυλάξουμε το όνειρο μιας ανεξάρτητης, ελεύθερης και κυρίαρχης Ουρανίας», είπε ο καγκελάριος, κατά την ανακοίνωση.

Από την πλευρά του ο κ. Ζελένσκι ανέφερε, μέσω Twitter, ότι μίλησε με τον Όλαφ Σολτς για αμυντική βοήθεια, συνεργασία στον ενεργειακό τομέα και αυστηρότερες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Επιπλέον, εκατόν τρεις Τσέχοι έλαβαν προεδρική άδεια για να πολεμήσουν εθελοντικά στην Ουκρανία απέναντι στους εισβολείς από τη Ρωσία, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Τσέχου Προέδρου Μίλος Ζέμαν.

Στην Τσεχία η νομοθεσία απαγορεύει στους πολίτες να πολεμούν για λογαριασμό ενόπλων δυνάμεων άλλων χωρών. Ωστόσο, προβλέπεται εξαίρεση στην περίπτωση που λάβουν ειδική άδεια.

Ο Πρόεδρος της Τσεχίας, Μίλος Ζέμαν, έχει εγκρίνει 103 αιτήσεις, όπως γνωστοποίησε σήμερα ο εκπρόσωπός του.

Οι εθελοντές αναμένουν πλέον να λάβουν έγκριση και από τον Πρωθυπουργό Πετρ Φιάλα πριν αναχωρήσουν για την Ουκρανία. Ο εκπρόσωπος του Προέδρου Ζέμαν ανέφερε πως δεν θεωρεί ότι συντρέχει λόγος για τον οποίο ο Πρωθυπουργός θα μπλοκάρει την αναχώρησή τους.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει απευθύνει κάλεσμα σε εθελοντές που επιθυμούν να πολεμήσουν τους Ρώσους εισβολείς στην πατρίδα του, λέγοντας πως θα δημιουργήσει μια «πολυεθνική ταξιαρχία».

Η Δημοκρατία της Τσεχίας είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 1999. Ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, έχει αποκλείσει την άμεση εμπλοκή δυνάμεων του ΝΑΤΟ στον πόλεμο της Ουκρανίας.