To Top
03:01 Τετάρτη
20 Ιουνίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Στο Ανώτατο η λύση του γρίφου για 56η έδρα
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ Στο Ανώτατο η λύση του γρίφου για 56η έδρα
Τελευταία Ενημέρωση: 13 Ιουνίου 2018, 11:48 πμ

Η αντιπολίτευση αυξάνει την πίεση στην Κυβέρνηση γενικότερα και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ειδικότερα για το θέμα της έδρας της Λεμεσού, ωστόσο ο Νίκος Αναστασιάδης δεν φαίνεται να επιθυμεί ανάμειξη στο θέμα και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα αφήνει το Ανώτατο Δικαστήριο να λύσει τον γόρδιο δεσμό.

Πρόθεση του Προέδρου είναι, όπως γράψαμε και χθες, να ζητηθεί αρχικά η γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Κώστα Κληρίδη, ως νομικού συμβούλου του κράτους, ως προς τη συνταγματικότητα της πρότασης που προτίθεται να ψηφίσει σήμερα κατά πλειοψηφία η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Η Αλληλεγγύη σε νέα παρέμβασή της σημειώνει ότι οι ευρωπαϊκές και οι βουλευτικές εκλογές γίνονται στη βάση διαφορετικών νομοθετικών ρυθμίσεων και η οποιαδήποτε εξίσωση είναι εξ υπαρχής λαθεμένη και αυθαίρετη. «Άλλο ευρωπαϊκές εκλογές και άλλο βουλευτικές», αποφαίνεται.

Παράλληλα, επιχειρεί να απαντήσει και στο ζήτημα που εγείρει ο Γιώργος Λιλλήκας για τη μετακίνηση βουλευτών, υποστηρίζοντας ότι η μετακίνηση βουλευτών σε άλλο κόμμα ή ακόμα η ανεξαρτητοποίησή τους, εφόσον δεν υπάρχει ειδική νομοθεσία που να ρυθμίζει το θέμα, όπως ισχύει σε κάποιες άλλες χώρες, «συνιστά, στη σφαίρα της πολιτειακής επιστήμης, πολιτική πράξη που κρίνεται την κατάλληλη στιγμή από το εκλογικό σώμα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Διαφαινόμενη πλειοψηφία για την 56η έδρα ενόψει Ολομέλειας

Ο Γ. Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, είχε γνωματεύσει ότι για την οποιαδήποτε θεραπεία του ζητήματος, θα έπρεπε να προηγηθεί τροποποίηση του Συντάγματος. Αυτό, λόγω του ότι διαφαινόταν ότι δεν μπορούσε να συγκεντρωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 των βουλευτών. Με πρόταση των κομμάτων ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη, Οικολόγοι και έχοντας και τη στήριξη του ΑΚΕΛ, επιχειρείται η νομοθετική ρύθμιση του θέματος, με κάλυψη του κενού στη νομοθεσία και παράλληλα επιστροφή της έδρας στον Γιώργο Παπαδόπουλο. 

Υπό αυτά τα δεδομένα και εφόσον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζητήσει τη γνώμη του, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο Κώστας Κληρίδης στη γνωμάτευση του θα σημειώσει την αναγκαιότητα τροποποίησης του Συντάγματος και ως εκ τούτου ο Πρόεδρος εκτιμάται ότι θα αναφέρει τον νόμο στο Ανώτατο προκειμένου να αποφανθεί για τη συνταγματικότητα του, αφού αναπομπή του στη Βουλή θα έχει ξανά το ίδιο αποτέλεσμα. Με αυτό τον τρόπο ο Πρόεδρος μεταφέρει το βάρος της ευθύνης στον Γενικό Εισαγγελέα και στο Ανώτατο, αποφεύγοντας εμπλοκή στο θέμα.

Το ερώτημα βέβαια παραμένει για το τι μέλλει γενέσθαι, καθότι από τη στιγμή που ο νόμος κριθεί αντισυνταγματικός σημαίνει ότι θα πρέπει να δοθεί άλλη λύση. Είτε τροποποίησης του Συντάγματος, είτε η προκήρυξη αναπληρωματικής εκλογής.

Στην πρώτη περίπτωση η θέση του ΔΗΣΥ είναι ότι δεν δέχεται τροποποίηση του Συντάγματος. Η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος θα συνεδριάσει σήμερα πριν την Ολομέλεια, όπου θα καθορίσει και την επιχειρηματολογία της κατά της πρότασης για νομοθετική ρύθμιση του θέματος. Κλειδί θεωρείται ότι θα είναι και η θέση του Γιώργου Λιλλήκα ο οποίος με την ψήφο του κρίνει τις ισορροπίες των αριθμών σε σχέση με την πλειοψηφία των 2/3.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κλωτσούν την μπάλα στο Προεδρικό για την 56η έδρα

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών έχει δηλώσει πολλές φορές –και αυτό αναμένεται να επαναλάβει και κατά τη σημερινή συνεδρία– ότι είναι έτοιμος να ψηφίσει τροποποίηση του Συντάγματος προκειμένου να είναι συνταγματική η οποιαδήποτε θεραπεία δοθεί στο πρόβλημα, με την προϋπόθεση όμως ότι θα ισχύσει γενικώς η αρχή ότι η έδρα ανήκει στο κόμμα. Κάτι το οποίο βέβαια έχει ευρύτερες προεκτάσεις καθώς ανοίγει ζήτημα για τις έδρες του Παύλου Μυλωνά και της Άννας Θεολόγου οι οποίοι είχαν εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο της Συμμαχίας Πολιτών ωστόσο ο μεν πρώτος εντάχθηκε στην πορεία στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΚΟ και η δε δεύτερη συνεχίζει ως ανεξάρτητη βουλευτής.

Σημειώνεται ότι το ΑΚΕΛ από την πλευρά του στην τοποθέτηση και στη συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών σημείωσε ότι ως θέση αρχής θεωρεί ότι η έδρα ανήκει στην Αλληλεγγύη ενώ άσκησε έντονη κριτική στην Κυβέρνηση για το ότι δεν ανέλαβε οποιαδήποτε πρωτοβουλία επίλυσης του θέματος.

Σε αυτή τη γραμμή κινήθηκαν και τα κόμματα που κατέθεσαν την πρόταση, αλλά και ο Πρόεδρος της Βουλής που ήταν παρών στην Επιτροπή με ανάρτηση του στο twitter. «Θέλω να πιστεύω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα συμβάλει στη διαιώνιση του θεσμικού προβλήματος που προέκυψε με την έδρα στη Βουλή», έγραψε ο Δημήτρης Συλλούρης, θέλοντας να αυξήσει την πίεση προς τον Νίκο Αναστασιάδη προκειμένου να υπογράψει τον νόμο.

Υποψήφιος ζητά ανακατανομή εδρών

Πέραν των διεργασιών στη Βουλή, εξελίξεις σημειώνονται και σε άλλο επίπεδο. Ο υποψήφιος βουλευτής του ΔΗΚΟ στην εκλογική περιφέρεια της Κερύνειας, στις εκλογές του 2016 Αδάμος Ασπρής με επιστολή του χθες στον Έφορο Εκλογής, ζητά όπως γίνει ανακατανομή εδρών. «Όπως θα ήθελα να πιστεύω ήδη αντιλαμβάνεστε, από τη στιγμή που το σεβαστό Ανώτατο Δικαστήριο, ακύρωσε την έδρα της Αλληλεγγύης στη Λεμεσό, αυτομάτως ανατρέπεται, τόσο η ορθότητα, όσο και η νομιμότητα της κατανομής των εδρών που ακολούθησε από το σημείο που το κόμμα της Αλληλεγγύης, «έλαβε» τη συγκεκριμένη έδρα», σημειώνει στην επιστολή.

Όπως υποστηρίζει από τη στιγμή που η έδρα της Αλληλεγγύης κηρύχθηκε άκυρη δεν μπορεί πλέον να συνυπολογίζεται στη διαδικασία κατανομής των εδρών που διενεργήθηκε και η κατανομή που ακολούθησε από εκείνο το σημείο και μετά, πάσχει εξ ορισμού. Καταλήγοντας στην επιστολή του, ο Αδάμος Ασπρής υποστηρίζει ότι πιθανή άρνηση του Εφόρου Εκλογών να προχωρήσει με ανακατανομή «θα πλήττει όχι μόνο το έννομο συμφέρον μου ως υποψηφίου στις βουλευτικές εκλογές του 2016 αλλά και το έννομο συμφέρον μου ως πολίτου, του οποίου την επ’ ωφελεία, θα έχετε καταπατήσει και παραβιάσει κατάφωρα». Ο ίδιος επιφυλάσσει όλα τα νόμιμα δικαιώματά του. 

  Φρίξος Δαλίτης   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.