To Top
11:29 Σάββατο
23 Ιουνίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Στον Γενικό Εισαγγελέα η τύχη της 56ης έδρας
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ Στον Γενικό Εισαγγελέα η τύχη της 56ης έδρας
Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιουνίου 2018, 10:34 πμ

Στο γήπεδο του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Κώστα Κληρίδη θα καταλήξει η νέα νομοθεσία που ενέκρινε η πλειοψηφία της Βουλής για επιστροφή του Γιώργου Παπαδόπουλου στα κοινοβουλευτικά έδρανα της Αλληλεγγύης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, διαμηνύει στα κόμματα πως συναίνεση για τον ίδιο δεν σημαίνει στήριξη σε μια πρόταση αντισυνταγματική. Εξού και η πρόταση θα παραπεμφθεί στον Κώστα Κληρίδη προκειμένου να γνωματεύσει επί της συνταγματικότητας της, με βάση και την πρόσφατη εισήγηση του προς τη Βουλή, στην οποία επισημαίνει ότι η οποιαδήποτε θεραπεία δοθεί θα πρέπει να προηγηθεί τροποποίηση του Συντάγματος για να είναι νομικά πιο ισχυρή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βουλή: Εγκρίθηκε η πρόταση νόμου για 56η έδρα

Ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης ανέφερε στον «Φ» ότι για να γίνει αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο θα πρέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ζητήσει γνωμάτευση περί αντισυνταγματικότητας της πρότασης που ψήφισε η Βουλή και εάν του το ζητήσει, τότε θα γνωματεύσει.

Η ολομέλεια της Βουλής, όπως αναμενόταν, ψήφισε την πρόταση που κατέθεσαν από κοινού Νικόλας Παπαδόπουλος, Μαρίνος Σιζόπουλος, Μιχάλης Γιωργάλλας και Γιώργος Περδίκης, για νομοθετική ρύθμιση του θέματος και επιστροφή του Γιώργου Παπαδόπουλου στα κοινοβουλευτικά έδρανα.

Υπέρ ψήφισαν 30 παρόντες βουλευτές από ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη, Οικολόγους, ΕΛΑΜ και η ανεξάρτητη βουλευτής Άννα Θεολόγου. Κατά ψήφισαν οι 15 παρόντες βουλευτές του ΔΗΣΥ, ενώ ο Γιώργος Λιλλήκας τήρησε αποχή.

Η χθεσινή συζήτηση ξεκίνησε με τοποθέτηση του προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου, ο οποίος ανέφερε ότι, αν και εκ των εισηγητών της πρότασης νόμου, δεδομένου ότι η πρόταση νόμου δεν θα λύσει το πρόβλημα, έθεσε το ερώτημα κατά πόσο οι κοινοβουλευτικές ομάδες και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, θα ήταν διατεθειμένοι να ψηφίσουν τροποποίηση του Συντάγματος για να τεθεί σχετική πρόταση.

Την αναφορά Σιζόπουλου χαιρέτησε ο Αβέρωφ Νεοφύτου χαρακτηρίζοντας την ως ορθόδοξη πολιτική θέση, δηλαδή τη δήλωση ότι η πρόταση νόμου δεν λύνει το πρόβλημα, σημειώνοντας ωστόσο ότι η θέση του ΔΗΣΥ είναι σταθερή και ότι δεν θα ψήφιζαν τροποποίηση του Συντάγματος.

Ο Γιώργος Λιλλήκας  δήλωσε έτοιμος να ψηφίσει πρόταση για τροποποίηση του Συντάγματος δεδομένου ότι η όποια αρχή  αποφασιστεί θα πρέπει να ισχύσει για όλες τις περιπτώσεις.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος υπέδειξε ότι η πρόταση του Μαρίνου Σιζόπουλου είναι η ασφαλέστερη με βάση την εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα και το κόμμα του είναι έτοιμο να ψηφίσει και τροποποίηση του Συντάγματος αλλά και την πρόταση νόμου. Πρόσθεσε ακόμα ότι το Σύνταγμα δεν απαγορεύει στη Βουλή να νομοθετεί για κάτι για το οποίο το ίδιο το Σύνταγμα δεν προνοεί απαγόρευση.

Ακολούθως το λόγο πήρε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, ο οποίος ανέφερε ότι παίρνοντας τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα κρίνουν ότι είναι καλύτερο να ψηφιστεί και τροποποίηση του Συντάγματος, μαζί με την πρόταση νόμου, όμως, όπως είπε, κάποιοι για μικροπολιτικές σκοπιμότητες δεν προτίθενται να ψηφίσουν τροποποίηση του Συντάγματος.

Ο Γιώργος Περδίκης σημείωσε ότι όσοι υποστηρίζουν πως, για ό,τι δεν είναι καταγεγραμμένο στο Σύνταγμα δεν μπορεί να νομοθετήσει η Βουλή, θα το βρουν μπροστά τους.

Ο Μιχάλης Γιωργάλλας εκ μέρους της Αλληλεγγύης, σημείωσε ότι η τροποποίηση του Συντάγματος είναι το «όλο», η ψήφιση της νομοθεσίας είναι «κάτι» και από τη στιγμή που δεν μπορεί να ψηφιστεί το «όλο», προτιμούν το «κάτι» από το «τίποτα».

Μην πυροβολείτε τη Θεοχάρους…

Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας ο οποίος ανέλυσε την πρόταση νόμου εκ μέρους και των υπολοίπων εισηγητών, πήρε πρώτος τον λόγο και σημείωσε ότι η Βουλή είναι υποχρεωμένη να ρυθμίσει ένα σοβαρό πολιτειακό ζήτημα που είναι ο αριθμός των βουλευτών όπως καθορίζεται από το Σύνταγμα.

«Δυστυχώς υπάρχουν και αυτοί που αρνούνται να ενδυναμώσουν το Σύνταγμα για να αξιώσουν την έδρα», όπως είπε.

Υπερασπίστηκε επίσης της απόφασης της Ελένης Θεοχάρους να διατηρήσει την έδρα της Ευρωβουλής σημειώνοντας ότι δεν ήταν προσωπική της απόφαση αλλά των συλλογικών οργάνων του κόμματος, κατόπιν και της εισήγησης του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

Επανέλαβαν εαυτόν…

Στις τοποθετήσεις τους, τα κόμματα επανέλαβαν εαυτόν, καταθέτοντας για ακόμα μια φορά τις θέσεις τους επί του συγκεκριμένου θέματος, όπως αυτές είχαν κατατεθεί πλειστάκις φορές στο πλαίσιο και των δημόσιων τοποθετήσεών τους.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι συνεχίζεται η συζήτηση για ένα ζήτημα που έπρεπε να είχε τελειώσει πολύ καιρό πριν, τη στιγμή που άλλα ζητήματα απασχολούν τους πολίτες.

Δήλωσε ότι η θέση το ΑΚΕΛ ήταν και παραμένει διαχρονικά σταθερή με συνέπεια και αναφέρθηκε στις περιπτώσεις προσχώρησης στον ΔΗΣΥ του Λεόντιου Ιεροδιακόνου και στη Συμμαχία Πολιτών του Νίκου Κουτσού.

«Χτύπησε» επίσης και στη συζήτηση για την οριζόντια ψηφοφορία, δηλώνοντας ότι δεν μπορεί κάποιοι να υποστηρίζουν την οριζόντια ψηφοφορία, αλλά να υποστηρίζουν ότι η έδρα ανήκει στο κόμμα.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου σημείωσε ότι είναι υποχρέωση των πολιτικών δυνάμεων από το Σύνταγμα να λύσουν το πρόβλημα, προσθέτοντας ότι το εκλογικό σώμα αποφάσισε όπως κατανέμει τις έδρες σε συγκεκριμένα κόμμα με βάση το συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Υποστήριξε ακόμα ότι το Ανώτατο δεν ακύρωσε την έδρα της Αλληλεγγύης, ούτε τη δεύτερη κατανομή και είναι υποχρέωση της Βουλής να αποκαταστήσει το Σύνταγμα και τη βούληση του λαού.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, τοποθετούμενος ανέφερε ότι κατά τη χθεσινή συνεδρία θα έπρεπε να ρυθμιστεί το θέμα και να κατοχυρωθεί η έδρα στην Αλληλεγγύης και απ’ εκεί και πέρα η ΕΔΕΚ είναι πρόθυμη να συζητήσει τις οποιεσδήποτε τροπολογίες και εισηγήσεις. Διερωτήθηκε επίσης τι θα γίνει εάν προκηρυχθούν εκλογές και τελικά η Βουλή δεν εγκρίνει τον προϋπολογισμό για εκλογές.

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι η Βουλή είχε τρία δεδομένα απέναντί της. Μια κενή έδρα, μια απόφαση του Ανωτάτου που ακύρωσε προηγούμενη απόφαση της Βουλής και μία γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα. Πρόσθεσε ακόμα ότι τα κόμματα θα πρέπει να καθορίσουν τις αρχές για τις οποίες θα λάβουν απόφαση. «Ζητήσαμε οι αρχές αυτές να ισχύουν για όλες τις περιπτώσεις», δήλωσε.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης σημείωσε ότι η θέση του κόμματος όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα για το πώς πληρούται η μη καταληφθείσα έδρα είναι ότι θα πρέπει να ισχύει ό,τι ισχύει και στην περίπτωση της κενωθείσας έδρας. Διερωτήθηκε επίσης γιατί η Κυβέρνηση αφού θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν εκλογές δεν προκήρυξε εκλογές και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

Εκ μέρους του ΕΛΑΜ ο Χρίστος Χρίστου ανέφερε ότι η θέση του κόμματος του είναι ότι η έδρα ανήκει στην Αλληλεγγύη με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα, ψέγοντας ωστόσο τη στάση της Ελένης Θεοχάρους η οποία, όπως είπε ο κ. Χρίστου, «υφάρπαξε» τις ψήφους των πολιτών.

Ο Άντρος τα έβαλε με Αβέρωφ

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ ο οποίος έλαβε τελευταίος τον λόγο και αφού προηγήθηκε συζήτηση για το εάν θα υπήρχαν δευτερολογίες μετά την τοποθέτηση του, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε ότι άκουσαν τις τοποθετήσεις όλων των πολιτικών δυνάμεων, δεν πείστηκαν από τα επιχειρήματα και θα καταψηφίσουν την πρόταση.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι αφού ήταν τόσο σύντομη η τοποθέτηση του κ. Νεοφύτου δεν θα δευτερολογήσει.

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού αντέδρασε έντονα δηλώνοντας ότι αυτό που έκανε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ είναι εμπαιγμός του σώματος και ότι ο ίδιος θα πάρει τον λόγο μετά που θα επιχειρηματολογήσει ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ο τελευταίος ξαναπήρε τον λόγο και είπε πως η απόφαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας είναι ότι δεν θα τοποθετηθούν και ότι δεν πρόκειται ούτε να πρωτολογήσει ούτε να δευτερολογήσει.

Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.