To Top
11:07 Σάββατο
23 Ιουνίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Οι Βρυξέλλες ανοίγουν πόρτα στον Ναμί
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ Οι Βρυξέλλες ανοίγουν πόρτα στον Ναμί
Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιουνίου 2018, 11:36 πμ

Εικοσιτέσσερις ώρες πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 28 Ιουνίου και τη παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες, όπου θα επιδιώξει να ενημερώσει για την κατάσταση που επικρατεί στο Κυπριακό, ο λεγόμενος «υπουργός Οικονομικών και Ενέργειας» του ψευδοκράτους Οζντίλ Ναμί θα προκαταλαμβάνει τη θέση της Λευκωσίας, δίνοντας τη δική του εκδοχή, σε ανοικτή εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο.

Την εκδήλωση «ακρόαση για την Κύπρο» οργανώνει η πολιτική ομάδα των Φιλελευθέρων, με τις ευλογίες μάλιστα του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή, Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος είχε συμφωνήσει στην πραγματοποίησή της. 

Όπως έλεγε στον «Φ» έγκυρη κοινοτική πηγή, ο κ. Ναμί προσκλήθηκε μεν ως «Τουρκοκύπριος πρώην διαπραγματευτής» αλλά αυτό δεν θα τον εμποδίσει να πραγματοποιήσει επαφές στο περιθώριο της εκδήλωσης, υπό τη σημερινή του ιδιότητα.

Αυτή δηλαδή του ούτω καλουμένου «υπουργού Οικονομικών και Ενέργειας» του ψευδοκράτους, αξιοποιώντας το γεγονός.

Στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Ιουνίου συμφώνησε να παραστεί και ο νυν Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο οποίος φέρεται μάλιστα να είχε συζητήσει την εν λόγω ιδέα και να είχε δώσει το πράσινο φως στους Φιλελευθέρους προ αρκετών μηνών.

Οι Φιλελεύθεροι -στους οποίους ανήκει το κόμμα των Ενωμένων Δημοκρατών της κ. Πραξούλας Αντωνιάδου Κυριάκου- που είχαν κατά διαστήματα προκαλέσει με τις πολύ αρνητικές τους θέσεις έναντι της Λευκωσίας, φρόντισαν να «ξεθάψουν» και να προσκαλέσουν και τον Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Όπως δε πληροφορείται ο «Φ», η εν λόγω πολιτική ομάδα είχε προσεγγίσει και τον Έσπεν Μπαρθ Άιντε, ο οποίος όμως δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα που έχει ετοιμαστεί. 

Πηγή που είναι σε θέση να γνωρίζει το παρασκήνιο που εκτυλίχθηκε, ανέφερε στον «Φ» ότι η πολιτική ομάδα των Φιλελευθέρων επικοινώνησε και με την Κομισιόν, η οποία προφανώς θεωρεί «πολύ καλή ιδέα» την πραγματοποίηση μιας διάσκεψης για το Κυπριακό, προσβλέποντας ότι «ενδέχεται να συμβάλει στη δημιουργία νέων προοπτικών».

Ως εκ τούτου, η Κομισιόν θα συμμετάσχει στη διάσκεψη για το Κυπριακό, δια του συνταγματολόγου Πίτερ Βαν Νούφελ, ο οποίος είχε διοριστεί από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Κομισιόν στις απευθείας διαπραγματεύσεις (αλλά δεν είχε ενεργό ρόλο και δεν καθόταν στο τραπέζι λόγω ενστάσεων της Άγκυρας). 

Στην ανοικτή εκδήλωση για το Κυπριακό θα συμμετάσχει και ο επικεφαλής της ομάδας της Κομισιόν για τη στήριξη της διαδικασίας λύσης του προβλήματος στην Κύπρο (Cyprus Settlement Support), Kjartan Bjornsson.

Ο κ. Bjornsson, ο οποίος ήταν παρών στο Κραν Μοντάνα, επέρριψε την ευθύνη για το ναυάγιο στην ελληνοκυπριακή πλευρά, χαρακτηρίζοντας μέσω του Twitter ως «καλή σύνοψη» (good summary) το δημοσίευμα της εφημερίδας «Cyprus Mail», με τίτλο «ο Αναστασιάδης τίναξε μια τόσο καλή συμφωνία» (Anastassiades blew such a good deal). 

Η διάσκεψη των Φιλελευθέρων για το Κυπριακό θα διαρκέσει τρεις ώρες και πέραν από τους προαναφερθέντες, θα κληθούν να τοποθετηθούν η Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Πραξούλα Αντωνιάδου Κυριάκου και ο Πρόεδρος του Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Φικρί Τόρος.

Ομιλητές στο ίδιο πάνελ θα είναι ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Μάνθος Μαυρομμάτης και ο Vargin Varer, εκ μέρους του τουρκοκυπριακού εμπορικού επιμελητηρίου. 

Η εναρκτήρια τοποθέτηση θα γίνει από τον Βούλγαρο ευρωβουλευτή των Φιλελευθέρων, Ιλχάν Κουτσούκ. 

  Παύλος Ξανθούλης, Βρυξέλλες   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.