Αρλέτα, Ελένη Δήμου, Δήμητρα Γαλάνη, Σαβίνα Γιαννάτου, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Λένα Πλάτωνος, Μαργαρίτα Ζορμπαλά ήταν μερικοί από τους ερμηνευτές και ερμηνεύτριες που ανέδειξαν τους τρυφερούς στίχους της. Και φυσικά δεν θα τη ξεχάσουμε ποτέ στη θρυλική ραδιοφωνική εκπομπή «Εδώ Λιλιπούπολη»» του Μάνου Χατζιδάκι.

Η Μαριανίνα Κριεζή, στιχουργός μεγάλων επιτυχιών της ελληνικής μουσικής, έσβησε, στα 75 της χρόνια έχοντας σφραγίσει με τον περίτεχνο και ευρηματικό λόγο της ένα σημαντικό κομμάτι που ελληνικού ρεπερτορίου που ταυτίστηκε με μια μουσική εποχή ανανέωσης και δημιουργικότητας.

«Τα ήσυχα βράδια», η «Σερενάτα» και το «Batida de Coco» που αγαπήσαμε από τις πρώτες ερμηνείες της Αρλέτας, το πασίγνωστο «Ένα λεπτό περιπτερά» του Στράτου Διονυσίου, το «Δεν έχω χρόνο» του Μιχάλη Χατζηγιάννη, ο πρωτοποριακός δίσκος «Σαμποτάζ» της Λένας Πλάτωνος και φυσικά «Ο χορός των μπιζελιών», η «Ρόζα Ροζαλία», «Η Μαγιονέζα» και τα υπόλοιπα τραγούδια από τη θρυλική ραδιοφωνική εκπομπή του Γ’ Προγράμματος, επί εποχής Μάνου Χατζιδάκι,  «Εδώ Λιλιπούπολη», που μεγάλωσαν γενιές παιδιών, είναι ανάμεσα στα πιο σημαντικά μουσικά «δώρα» μάς άφησε.

Γεννημένη και μεγαλωμένη στην Αθήνα, φοίτησε στο τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ φοίτησε και στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στα τμήματα Διακοσμητικής και Σκηνογραφίας. Συνέχισε με σπουδές Σχεδίου Υφάσματος στο Παρίσι ενώ με την επιστροφή της στην Ελλάδα ξεκίνησε να εργάζεται ως γραφίστρια.

Κομβική χρονιά για τη ζωή της ήταν, αναμφισβήτητα, το 1977 οπότε ξεκίνησε η συνεργασία της με την Ελληνική Ραδιοφωνία και το εξαιρετικό Τρίτο Πρόγραμμα, που διηύθυνε τότε ο Μάνος Χατζιδάκις εισάγοντας πρωτοποριακές προτάσεις στο χώρο του ραδιοφώνου. Ανάμεσα σε αυτές και η πασίγνωστη εκπομπή «Εδώ Λιλιπούπολη». Επρόκειτο για μια παιδική εκπομπή τη δημιουργία της οποίας ο Χατζιδάκις ανέθεσε στην Ρεγγίνα Καπετανάκη και στηριζόταν σε τραγούδια με ευρηματικούς στίχους της Μαριανίνας Κριεζή «ντυμένους» εξαιρετικά με τις μελωδίες των νέων, τότε, συνθετών, Δημήτρη Μαραγκόπουλου, Λένας Πλάτωνος, Νίκου Κυπουργού και Νίκου Χριστοδούλου και ερμηνευμένα από τους Σπύρο Σακκά, Σαβίνα Γιαννάτου, Αντώνη Κοντογεωργίου και Νένα Βενετσάνου.

H Μαριανίνα Κριεζή υπήρξε επίσης ραδιοφωνικός παραγωγός αλλά και συγγραφέας παιδικών  βιβλίων για μικρά παιδιά ανάμεσα στα οποία και τα «Aχ, γιατί να είμαι γάτα»!, «Είμαι ένας βάτραχος μικρούλης ο Εμμανουήλ Α. Μπακακούλης», «Μια τίγρη φοβερή, φοβερή και τρομερή!« κ.α.

Οι συλλυπητήριες δηλώσεις από την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού

Στο συλλυπητήριο μήνυμα της η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μέσα από την απλότητα των στίχων της, ο ποιητικός λόγος της Μαριανίνας Κριεζή ξεχείλιζε από ευαισθησία, προσωπικά βιώματα, ευρηματικότητα, χιούμορ. Στοιχεία που χαρακτήριζαν, επίσης, τα θεατρικά της κείμενα, τα βιβλία της, τη ραδιοφωνική της παρουσία. Η ανεπιτήδευτη γραφή της ταυτίστηκε με τη σπουδαία «Λιλιπούπολη» του Γ’ Προγράμματος του Μάνου Χατζιδάκι, για να συνδεθεί στη συνέχεια, με την πρωτοποριακή, την ποπ, την έντεχνη, τη λαϊκή μουσική. Αναμφίβολα, το ελληνικό τραγούδι οφείλει σε εκείνη και στην αμεσότητα των στίχων της, ένα σημαντικό μέρος της ανανέωσής του τις τελευταίες δεκαετίες. Η ειλικρίνεια του συναισθήματός της θα μας λείψει, αλλά τα τραγούδια της θα συνεχίσουν να μας συγκινούν. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους της και στους πολλούς φίλους της».

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης κάνει λόγο για μια στιχουργό, συγγραφέα παιδικών βιβλίων και ραδιοφωνική παραγωγός  με τόσο διακριτό ύφος και χρώμα που «έβαψε ανεξίτηλα τις αναμνήσεις μας συνδημιουργώντας το μαγικό σύμπαν της «Λιλιπούπολης», όπως ανεξίτηλα θα μείνουν και τα τραγούδια της για τις επόμενες γενιές. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της».

Πηγή: philenews/ ΑΠΕ- ΜΠΕ