Θύελλα έχει ξεσπάσει από την εφαρμογή του μέτρου «test to stay» στα σχολεία, με τους εκπαιδευτικούς και το υπουργείο Υγείας να ανταλλάσσουν πυρά. Εκτάκτως συνέρχεται αύριο το κεντρικό διοικητικό συμβούλιο της ΟΕΛΜΕΚ με σκοπό να εξετάσει τα προβλήματα που καταγράφονται αναφορικά και με την εν λόγω πολιτική, ενώ όπως διευκρινίστηκε στον «Φ» δεν αποκλείεται να αποφασιστούν και μέτρα αντίδρασης. «Είναι τραγική η κατάσταση», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Θέμης Πολυβίου, ισχυριζόμενος ότι μετά την εφαρμογή του «Test to stay» αυξήθηκαν κρούσματα και στενές επαφές, ενώ παράλληλα χάνεται και διδακτικός χρόνος. Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας  αναφέρει ότι το ποσοστό θετικότητας στους μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα δεν ξεπερνά το 1,69%. Στο μεταξύ, επιφυλάξεις για το «Test to stay» στα σχολεία, εκφράζει και η ΠΟΕΔ.

Ειδικότερα ο κ. Πολυβίου υπογράμμισε στον «Φ» ότι «η κατάσταση στα σχολεία είναι τραγική» και ότι οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε κλείσιμο σχολείων. Όπως διευκρίνισε, η εφαρμογή του «Test to stay» επέφερε αύξηση στις στενές επαφές και στα κρούσματα εντός των σχολείων, ότι έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στις μονάδες και ότι μειώνεται ο διδακτικός χρόνος μέσα στις τάξεις, λόγω καθυστερήσεων στη δειγματοληψία που πολλές φορές οφείλεται στην υποστελέχωση των κλιμακίων. 

Επί παραδείγματι, είπε, προχθές προέκυψαν σχεδόν 300 κρούσματα από τα σημεία δειγματοληψίας (εκτός σχολείου) και επιπρόσθετα άλλα 120 κρούσματα από το μέτρο «Test to stay». Αυτά τα κρούσματα, τόνισε, αντιλαμβάνεται κανείς τι αλυσίδες δημιουργούν μέσα στα σχολεία. «Από αυτές τις εξελίξεις, πιστεύουμε ότι το μέτρο δεν λειτουργεί. Μάλιστα, διαπίστωσή μας είναι ότι μεγάλο μέρος των μαθητών που είναι στενές επαφές, λίγες μέρες μετά εξελίσσονται σε κρούσματα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Επιπλέον, ο κ. Πολυβίου ανέφερε σειρά προβλημάτων που καταγράφονται κατά την εφαρμογή του μέτρου. «Πρώτον, δεν εφαρμόζονται τα πρωτόκολλα που συμφωνήθηκαν με το Υπουργείο. Τα παιδιά συνεχίζουν να προσέρχονται στα σχολεία με λεωφορείο, ακόμη και αν είναι στενές επαφές. Δεν τα φέρνουν οι γονείς τους». Δεύτερον, είπε, οι μαθητές δεν προσέρχονται στις 7:00, παρά τη σύσταση να προσέρχονται έγκαιρα για να ολοκληρώνονται οι έλεγχοι στις 7:30. Τρίτον, τα κλιμάκια είναι πολλές φορές υποστελεχωμένα. Διαπιστώσαμε ότι τα συνεργεία σε κάποιες περιπτώσεις, παραμένουν μέχρι και τις 10:00 για να ολοκληρώσουν όλες τις δειγματοληψίες. «Συνεπώς, δεν κερδίζεται διδακτικός χρόνος. Παράλληλα, δημιουργείται και πρόβλημα για τα παιδιά που είναι στις αίθουσες και δεν αποτελούν στενή επαφή. Οι εκπαιδευτικοί είναι υποχρεωμένοι να τρέχουν πίσω από τους μαθητές για να τους καλούν να εφαρμόζουν τα πρωτόκολλα, όπως να φορούν μάσκα και να κρατούν απόσταση».

Υπογράμμισε, ακόμη ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στα πρωτόκολλα. «Υπάρχουν τμήματα με 14 κρούσματα και πέντε παιδιά που απέμειναν στο σχολείο. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει ένα ξεκάθαρο πρωτόκολλο που να ορίζει ένα συγκεκριμένο αριθμό κρουσμάτων, ώστε να στέλνει όλα τα παιδιά στο σπίτι και να γίνεται κατ’ οίκον εκπαίδευση; Όχι μόνο για να αποφευχθεί ο κίνδυνος της διασποράς, αλλά και για να γίνεται μάθημα».

Προβλήματα βλέπει και η ΠΟΕΔ

Επιφυλάξεις για το μέτρο «Test to stay» εξέφρασε για ακόμη μια φορά ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕΔ, Χάρης Χαραλάμπους. «Από την αρχή λέγαμε ότι το μέτρο θα δημιουργούσε προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων, πράγμα που όντως συμβαίνει. Δυστυχώς, εμφανίζονται συνεχώς νέα κρούσματα, στα οποία πέρα από τους μαθητές συγκαταλέγονται και εκπαιδευτικοί». Αυτό, όπως είπε, δυσχεραίνει και το πρόβλημα της απουσίας αντικαταστατών.    

Απευθυνόμενος στον υπουργό Παιδείας, σημείωσε ότι η ΠΟΕΔ αυτή τη στιγμή δεν είναι σε μέτρα. «Η ΠΟΕΔ έχει εφαρμόσει ένα απεργιακό μέτρο 55 λεπτών, το οποίο τελείωσε και παράλληλα έχει δηλώσει ότι σε 15 ημέρες θα συνέλθει το διοικητικό της συμβούλιο για αξιολόγηση της κατάστασης». Παράκληση και έκκληση προς τον υπουργό Παιδείας, είπε, είναι να αξιοποιηθεί αυτή η περίοδος με καλή θέληση και να προχωρήσουν σε διάλογο, ώστε να βρεθούν λύσεις. «Τα αιτήματα που θέτουμε δεν είναι συνδικαλιστικά. Είναι καθαρά εκπαιδευτικά, τα οποία αφορούν την ασφάλεια και την υγεία των παιδιών, τη λειτουργία του σχολείου», ανέφερε και διερωτήθηκε τι πρέπει να γίνει όταν δεν υπάρχει αντικαταστάτης για να μπει σε ένα τμήμα. 

Υπ. Υγείας: Φυσική παρουσία το κέρδος χιλιάδων μαθητών

Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας υπογραμμίζει ότι το μέτρο «Test to stay» επέτρεψε σε χιλιάδες παιδιά να παρακολουθήσουν με φυσική παρουσία τα μαθήματά τους. Από στοιχεία που εξασφάλισε ο «Φ» από το υπουργείο Υγείας, διαφαίνεται ότι από την έναρξη του προγράμματος «Test to stay» στα σχολεία, υλοποιήθηκαν 48.804 τεστ και εντοπίστηκαν 640 θετικά περιστατικά στο σύνολο των σχολείων Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης. Το ποσοστό θετικότητας κυμάνθηκε από 1,11% μέχρι 1,69%. Χθες διενεργήθηκαν 6.549 έλεγχοι και εντοπίστηκαν 82 κρούσματα. Από αυτούς, οι 394 έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν σε ιδιωτικά κλινικά εργαστήρια, όπου διαγνώστηκαν πέντε μαθητές θετικοί. Το ποσοστό θετικότητας ανήλθε σε 1,25%.

«Το συγκεκριμένο μέτρο αγκαλιάστηκε από χιλιάδες μαθητές και γονείς», αναφέρει το υπουργείο Υγείας και προσθέτει ότι χθες 7.080 μαθητές που ήταν στενές επαφές, αντί να βρίσκονται σε περιορισμό ήταν στο σχολείο. Από αυτούς, εντοπίστηκαν 120 θετικά περιστατικά. 

Απαντώντας στην ΟΕΛΜΕΚ αναφέρει: «Είναι απορίας άξιο, από ποια στοιχεία αντλείται το συμπέρασμα ότι καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων και αλυσίδων μετάδοσης στις σχολικές μονάδες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, το ποσοστό θετικότητας ανά ημέρα κυμαίνεται 2,5% – 3,6% για το σύνολο του πληθυσμού που εξετάστηκε τις ημερομηνίες 29 Ιανουαρίου έως  4 Φεβρουαρίου 2022. Το ποσοστό θετικότητας από την ιχνηλάτηση των επαφών ήταν στο 9%, ενώ το ποσοστό θετικότητας στα σχολεία μέσω του μέτρου ”Test to stay” ήταν μεταξύ 1% – 1,69%».

Δεν μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο σε νηπιαγωγεία

Τη θέση ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί το «Test to stay» στα νηπιαγωγεία, εξέφρασε η πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικής Προσχολικής Εκπαίδευσης Κύπρου, Λαύρα Ηρακλέους, διευκρινίζοντας πως σε αυτές τις τόσο μικρές ηλικίες που τα παιδιά μετακινούνται συνεχώς, δεν υπάρχουν ξεκάθαρες στενές επαφές. Ωστόσο, εισηγήθηκε οι μαθητές των νηπιαγωγείων να υποβάλλονται έστω και μία φορά την εβδομάδα σε rapid test. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι τα νηπιαγωγεία χρειάζονται στήριξη, καθώς πολλά είναι κλειστά ή λειτουργούν μόλις με μία τάξη.

«Σε εμάς, όταν υπάρξει ένα θετικό παιδί περιορίζεται όλη η ομάδα, με αποτέλεσμα τις αντιδράσεις των γονέων. Επικρατεί μεγάλη ανακατωσούρα». Εξάλλου, είπε, όταν προκύψει κρούσμα, πέρα από τα παιδιά μένει στο σπίτι και η νηπιαγωγός. Όμως, δικαιούνται να πάρουν μισθό την ίδια στιγμή που οι γονείς ζητούν να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό. «Πολλά νηπιαγωγεία δεν είναι σε θέση να επιστρέψουν δίδακτρα, διότι δεν τα βγάζουν πέρα», είπε.