Η Κυβέρνηση αναγνωρίζοντας την άνιση μεταχείριση που τυγχάνουν οι αγρότες που αρδεύουν τα τεμάχιά τους από ιδιωτικές γεωτρήσεις, σε σχέση με τους αγρότες που η κυριότερη πηγή άρδευσής τους είναι τα κυβερνητικά υδατικά έργα, αποφάσισε τη λήψη μέτρων για απάμβλυνση του προβλήματος.  Σε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής Γεωργών της Δυτικής Λευκωσίας αποφασίστηκε η ενίσχυση των αγροτών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και για αγορά λιγότερο ενεργοβόρων αντλιών νερού.

Ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, ανέφερε ότι συζήτησαν το διαχρονικό πρόβλημα του υψηλού κόστους άντλησης νερού για τις καλλιέργειες της περιοχής της δυτικής Λευκωσίας. Σημείωσε ότι το υπουργείο αναγνωρίζει ότι οι αγρότες της δυτικής Λευκωσίας «βρίσκονται σε δυσμενή θέση σε σχέση με άλλους αγρότες που λαμβάνουν νερό από μεγάλα υδατικά έργα και από τον νότιο αγωγό».  Έχει διεξαχθεί μελέτη από το υπουργείο, ανέφερε, ειδικά για την περιοχή, για τη βελτίωση του υδατικού ισοζυγίου και την εξεύρεση επιπλέον πόρων νερού. Η μελέτη κατέληξε σε συγκεκριμένα έργα υποδομής, τα οποία έχουν ενταχθεί στους προϋπολογισμούς του υπουργείου και θα αρχίσει σταδιακά η υλοποίησή τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΚΟΑΠ: Εγχειρίδιο ενημέρωσης αιτητών για ενίσχυση πρώτης εγκατάστασης νέων γεωργών

Πρόσθεσε ωστόσο ότι στη συνάντηση συμφωνήθηκαν άμεσες λύσεις που εντάσσονται σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον πολιτικές και εναρμονίζονται με την Πράσινη Συμφωνία. «Θα δοθεί η δυνατότητα στους αγρότες να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα. Σε συνεννόηση του Προέδρου με τον πρόεδρο της ΡΑΕΚ και την υπουργό Ενέργειας, το εύρος των φωτοβολταϊκών αυξάνεται στα 100 kw και πέρα από το πλαίσιο που θα διαμορφωθεί, θα ενισχυθούν οι αγρότες της περιοχής για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, με ένα ποσοστό χρηματοδότησης 75%. Μέσα από το ίδιο πρόγραμμα θα έχουν τη δυνατότητα να στηριχθούν για την αγορά νέων αντλιών, που είναι λιγότερο ενεργοβόρες» ανέφερε. «Με αυτές τις κινήσεις θεωρούμε ότι οι αγρότες της περιοχής θα έχουν πρόσβαση σε φτηνό νερό και αυτό θα κάνει τη δραστηριοποίησή τους στον πρωτογενή τομέα πιο βιώσιμη και πιο πράσινη και φιλική προς το περιβάλλον», πρόσθεσε.

Eκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής των Αγροτών Δυτικής Λευκωσίας, o Γιαννάκης Θεοδούλου ευχαρίστησε τον υπουργό Γεωργίας, για την ειλικρινή συνεργασία και τα ευεργετικά, όπως είπε, αποτελέσματα από τη σύσκεψη. Επιπλέον, εξέφρασε τις ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο, που με τη συμβολή του έχει βοηθήσει να αμβλυνθεί ένα πρόβλημα που χρονολογείται πέραν των 30 χρόνων και το οποίο έχει φέρει σε δυσπραγία τους αγρότες της περιοχής. Ερωτηθείς, ο κ. Θεοδούλου ανέφερε ότι η περιοχή της δυτικής Λευκωσίας δεν εμπλουτίζεται ούτε από τους ποταμούς, ούτε από τις βροχές. Έτσι ο μοναδικός τρόπος που μένει είναι η άντληση, και ειδικά από μεγάλα βάθη που σε πολλές περιπτώσεις δυσχεραίνουν ακόμα και την ποιότητα. Η απόφαση για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων θα βοηθήσει στη μείωση του κόστους και στην πράσινη ανάπτυξη, είπε. «Πρέπει να εφαρμόσουμε τις νέες μεθόδους, τις καινοτομίες και στα προϊόντα, αλλά προ παντός στη μείωση του κόστους, διότι η γεωργία μας για να είναι αποδοτική και βιώσιμη, πρέπει να είναι ανταγωνιστική σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ», ανέφερε. «Ευελπιστούμε ότι η δυτική Λευκωσία θα ξαναπρασινίσει», κατέληξε.