Με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο απάντησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διά στόματος του εκπροσώπου Τύπου για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πίτερ Στάνο, στις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος έθεσε ζήτημα κυριαρχίας σε ελληνικά νησιά με πρόφαση το αίτημα της Άγκυρας για αποστρατιωτικοποίηση.

Ειδικότερα, ο Πίτερ Στάνο αναφέρει ότι «τα σχόλια του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε πρόσφατη συνέντευξη, που αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε ορισμένα από τα νησιά της, είναι αντιπαραγωγικά και έρχονται σε αντίθεση με τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο που ζητούνται στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τις 23 Μαρτίου και τις 24-25 Ιουνίου. 2021».

«Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά είναι αδιαμφισβήτητη. Η Τουρκία θα πρέπει να το σεβαστεί, να απέχει από προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες ως προς αυτό, να δεσμευτεί απερίφραστα σε σχέσεις καλής γειτονίας και να εργαστεί για την ειρηνική επίλυση τυχόν διαφορών. Οι διεθνείς συμφωνίες πρέπει να γίνονται σεβαστές», καταλήγει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές μέρες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας προέβη σε νέο παραλήρημα κατά της Ελλάδας, φτάνοντας στο σημείο να αμφισβητήσει για ακόμη μία φορά την κυριαρχία της χώρας στα νησιά του Αιγαίου, θέτοντας ως πρόφαση το αίτημα της Άγκυρας για αποστρατιωτικοποίηση.

Όλα συνέβησαν στη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT, όπου και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπενθύμισε πως η Άγκυρα έχει στείλει την περιβόητη επιστολή στον ΟΗΕ, για την οποία έχει λάβει απάντηση από την Αθήνα, στην οποία τονίζεται ότι μπορεί να εγείρεται μέχρι και θέμα κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου εφόσον η Αθήνα έχει επιλέξει να τοποθετήσει στρατεύματα σε αυτά παραβιάζοντας διεθνείς συνθήκες. «Στον ΟΗΕ στείλαμε δύο επιστολές, τις στείλαμε επειδή η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Τα νησιά αυτά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με τις Συνθήκες της Λωζάννης του 1923 και των Παρισίων του 1947 με τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης τους. Όμως η Ελλάδα άρχισε να παραβιάζει αυτό το καθεστώς από τη δεκαετία του 1960» ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.