Ενώ διανύουμε μια χρονιά πολυομβρίας, με το ένα φράγμα να υπερχειλίζει μετά το άλλο, ο υδατοφράκτης Κιτίου παραμένει ανοικτός, με μεγάλες ποσότητες νερού να καταλήγουν στη θάλασσα, όπως καταγγέλλουν οι τοπικοί φορείς.

Εδώ και ενάμιση χρόνο το φράγμα είναι ανοικτό, αφού μεταφέρονται από αυτό χώματα και άλλα υλικά προς τον υπό κατασκευή υδατοφράκτη Τερσεφάνου, ο οποίος θα αποθηκεύει ανακυκλωμένο νερό. Το φράγμα Κιτίου χρησιμοποιείται για εμπλουτιστικούς σκοπούς των αγροτικών περιοχών Δρομολαξιάς, Τερσεφάνου, Κιτίου και Περβολιών. 

Μέσω επιστολής τους προς το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων ο δήμαρχος Δρομολαξιάς και οι τρεις κοινοτάρχες των περιοχών που επηρεάζονται, ζήτησαν επίσπευση των εργασιών, λόγω των επιπτώσεων στον εμπλουτισμό των υπόγειων υδροφορέων. 

«Είναι εγκληματικό αυτό που γίνεται, επειδή χάνεται όλο αυτό το νερό και καταλήγει στη θάλασσα και δεν θα γίνει σωστός εμπλουτισμός των υπόγειων υδροφορέων», ανέφερε στον «Φ» ο δήμαρχος Δρομολαξιάς/ Μενεού, Κύπρος Ανδρονίκου, υποδεικνύοντας πως φέτος λόγω της πολυομβρίας θα υπερχείλιζε ο υδατοφράκτης. 

«Οι δικαιολογίες που μας λένε δεν μας ικανοποίησαν. Θα μπορούσαν με σωστό προγραμματισμό, να το κλείσουν για τον χειμώνα, ώστε το φράγμα να πιάσει νερό. Μας λένε ότι μόνο από εκεί έβρισκαν κατάλληλο υλικό για το φράγμα Τερσεφάνου. Εγώ θεωρώ ότι οι ζημιές που θα υποστούν οι αγρότες λόγω του μη εμπλουτισμού της γης, είναι πολύ μεγάλες. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι στην Κύπρο κάθε σταγόνα νερού, δεν πρέπει να χάνεται», σημείωσε ο κ. Ανδρονίκου.

Όπως εξήγησε ο κοινοτάρχης Κιτίου, Σάββας Ταντής, ο υδατοφράκτης της κοινότητας συσσώρευε ποσότητες νερού και κάποιες από αυτές ελευθερώνονταν προς την κοίτη του ποταμού Τρέμιθου για να εμπλουτίζεται ο υδροφορέας της περιοχής. «Εδώ και ενάμιση χρόνο, μέσα στο φράγμα υπάρχουν μηχανήματα. Πέρσι δεν ήταν καλή χρονιά και δεν ήρθε νερό. Φέτος, όμως, είχε νερό και αρκετές ποσότητες πέρασαν από το φράγμα, πήγαν στον υδροφορέα και κάποιες φτάνουν μέχρι τη θάλασσα. Εμείς είπαμε ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος το συντομότερο να κλείσει ο υδατοφράκτης για να μείνουν ποσότητες νερού μέσα».

Καθησυχαστικό είναι πάντως το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, η διευθύντρια του οποίου, Παναγιώτα Χατζηγεωργίου, υποστήριξε πως το νερό δεν καταλήγει στη θάλασσα, αλλά εμπλουτίζει τον υδροφορέα της περιοχής. 

Το φράγμα Κιτίου, όπως είπε, αποτελεί δανειοθάλαμο για την κατασκευή του φράγματος Τερσεφάνου, το οποίο θα αποθηκεύει ανακυκλωμένο νερό του Σταθμού Αποχετεύσεως Λυμάτων Παραλιμνίου για σκοπούς άρδευσης. «Για να κατασκευαστεί το φράγμα Τερσεφάνου, χρειάζεται δάνειο χώματος και αυτό του Κιτίου είναι το πιο κοντινό, διαφορετικά θα έπρεπε να φέρουμε υλικό από πολύ μακρινές αποστάσεις, ενδεχομένως από την Πάφο και θα ήταν μεγάλο το κόστος». 

Σε ένα χρόνο, σύμφωνα με την κ. Χατζηγεωργίου, το φράγμα Τερσεφάνου θα είναι έτοιμο. «Εξηγήσαμε στους τοπικούς φορείς, ότι μέχρι να ολοκληρωθεί το φράγμα, η στάθμη του νερού πρέπει να είναι χαμηλή, για να γίνονται οι εργασίες. Το νερό που ρέει, δεν πάει προς τη θάλασσα όπως ισχυρίζονται. Εμπλουτίζει τον υδροφορέα. Έχουν εμπλουτιστεί όλες οι γεωτρήσεις και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ευτυχώς είχαμε μια καλή χρονιά και όλοι οι αρδευτές θα μείνουν ικανοποιημένοι».