Την στέρηση του αναφαίρετου δικαιώματος των 200.000 περίπου Ελληνοκυπρίων προσφύγων για επιστροφή στη γη τους και τη συνεχιζόμενη παράνομη τουρκική κατοχή στην Κύπρο, επανάφερε με γραπτή παρέμβαση του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D), με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων.
 

Συγκεκριμένα στην παρέμβαση του, ο κ. Μαυρίδης επεσήμανε:
 
«Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων, επαναφέρω το ζήτημα αποκατάστασης του δικαιώματος των 200.000 περίπου Ελληνοκυπρίων που εκδιώχθηκαν από τα τουρκικά στρατεύματα το 1974 από τις εστίες τους, στο πλαίσιο σχεδίου της Τουρκίας για εθνική εκκαθάριση στο βόρειο μέρος της Κύπρου, που βρίσκεται έκτοτε υπό κατοχή. Ως πρόσφυγας ο ίδιος από την επαρχία της Κερύνειας, διαβιβάζω την αγωνιώδη έκκληση όλων αυτών των προσφύγων και Ευρωπαίων πολιτών για αποκατάσταση του αναφαίρετου δικαιώματος να επιστρέψουμε στην γη και περιουσία μας σε συνθήκες ασφάλειας, όπως προβλέπουν αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων και το ψήφισμα 3212 των Ηνωμένων Εθνών που υπερψήφισε και η Τουρκία».
 
Συνεχίζοντας, ο Ευρωβουλευτής ανέφερε ότι «δεδομένων παλαιότερων απαντήσεων της Επιτροπής με αναφορά στις διαπραγματεύσεις για λύση -που πλέον δεν υφίστανται- και της παράνομα επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να απαντήσει στα πιο κάτω καίρια ερωτήματα:
 
«1. Κατά πόσον εξετάζει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή εδάφους της Κύπρου, όπως σε άλλες περιπτώσεις.
 
2. Ελλείψει επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος, πως μπορεί να διασφαλιστούν αποτελεσματικά τα αναφαίρετα δικαιώματα φυσικών και νομικών προσώπων επί της ακίνητης περιουσίας τους στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου,  όπως επιβάλλει το Κράτος-Δικαίου της ΕΕ και προνοείται στους Κανονισμούς που αφορούν τους Τουρκοκύπριους,  αλλά παραβιάζονται έκδηλα με παράνομες  ανεγέρσεις υποστατικών και κτιρίων στην ακίνητη ιδιοκτησία Ελληνοκυπρίων;».

Πηγή: philenews