Την ανάγκη υποστήριξης της Ουκρανίας από τη διεθνή κοινότητα και υπεράσπισης της εδαφικής της ακεραιότητας υπογράμμισε ο Πρέσβης της Ουκρανίας στην Κύπρο Ρουσλάν Νιμτσίνσκι, σε δηλώσεις που έκανε διαδικτυακά την Τετάρτη προς εκπροσώπους κυπριακών ΜΜΕ.

Ο κ. Νιμτσίνσκι σημείωσε πως παρότι η συνολική κατάσταση στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα παραμένει σταθερή από πλευράς ασφάλειας, οι κίνδυνοι παραμένουν, ενώ τόνισε παράλληλα πως «δεν μπορούν να υπάρξουν συμβιβασμοί σχετικά με την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, ούτε διάλογος με αντιπροσώπους των αυτονομιστών».

Όπως ανέφερε ο Ουκρανός Πρέσβης, «εκατοντάδες χιλιάδες στρατιωτών και αρκετές χιλιάδες αρμάτων, τεθωρακισμένων οχημάτων και μονάδων πυροβολικού έχουν παραταχθεί σε κοντινή απόσταση από τα ουκρανικά σύνορα και στην Κριμαία», ενώ παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στη Λευκορωσία στο πλαίσιο της διεξαγωγής κοινών στρατιωτικών ασκήσεων μεταξύ Μινσκ και Μόσχας στο διάστημα 10 και 20 Φεβρουαρίου.

Ο κ. Νιμτσίνσκι σημείωσε πως η έντονη στρατιωτικοποίηση της Κριμαίας, της Μαύρης Θάλασσας και της Θάλασσας του Αζόφ συνεχίζεται από ρωσικής πλευράς, ενώ μετέφερε πρόσφατη δήλωση του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας μέσω της οποίας καταδικάζονται ως απαράδεκτες οι ενέργειες της Ρωσίας, οι οποίες με το πρόσχημα της πραγματοποίησης στρατιωτικών ασκήσεων είχαν ως αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της ναυσιπλοΐας και του θαλάσσιου εμπορίου στην περιοχή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΝΑΤΟ: Η Ρωσία αυξάνει, αντί να μειώνει τα στρατεύματα

Η ουκρανική Κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κ. Νιμτσίνσκι, εργάζεται με τους εταίρους της για την αξιολόγηση και αντιμετώπιση των ρωσικών ενεργειών, με το συνολικό πακέτο μέτρων που πρότεινε η Ουκρανία τον περασμένο Νοέμβριο ως απάντηση στην αυξανόμενη ρωσική στρατιωτική κινητικότητα να αποτελεί «αποτελεσματικό εργαλείο αποτροπής μεγαλύτερης επιθετικότητας», περιλαμβάνοντας τρία σκέλη, διπλωματικό, οικονομικό και στρατιωτικό.

Σε ό,τι αφορά την ενεργή διπλωματία, πάνω από 20 υψηλόβαθμες διπλωματικές αποστολές επισκέφθηκαν σύμφωνα με τον Ουκρανό Πρέσβη τις τελευταίες δύο εβδομάδες το Κίεβο, ενώ αντίστοιχος ήταν και ο αριθμός των τηλεφωνικών συνομιλιών της ουκρανικής κυβέρνησης με εταίρους του εξωτερικού, με το μήνυμα σε όλες τις περιπτώσεις να παραμένει κοινό, πως «η Ρωσία θα πληρώσει εξαιρετικά μεγάλο τίμημα σε περίπτωση που προβεί σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο έδαφος της Ουκρανίας».

Όπως ανέφερε ο Ουκρανός αξιωματούχος, «η ουκρανική Κυβέρνηση εργάζεται για την αποκλιμάκωση και την πολιτική επίλυση της κρίσης, βάσει προηγούμενων συμφωνιών και των εργασιών του σχήματος της Νορμανδίας» με τη συμμετοχή της Ρωσίας, Γαλλίας και της Γερμανίας, και κάλεσε τη Ρωσία να σεβαστεί τα συμφωνηθέντα, όπως η μόνιμη εκεχειρία και η απόσυρση στρατευμάτων και στρατιωτικού εξοπλισμού, συνεισφέροντας έτσι στην ομαλοποίηση της κατάστασης και τη διευκόλυνση της πολιτικής επίλυσης της κρίσης.

Στον τομέα των οικονομικών κυρώσεων, η Ουκρανία υποστηρίζει, σύμφωνα με τον Ουκρανό διπλωμάτη, την επέκταση των υπαρχουσών κυρώσεων κατά της Ρωσίας για επιθετικές ενέργειες της τελευταίας, όπως οι κυβερνοεπιθέσεις ή η παροχή ρωσικών διαβατηρίων στους κατοίκους της περιοχής του Ντόνμπας και η διασπορά ψευδών ειδήσεων στα ουκρανικά ΜΜΕ.

Στο κομμάτι της στρατιωτικής υποστήριξης, ο κ. Νιμτσίνσκι ανέφερε πως η Ουκρανία συνεργάζεται με τους διεθνείς εταίρους της, όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, για την «ενίσχυση των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία είναι αποφασιστικής σημασίας για την αποτροπή πιθανής ρωσικής επίθεσης», υπογραμμίζοντας πως «το μέλλον της ευρωατλαντικής αλλά και της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής ασφάλειας αποφασίζεται στην Ουκρανία».

Ο Ουκρανός Πρέσβης αναφέρθηκε και στην απάντηση του ουκρανικού Υπουργείου Εξωτερικών στο χθεσινό κάλεσμα του ρωσικού κοινοβουλίου προς τον Πρόεδρο της χώρας να αναγνωρίσει τις αυτοανακηρυχθείσες «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, κάτι που, όπως σημειώνεται, θα σημάνει τη συνειδητή απομάκρυνση της Ρωσίας από τη Συμφωνία του Μινσκ και θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα στη διπλωματική προσπάθεια επίλυσης της κρίσης, καλώντας την να συνεισφέρει εποικοδομητικά στις τρέχουσες προσπάθειες ειρηνικής διευθέτησης.

Σε ερώτηση σχετικά με χθεσινά δημοσιεύματα περί απόσυρσης των ρωσικών στρατευμάτων, ο κ. Νιμτσίνσκι ανέφερε πως μέχρι σήμερα το πρωί δεν είχε επιβεβαιωθεί μία τέτοια εξέλιξη, προσθέτοντας πως «η ουκρανική πλευρά αναμένει την πραγματική απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων ως ένδειξη αποκλιμάκωσης της κρίσης».

Τέλος, σε δημοσιογραφική ερώτηση σχετικά με τις επιπτώσεις μιας πιθανής σύρραξης στην παροχή φυσικού αερίου προς τις ευρωπαϊκές χώρες, ο Ουκρανός Πρέσβης απάντησε πως «οι πιθανότητες ολοκλήρωσης του αγωγού Nord Stream 2 σε μια τέτοια περίπτωση θα εκμηδενίζονταν» ως αποτέλεσμα της αντίδρασης των χωρών της Δύσης.

ΚΥΠΕ